Parlament FBiH: Dvije ih godine ne zanima trošenje javnog novca i kršenje zakona

Radiosarajevo.ba
Parlament FBiH: Dvije ih godine ne zanima trošenje javnog novca i kršenje zakona
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Sa sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Zbog nekonstituisanja Parlamentarne komisije za reviziju, Parlament Federacije BiH duže od dvije godine ne razmatra revizorske izvještaje o načinu trošenja javnog novca, upozorili su iz Centara civilnih inicijativa (CCI).

Tako do danas nisu razmotreni revizorski izvještaji za 2018. godinu, pa čak ni oni za 2017. godinu, niti su organizovane rasprave s odgovornim osobama iz institucija čiji je rad dobio negativnu ocjenu ili mišljenjem s rezervom.

"Federalni parlament neprihvatljivo kasni u obavljanju jedne od svojih značajnih funkcija – kontrole efikasnosti i zakonitosti trošenja državnog novca od strane državnih i javnih institucija. Time se dodatno proširuje prostor za nekažnjeno kršenje zakona, i korupciju, unutar institucija vlasti ili onih koje one kontrolišu", ukazali su iz CCI.

Podsjećaju da je predloženo samo pola članova Parlamentarne komisije za reviziju, i to onih iz Doma naroda Parlamenta FBiH, a do konačnog formiranja Komisije potrebno je da Predstavnički dom Parlamenta FBiH potvrdi preostalih 7 članova.

"Postojanje parlamentrane kontrole trošenja javnih sredstava potrebnije je sada više nego ikada. Ne razmatrajući izvještaje o reviziji, odnosno ne prateći zakonitost i opravdanost trošenja javnih sredstava, Parlament FBiH doprinosti netransparentnom trošenju i mogućim koruptivnim radnjama pojedinaca u institucijama FBiH", istakli su iz CCI.

Stoga je ova nevladina organizacija, koja prati rad vlasti, danas uputila zvaničnu Inicijativu da se na idućoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH razmatra imenovanje članova ove komisije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije