RS: Za 4 godine prekršili 104 zakona, i to 1.218 puta

Radiosarajevo.ba
RS: Za 4 godine prekršili 104 zakona, i to 1.218 puta
Foto: CCI / Analiza

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS je za četiri godine kontrolisala rad 182 institucije, od njih 950 za koje je nadležna, što je tek 19 posto.

Čak 768 institucija nije nikada kontrolisano.

Četvrtina kontrolisanih dobila je prolaznu ocjenu, mišljenje s rezervom dato je za više od pola revidiranih institucija, a 11 posto dobilo je negativnu ocjenu, što znači da nisu u potpunosti primjenjivali propise.

Na ovo je ukazano u analizi javne revizije RS za period od 2015. do 2018. godine, koju je objavio Centar civilnih inicijativa (CCI).

Subjekti revizije koji su dobili negativnu ocjenu revizora, njih 27, raspolagali su sa 174,2 miliona KM. Zapošljavali su 2.511 radnika. Nešto više od pola su zapravo općine i domovi zdravlja.

"Nepostupanje u skladu sa zakonima i drugim propisima je veoma izraženo. Prekršena su 104 različita zakona i to 1218 puta. Najčešće, subjekti revizije ne postupaju u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, Zakonom o budžetskom sistemu, te mnogobrojnim pravilnicima", istaknuto je u analizi CCI.

Općine i gradovi koje su dobile negativnu ocjenu revizora, osim nepoštivanja ovih zakona, gotovo po pravilu nisu radili u skladu ni sa zakonima o javnim putevima, trezoru, o radu, o lokalnoj samoupravi, o uređenju prostora i građenju, o vodama, sportu, šumama, komunalnim djelatnostima.

"Domovi zdravlja su, dodatno, po pravilu imali problema i nisu postupali u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti RS ili pojedinim odredbama zakona", navodi se u analizi.

Iz CCI su upozorili da preporuke revizora, iako njihovo poštivanje znači poboljšanje finansijske discipline i apsolutnu zakonitost u radu, nisu baš poštovane.

Ipak, Odbor za reviziju NSRS u četverogodišnjem mandatu nije zakazao nijedno javno saslušanje u vezi s negativnim izvještajima, čime nisu ispunili svoju punu funkciju i djelovali kao korektiv.

Naprotiv, pokazali su se kao slaba karika koja se, dodaju iz CCI, ponašala nezainteresovano u vezi s trošenjem javnih sredstava, transparentnošću i drugim elementima koji su se mogli pronaći u revizorskim izvještajima.

"U samom procesu revizije, tužilaštva se suočavaju sa nedostatkom kapaciteta, odnosno stručnjaka za ekonomska pitanja i razumijevanja revizije i pojmova koji se koriste u revizorskim izvještajima. U periodu za koji smo dobili informaciju (2015-2017), nije bilo optužnica koje su proizašle iz Izvještaja o reviziji javnog sektora", ukazali su iz CCI.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije