Ukidanje pondera 2: Da li treba da srušimo Sarajevo da bismo srušili neku vladu

13
L. M.
Ukidanje pondera 2: Da li treba da srušimo Sarajevo da bismo srušili neku vladu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / S konferencije za medije u Skupštini KS

Predstavnici Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo, kao i predstavnici sindikata u ovom kantonu održali su danas press konferenciju na kojoj je problematizirana izmjena Zakona o raspodjeli javnih prihoda u Federaciji BiH kojim se koeficijent raspodjele za KS uvećava za dva.

Predstavnički dom Federalnog parlamenta na današnjoj sjednici će razmatrati ukidanje ovog pondera kojim bi se budžet KS oštetio za više od 100 miliona KM godišnje.

Davor Čičić, ministar finansija KS rekao je da ponder 2 nije nastao da bi neko bio privilegovan, nego iz ekonomskih razloga jer je po porezu ostvarivanja prometa i usluga ostvarivao veći novac, te da se ne bi narušila finansijska stabilnost KS.

Schmidt poručio Čoviću da se smiri, vjeruje da je Dodik razuman: "Pozivam ih da zajedno sjednemo"

Schmidt poručio Čoviću da se smiri, vjeruje da je Dodik razuman: "Pozivam ih da zajedno sjednemo"

KS prema njegovim riječima, u raspodjeli učestvuje 30 posto na nivou Federacije.

"U ovom trenutnku, ne mogu prihvatiti činjenicu da KS bilo kome uzima, otima ili bilo koga dovodi u neravnopravan položaj. KS učestvuje u tzv. poravnjanju i pokušaju ravnomjerenog razvoja FBiH. Smatramo da ovaj zakon koji je na snazi nije dobar, ali ga treba mijenjati u skladu sa strukom.

Predlažemo da se prijedlog zakona makne s dnevnog reda i da se da šansa radnoj grupi koja će predložiti bolje rješenje.

Ovaj zakon treba da bude reformisan na drugim osnovama, na bazi ekonomskih principa, podjela između entiteta se vrši na bazi potrošnje, a i taj momenat nije dobro raspoređen. RS svake godine zbog nerađenja tog poravnanja 400 i 500 miliona više nego što bi trebala dobiti.

S konferencije za medije u Skupštini KS - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: S konferencije za medije u Skupštini KS

Trenutni kriteriji, površina, broj stanovnika, broj učenika u osnovnim i srednjim školama, nisu ekonomski kritertiji. KS prihvata bilo koji ekonomski kriteriji, indirektni porezi, krajnja potrošnja i slično. 

Po svim ekonomskim parametrima učestvujemo više nego što dobijemo nazad. KS sada daje i učestvuje u finansiranju drugih kantona i ne uzima nikom ništa. Apelujem zastupnike da dobro razmisle o usvajanju ovakvog zakona", zaključio je Čičić.

Ismet Imamović, predsjednik Koordinacije boračkih udrženja rekao je da su oni u petak organizovali sastanak sa predstavnicima sindikata.

"Simptomatično je da ova grupa zastupnika odbija bilo kakvu stručnu javnu raspravu. KS ni jednim svojim postupkom nije iskazalo nepoštivanje svih drugih građana u raspodjeli prihoda koji su bili na budžetu Ministarstva za boračka pitanja. 

Pitam ja sada te ljude, kako ćemo finansirati razne sportske sale i sportiste koji idu na razna takmičenja. Na tim takmičenjima, u većini je učestvovao KS. Sva dodatna prava boraca će se morati revidirati ili nestati. Neće biti prostora ni za izgradnju šehidskih stanova ni za ratne vojne invalide.

Apelujem na zastupnike, nemamo ništa protiv da se raspodjela javnih prihoda radi na stručnoj osnovi, a ne na osnovi hajdučije. Ova situacija nije dobra, znamo svi, iz sigurnosnih i političkih opcija. Apelujem da se napravi neki kompromis", rekao je Imamović.

Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja naveo je da su vrlo nezadovoljni jer se ne govori argumentovano niti se sluša glas struke.

"Ono što mi kao Sindikat tražimo, jeste da se cijela priča vrati u okvire struke. Upoznati smo s djelovanjem zastupnika iz Zeničko-dobojskog kantona, pozivam ih da to ne rade. Sindikat će ove godine napraviti socijalne nemire i to se može preliti u druge kantone. Plate nastavnika nisu veće nego manje u odnosu na druge. Plata je 1.146 KM, a u ZDK 1210 KM.

Ista je situacija u Tuzlanskom kantonu gdje je plata 1.220 KM i veća je nego u KS. Mi smo u KS započeli jačanje pretškolskog odgoja", istakao je. 

Naglasio je da je plata u Zapadno-hercegovačkom kantonu 1.223 KM.

"Pozivam predsjednike političkih subjekata u Parlamentu FBiH da počnu raditi posao i zauzmu stav i da ne kažu kada se dese socijalni nemiri da nisu krivi. Oni će biti direktno odgovorni ako dođe do socijalnih nemira i usvajanja zakona", rekao je Sivro.

Podsjetio je na proteste 2014. godine kada su zapaljenje državne institucije.

Gospodo parlamentarci, nemojte posvađati građane i narode, a nas sindikate nećete posvađati. Nemojte misliti da će se ovaj Sindikat prestati boriti za veće plaće u KS. Put je da se donese zakon po mjeri struke, a ne politike", zaključio je Sivro.

Predsjednik sindikata policije KS, Salih Kelić, kazao je da ukidanje pondera 2 nije pravedno kao ni to da se za 100 miliona smanji budžet.

"Izdvojena su ove godine najveća sredstva za nabakvu opreme, kada bi KS ostao bez tih prihoda, to bi pričinilo štetu i MUP-u", naveo je Kelić te ponovo napomenuo da ovaj Kanton prikuplja najveće prihode.

Predsjednik organizacije osoba sa invaliditetom KS Fikret Zuko pitao je da li se treba srušiti Sarajevo, kako bi se srušila neka vlada te pozvao da se zakon povuče s dnevnog reda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije