Zaprška je nezaobilazan sastojak u mnogim jelima na kašiku širom Balkana, ali često čini jelo teškim i nezdravim. Srećom, postoje jednostavne alternative koje čorbama i gulašima daju gustinu i bogatstvo ukusa, a da ne opterete stomak. Kro...
Dobro je da se hidrirate i uz pomoć hrane, jer mnoge namirnice sadrže veliki procenat vode, zato je dobro jesti dosta voća i povrća, ali nemojte zaboraviti i nešto "na kašiku". Međutim, ovakvo jelo može biti nabijeno kalorijama zbog standa...
Kada vam je potrebna brza, ali izuzetno ukusna supa, riblja čorba od tunjevine je pravo rješenje! Ovaj jednostavan recept, koji koristi tunjevinu iz konzerve, oduševit će vas bogatstvom ukusa i savršenom kombinacijom začina. Iako se pripr...
Bez zaprške se nekad nije spremalo niti jedno jelo na kašiku osim mesne čorbe, a i takvoj se ponekad dodavala kako bi bila zasitnija. U novije vreme, ovo malo kulinarsko čudo od samo dva sastojka postalo je poznato kao teško za probavu, al...
Zaprška je u nekim jelima neizbježna. Pomaže u zgušnjavanju jela i u poboljšavanju samog okusa, a tema je čestih razgovora jer, iako naizgled jednostavna, može biti frkovita i umjesto da jelo poboljša, uz njezino pogrešno dadavanje jelu se...
Jedna od prvih stvari koju svi nauče kuhati je zaprška. Kuhati je uvjetno rečeno jer zaprška se, kako joj ime otkriva, priprema prženjem i to brašna, a na čemu će se tačno pržiti to brašno ovisi o ukusu i o jelu u koje se zaprška dodajte....
Malo ko zna da zaprška zapravo treba da se kuha najmanje 20 minuta i koja je prava razmjera brašna i masnoće. Iako se danas zaprške sve manje upotrebljavaju ili se svode na najmanju moguću mjeru, mnoga jela su i dalje nezamisliva bez njih,...
Mnogi, kada žele zgusnuti čorbu ili varivo, rade zapršku, odnosno brašno miješaju s uljem ili nekom drugom vrstom masnoće te to dodaju u jelo. Srećom, postoje zdravije opcije od tog, koje su i pune proteina. Crvena leća se nameće kao odlič...
Svako kuhano jelo mnogo je ukusnije kada se ubaci zaprška, ali pravi recept za zapršku znaju samo rijetki kuhari. Ovo su smjernice kako napraviti najbolju zapršku i gdje nikako ne smijete pogriješiti. Zaprška se pravi od iste količine mek...
Da bi vam sarma bila dobra mora i kupus u koji je savijate mora da bude dobar. A jedna kuharica je orktila kako se pravilno sprema zaprška za sarmu. Šta to znači? Pa mora da bude čvrst list, ali nikako žilav, neka vas ne prevari to što je...
/ Najkomentiranije
Ubica Charlieja Kirka prvi se put pojavio na sudu: Doveden u oklopnom vozilu, smijao se
Dramatični prizori iz SAD-a: Velike poplave pogodile Washington, evakuisano 100.000 ljudi
Na božićnom sajmu: Tinejdžer (16) teško povrijeđen u napadu nožem u Njemačkoj
Semir Efendić: Potrebno je ujediniti probosanski blok u RS-u, ali sa SDP-om se ne smije sarađivati
Upozorenje za vozače: Saobraćaj u BiH otežan - magla, poledica i radovi usporavaju kretanje
Izdate upute: U ovom dijelu Sarajeva građani se još truju u smogu
SDA održala veliki skup u Sarajevu: Tvrde da će masovno graditi i masovno otvarati radna mjesta
Andy Bell feat. Tim Rice-Oxley - The Chance Won't Come Again
"Dok Sarajevo drijema, drugi crtaju buduće mape. A mape, jednom nacrtane, rijetko se brišu."
Akcija "Pregovarač" u Sarajevu: Pronađeno 2 kg droga, uhapšen muškarac
Štimac ljut na sudiju: "Nagradio je ekipu koja apsolutno ništa nije napravila…"
Reakcije na dolazak HDZ-ovaca u Banja Luku: "A, samo 60 kilometara dalje je zaboravljeno Briševo"
IDDEEA demantuje MUP RS i Novaković Bursać: Elektronski potpisi u BiH potpuno zakoniti
Ne ostavljajmo ga samog: Senad vodi životnu bitku s rakom pluća, pomozimo mu da nastavi liječenje
Nova normalnost u Turkmenistanu: Poligamija sve prisutnija