Šta jede Novak Đoković: Jedna zdrava žitarica neizostavan je dio jelovnika

3
Radiosarajevo.ba
Šta jede Novak Đoković: Jedna zdrava žitarica neizostavan je dio jelovnika
Foto: Instagram / Jelena i Novak Đoković

Mnogo se pričalo i pisalo o prehrani najboljeg tenisača svijeta Novaka Đokovića i njegove supruge Jelene. Novak je svojedobno izbacio meso iz prehrane, što mu je pomoglo da sačuva zdravlje i fizičku formu, pa je u dobi od 34 godine igrao nerealno zahtjevan tenis.

Jedna od namirnica koja je neizostavan dio prehrane u porodici Đoković je kvinoja. Kvinoja ne deblja i sastavni je dio obroka Jelene Đoković i njenog supruga.

Kraljica sjemenki

Kvinoja ne deblja, a izuzetno je zdrava. Nazivaju je 'zlatom Inka' i 'kraljicom sjemenki'.

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Pogledajte video: Ovako izgleda kada Novak Đoković pravi palačinke

Pogledajte video: Ovako izgleda kada Novak Đoković pravi palačinke

Drevne civilizacije su ovu žitaricu smatrale svetom biljkom. Kvinoja sadrži velike količine proteina, zbog čega može parirati proizvodima životinjskog porijekla. Bogata je vitaminom E, C, kalijem, raznim mineralima, aminokiselinama i eteričnim uljima.

Narodna medicina koristi kvinoju za liječenje gihta, tumora, hemoroida i išijasa, kao i kožnih bolesti i reuma, a zbog visokog udjela kalija povoljno djeluje i na kardiovaskularni sistem.

Odlična je zamjena za meso. Ako postite ili ste vegetarijanac, svakako uvrstite kvinoju u svoju prehranu. Kvinoja je bogata vlaknima koja su neophodna za pravilan rad crijeva.

Kvinoja
Foto: Nezavisne: Kvinoja

Kvinoja kao čudo

Vegetarijanci znaju o čemu govorimo kada kažemo da je kvinoja pravo kulinarsko čudo. Ako je dodate u kupus, krompir ili drugo povrće, osjetit ćete punoću okusa koja se može dobiti samo kuhanjem mesa, piše Story.

Korisna svojstva također se vide i u prisutnosti vitamina i aminokiselina koji poboljšavaju metabolizam i čiste tijelo. Budući da kvinoja nema specifičan miris, jelima se dodaju češnjak i luk, ali i drugi začini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije