Bosanci konzumiraju mnogo hljeba, ali zbog ovoga bi trebali hitno prestati

0
Radiosarajevo.ba
Bosanci konzumiraju mnogo hljeba, ali zbog ovoga bi trebali hitno prestati
Foto: Sprind / Hljeb

Mnogi ga čak jedu i uz tjesteninu te ostale ugljikohidrate. Na tržištu postoji mnoštvo različitih vrsta hljeba, ali većina ljudi se odlučuje za bijeli- najjeftiniji je i lakše dostupan.

Upoznati smo da Bosanci, a nekada i Hercegovci, mnogo konzumiraju hljeb uz skoro sva jela što naravno nije dobro za njihovo zdravlje. 

Doktori upozoravaju da prekomjerna konzumacija hljeba može imati nekoliko neželjenih posljedica po naše zdravlje, prenosi Medical News Today.

Potresna snimka Vukovarke koja više od 30 godina traži oca: 'Reci mi gdje su njegove kosti...'

Potresna snimka Vukovarke koja više od 30 godina traži oca: 'Reci mi gdje su njegove kosti...'

Debljanje

Visoki unos jednostavnih ugljikohidrata, poput bijelog hljeba, može dovesti do nakupljanja kilograma, odnosno nepoželjnog debljanja.

Alban Memqaj, vlasnik pekare koji nudi pomoć nastradalim u poplavama, Slovenija

Povećan rizik od dijabetesa

Stručnjaci također upozoravaju da prekomjerna konzumacija hljeba povećava rizik od dijabetesa. Hrana bogata ugljikohidratima, poput hljeba, uzrokuje nagli porast šećera u krvi.

Visok nivo šećera u krvi može dovesti do ozbiljnijih problema poput srčanih bolesti, gubitka vida i bolesti bubrega, zbog čega je važno održavati nivo šećera u krvi pod kontrolom.

Njega kože / Ilustracija

Problemi s kožom

Osim problema s viškom kilograma i rizika od dijabetesa, prekomjerna konzumacija hljeba može dovesti do problema s našom kožom. Istraživanja su pokazala da unos hrane s visokim glihemijskim indeksom, kao što je bijeli hljeb, pogoršava stanje kože, uzrokuje pojavu akni.

Tvrda stolica

Problemi s probavom još su jedan neželjeni učinak prekomjerne konzumacije hljeba. Nedostatak vlakana u prehrani može izazvati poremećaje u radu probavnog sistema, što, između ostalog, rezultira i zatvorom. Zbog toga je ključno paziti na unos hljeba i održavati uravnoteženu prehranu radi očuvanja zdravlja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije