Znate li šta se događa kada prestanemo jesti hljeb?

2
Radiosarajevo.ba
Znate li šta se događa kada prestanemo jesti hljeb?
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Hljeb je mnogima omiljena namirnica i teško mogu zamisliti obroke bez njega, no poznato je da utiče na našu težinu.

Često se može čuti da ljudi kada odluče smršati prvo izbacuju upravo kruh iz prehrane jer se tako ubrzava gubitak kilograma.

Evo što se zapravo događa kada hljeb nestane s našeg jelovnika.

Hrvati trojkama zasuli koš BiH: Zmajevi izgubili prvi od dva ključna meča za odlazak na Eurobasket

Hrvati trojkama zasuli koš BiH: Zmajevi izgubili prvi od dva ključna meča za odlazak na Eurobasket

Gubitak kilograma uzrokovan nakupljanjem vode u organizmu

Hljeb je prepun ugljikohidrata, a njihovo naglo izbacivanje primijetit će se na tijelo te će dovesti do gubitka kilograma. No nije riječ o ekspresnom mršavljenju već o nestanku vode koja se nakuplja u tijelu.

Tijelo skladišti ugljikohidrate u obliku glikogena, mliječne kiseline koja sakuplja vodu.

Zaleđen, osušen, ili višak - Šta napraviti od starog hljeba?

Zaleđen, osušen, ili višak - Šta napraviti od starog hljeba?

Svaki gram ugljikohidrata zadržan u tijelu, zadržava i veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.

Manja potreba za hranom

Poznato je da ugljikohidrati uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi, koji potom naglo opada, a to izaziva osjećaj gladi i potrebu za hranom. Ovo je još jedan od razloga zbog čega hljeb utječe na kilograme budući da je prepun hidrata.

To ne znači da u potpunosti treba izbaciti jljeb iz prehrane, već samo da prazne kalorije i bijeli hljeb zamijenite onim koji je napravljen od cjelovitih žitarica koje reguliraju i balansiraju šećer u krvi.

Porast energije i bolja probava

Bijeli hljeb za razliku od crnog ili integralnog ne sadrži vlakna koja su prijeko potrebna za normalan rad crijeva i probave. Takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom. Nakon što izbacite bijeli hljeb iz jelovnika i u svakodnevnu prehranu uvrstite cjelovite žitarice, probava započinje normalan i olakšan rad. Isto tako, ugljikohidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako je ono kvalitetno, mozak radi normalno, bez smetnji, ali ako hrana za mozak nije zdrava, tijelo reagira negativno pa se pojavljuje osjećaj malaksalosti i umora.

I nutricionistica Kacie Barnes ističe da je ugljikohidrate važno unositi u tijelo u umjerenim količinama.

"Uključivanjem ovih namirnica u prehranu unijet ćete dovoljno vlakana, željeza, folata i magnezija, bit ćete siti i imat ćete dovoljno energije. Zapamtite da nijedna hrana nije sama po sebi loša, važno je samo imati ravnotežu i odrediti koji su dijelovi najbolji za vas", ističe Kacie.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije