Jednostavno i ukusno: Tikvice punjene hljebom i sirom
Zlatno-žute, mekane i veoma ukusne – tako se najkraće mogu opisati tikvice pripremljene na ovaj način.
Sastojci (za 4 osobe):
6 tikvica
25 g sredine bijelog hljeba natopljenog u mlijeko
125 gr sira ricotte
1 češanj bijelog luka
1/4 žličice suhog origana
40 g parmezana
1 žumanjak
mlijeko
sol
biber
Ekskluzivni snimak iz svlačionice: Pogledajte slavlje košarkaša nakon razbijanja selekcije Hrvatske
Priprema:
Stavite tikvice 5 minuta u slanu kipuću vodu, zatim ih ocijedite. Prerežite ih po dužini: izdubite ih i sitno izrežite izvađeni sadržaj.
Iscijedite hljeb, zatim sastavite hljeb s ostalim sastojcima: dodajte malo mlijeka da dobijete mekano punjenje. Posolite i pobiberite.
Napunite tikvice pripremljenom smjesom, pospite parmezanom i poredajte u nauljenu tepsiju.
Pecite napunjene tikvice 35 do 40 minuta u pećnici na 190 °C. Na kraju pečenja trebaju biti mekane i zlatno-žute boje, piše Brzirecepti.info.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.