Sočan hljeb: Recept koji otkriva još jednu finu stranu omiljenih tikvica
Tikvice su gotovo pa simbol ljeta, a ako vam je već ponestalo ideja kako ih iskoristiti, predlažemo – hljeb.
Ovaj vlažni, aromatični hljeb, za koji nije potreban kvasac, začinjen cimetom gotovo da ima jednak okus kao kolač od mrkve, a ujedno ćete njime u organizam unijeti vrijedne nutrijente.
Kako bi jelo ispalo što ukusnije, imajte na umu nekoliko stvari.
Potpuna ludnica u Skenderiji: Pogledajte slavlje košarkaša i navijača BiH
1. Tikvice ne treba guliti. Njihova tanka kora dat će posebnu teksturu hljebu.
2. Želite li da hljeb bude suh, tikvice naribajte i ostavite u cjedilu kako bi ih njih izašao višak tekućine.
3. Prema vlastitim željama, hljeb možete obogatiti orašastim plodovima, komadićima čokolade ili suhim voćem.
Jedna porcija (šnita) ima 240 kalorija.
Sastojci za hljeb od tikvica:
Nekoliko kapi maslinova ulja
2 jaja
2 tikvice srednje veličine
1 kašikice cimeta
pola kašikice praška za pecivo
pola kašikice sode bikarbone
Prstohvat soli
Nasjeckani orasi (po želji)
Kašikica ekstrakta vanilije
2 šoljice brašna
3 kašikice šećera (ovisno o željama, možete ga zamijeniti stevijom)
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stepeni. Nauljite kalup (oblik prema želji) ili koristite papir pa pečenje. U jednoj zdjeli pomiješajte brašno, cimet, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so.
U drugoj zdjeli istucite jaja. Dodajte šećer, ulje, ekstrakt vanilije i orahe. Sve dobro promiješajte pa dodajte suhe sastojke. Naribajte tikvice i dodajte ih pripremljenoj smjesi. Prelijte je u kalup i pecite 60 minuta, ovisno o jačini pećnice, piše zadovoljna.hr.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.