Jednostavno, jeftino i ukusno: Recept za zapečenu piletinu u tavi
Piletina je toliko ukusno i svestrano meso da nema tog jela uz koje ju ne bismo mogli pripremiti.
Možete je pripremiti na toliko različitih i jednostavnih načina i upravo je ona glavni sastojak u većini kuhinja jer, osim što je ukusna, prepuna je proteina i hranjivih sastojaka.
Jedan od jednostavnih načina na koji ju možemo pripremiti jest i da ju zapečemo u tavi, zajedno s različitim povrćem po svom ukusu, a upravo takav recept donosimo danas.
Shamso 69 iz Brkova: Bilo je gadno biti Hercegovac u Zagrebu. Muzičari su populisti kao političari
Jednostavan recept za zapečenu piletinu u tavi možete pripremiti uz bilo koje povrće i dobiti ukusan ručak u samo sat vremena.
Sastojci
6 većih krompira
1 veći crveni luk
2 kašike ulja
3 češnja bijelog luka
1 mala kašika soli
1 mala kašika sušenog ružmarina
0.5 male kašike bibera
0.5 male kašike aleve paprike
6 komada pilećih prsa
170 g špinata
Priprema
Zagrijte pećnicu na 225°C. U velikoj zdjeli pomiješajte krompir narezan na 3/4, nasjeckani luk i češnjak, ulje, 3/4 male kašike soli, pola male kašike ružmarina i pola male kašike papra. Pripremite tavu i povrće stavite u nju.
U maloj zdjeli pomiješajte alevu papriku i preostalu sol, ružmarin i biber. Pospite piletinu smjesom od paprike i piletinu stavite u tavu, preko povrća. Pržite dok piletina ne poprimi zlatnu boju, a povrće omekša, oko 35 minuta.
Izvadite piletinu na pladanj za posluživanje, a zatim u povrće dodaj špinat. Pecite dok povrće ne omekša i špinat ne uvene, između osam i 10 minuta. Promiješajte povrće da se sjedini i poslužite s piletinom.
To je to, prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.