Recept koji će vas oduševiti: Pileći curry s kestenima
Da se s kestenima mogu raditi i neka druga jela osim kesten pirea, dokaz je ovaj ukusni i pikantni recept.
Potrebni sastojci:
- pileći file, 500 g
- kestena, 200 g očišćenih pečenih,
- mlijeko, 400 ml
- kokošji temeljac, 150 ml
- luk, 1 glavica
- bijeli luk (malo da zamiriše, a i ne mora)
- curry pasta, 2 kašike
- limeta 1/2,
- sojin umak, 50 ml
- peršun, so, biber - po želji
- menta, 4 listića ili kao sjeckani začin
- kukuruzni škrob, 1 kašika
- med, 30 g
Upute po koracima:
Bećiragić nakon poraza od Hrvatske: "Razlika od 13 koševa ništa ne znači u ludnici u Skenderiji"
Prije svega pileće filete narežemo na komade veličine zalogaja, očišćeni luk nasjeckamo, a od polovice limete iscijedimo sok i naribamo koricu.
U wok, na zagrijano ulje, dodamo sjeckani luk, protisnuti češnjak i pržimo dok luk malo ne omekša. Zatim dodamo crvenu curry pastu, promiješamo i pržimo jednu minutu.
Potom ulijemo mlijeko, kokošju juhu, dodamo listiće mente i ostavimo da zavri. U uzavreli umak dodamo komade piletine, kestene, promiješamo i kuhamo dalje.
Nakon 15-ak minuta kuhanja ulijemo miješavinu kukuruznog škroba i 150 ml vode, sojin umak, sok limete, dodamo med, naribanu koricu limete i kuhamo još dvije, tri minute povremeno miješajući.
Gotovo jelo stavimo u zdjelice i poslužimo s kuhanom rižom, piše Finirecepti.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.