Recept koji će vas oduševiti: Pileći curry s kestenima

0
Radiosarajevo.ba
Recept koji će vas oduševiti: Pileći curry s kestenima
soyricefire.com / Ilustracija

Da se s kestenima mogu raditi i neka druga jela osim kesten pirea, dokaz je ovaj ukusni i pikantni recept.

Potrebni sastojci:

  • pileći file, 500 g
  • kestena, 200 g očišćenih pečenih, 
  • mlijeko, 400 ml
  • kokošji temeljac, 150 ml
  • luk, 1 glavica
  • bijeli luk (malo da zamiriše, a i ne mora)
  • curry pasta, 2 kašike
  • limeta 1/2, 
  • sojin umak, 50 ml
  • peršun, so, biber - po želji
  • menta, 4 listića ili kao sjeckani začin
  • kukuruzni škrob, 1 kašika
  • med, 30 g

Upute po koracima:

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Prije svega pileće filete narežemo na komade veličine zalogaja, očišćeni luk nasjeckamo, a od polovice limete iscijedimo sok i naribamo koricu.

U wok, na zagrijano ulje, dodamo sjeckani luk, protisnuti češnjak i pržimo dok luk malo ne omekša. Zatim dodamo crvenu curry pastu, promiješamo i pržimo jednu minutu.

Potom ulijemo mlijeko, kokošju juhu, dodamo listiće mente i ostavimo da zavri. U uzavreli umak dodamo komade piletine, kestene, promiješamo i kuhamo dalje.

Nakon 15-ak minuta kuhanja ulijemo miješavinu kukuruznog škroba i 150 ml vode, sojin umak, sok limete, dodamo med, naribanu koricu limete i kuhamo još dvije, tri minute povremeno miješajući.

Gotovo jelo stavimo u zdjelice i poslužimo s kuhanom rižom, piše Finirecepti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije