Federer hvalio Alcaraza, pa ga uporedio s Đokovićem

0
Radiosarajevo.ba
Federer hvalio Alcaraza, pa ga uporedio s Đokovićem
Foto: EPA - EFE / Federer uživa u penziji

Švicarski teniser Roger Federer smatra da je Carlos Alcaraz u pogledu defanzivnih mogućnosti na nivou Novaka Đokovića.

Federer je prethodnih nekoliko dana proveo u Šangaju gdje se održavao turnir iz serije 1000 na kojem je slavio Hubert Hurkacz.

Tu priliku je iskoristio da odgleda nekoliko mečeva, kao i da istakne kako uživa u penziji i u ulozi navijača.

Oštra reakcija javnosti nakon što su visoki zvaničnici OSBiH navodno veličali ratne zločince

Oštra reakcija javnosti nakon što su visoki zvaničnici OSBiH navodno veličali ratne zločince

"Sretan sam što sam završio karijeru, nema povratka. Bilo mi je vrlo zabavno na terenu, ali došao sam do limita, iscijedio sam sve iz sebe do posljednje kapi. Nemam više šta da dam igri. Sada sam superfan tenisa kao i svi ostali. Nedostaju mi ​​mnogi trenuci, ali sada je počelo novo poglavlje mog života. Prošla godina je bila nevjerovatna – imao sam manje tenisa, ali više tenisa sa svojom djecom", rekao je Federer.

Istakao je kako mu je Šangaj bila jedna od omiljenih stanica tokom sezone.

Boris Becker počeo raditi s jednim od najboljih tenisera svijeta

Boris Becker počeo raditi s jednim od najboljih tenisera svijeta

"Nikada ovdje nisam izgubio ni od Đokovića ni od Nadala. Uvijek mi je Šangaj bio jedna od omiljenih stanica na Touru. Rijetko sam igrao prije njega, jedino sam išao u Peking kada sam želio da se bolje pripremim. Uvijek sam se ovdje odlično osjećao“, kazao je Federer.

Priznao je da nije gledao finale Wimbledona u kojem je Carlos Alcaraz savladao Novaka Đokovića.

"Vidio sam detalje sa finala, samo nekoliko gemova, jer sam cijeli dan jurio sa djecom. U jednom trenutku sam sjeo i pogledao nekoliko gemova. Naravno da sam bio radoznao, provjeravao sam rezultate s vremena na vrijeme, ali nisam mogao da sjedim pred TV ekranom. Drago mi je da je finale bilo veličanstveno", dodao je Federer.

Potom je nahvalio Španca.

Đoković govorio o završnici sezone i otkrio najveću želju

Đoković govorio o završnici sezone i otkrio najveću želju

"Alcaraz je sjajan. I dalje je mlad i sve što je uradio je nevjerovatno, ne samo na šljaci ili betonu. Pobijediti na Wimbledonu protiv Đokovića u finalu nije šala. To je veoma impresivno. Naravno, kao što je to bilo s Rafom, Novakom, Murrayjem i sa mnom, svi očekuju od novih generacija da igraju svoj najbolji tenis iz sedmice u sedmicu, ali to je teško. Vjerujem da je Carlos do sada sve uradio fantastično. Gubit će povremeno, kao sada u Šangaju, ali zaista igra fenomenalno. Veoma je talentovan i čeka ga nevjerovatna budućnost", izjavio je u razgovoru za ATP Tenis Radio Podcast.

Kako kaže, njegov stil igre ga podsjeća na onaj njegovog sunarodnjaka Nadala.

"Vidim potencijal u forehandu, u Rafinom stilu. Možda ima neke elemente tehnike kao ja. Očigledno slice, skraćene lopte. Može da igra sa osnovne linije kao Nadal. Ima odbrambene mogućnosti kao Novak, ali Novak to radi toliko godina i zato je bez premca, niko to ne može kao on. Baš kao Nadal na šljaci. Takva odbrana je neprevaziđena i ako Carlos nastavi da napreduje, možda ćemo u budućnosti pričati o njegovom potencijalu za defanzivu. Veoma je važno da se sačuva od povreda. Međutim, meni se ne sviđaju takva poređenja. Carlos je Carlos, Novak je Novak, Rafa je Rafa. Svako od njih je jedinstven", zaključio je Federer.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije