Pada Vlada!

2
Piše: Faruk Vele
Pada Vlada!
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Skupština Kantona Sarajevo

Subota, 3. oktobar
Naša majka Nura

Umrla je Majka Hrabrost, srebrenička majka Nura Alispahić. U 76. godini dušu je ispustila žena za koja je tokom agresije i genocida izgubila gotovo sve.

Bez supruga Alije je ostala već krajem 1994. godine u Srebrenici. Nakon toga, 25. maja 1995. godine, u masakru na Dan mladosti, na tuzlanskoj Kapiji poginuo joj je 24-godišnji sin Admir, a nepuna dva mjeseca kasnije zloglasni ''Škorpioni'' su na Godinjskim barama kod Trnova ubili i njezinog drugog sina, tada 16-godišnjeg Azmira.

Majka Nura je na poznatom videosnimku, koji svjedoči o likvidaciji šestorice zarobljenih civila iz Srebrenice, a koje su izveli zloglasni ''Škorpioni'', prepoznala voljenog sina.

Do posljednjeg daha majka Nura se borila za istinu i pravdu...

Uprkos neizmjernoj boli, ostala je dostojanstvena i nije poklekla. Od nje nikada niste mogli čuti ni ružnu riječ.

Kada je prije šest godina u saobraćanoj nesreći stradao Slobodan Medić Boca, vođa zloglasnih ''Škorpiona'', što joj ubiše voljenog Azmira, kazala mi je tek da joj je žao djeteta koje je, zajedno sa njim i njegovom suprugom, stradalo u nesreći. Ništa ružno nije kazala, pa nije pomislila, ni kada se sa ubicama susrela oči u oči u beogradskoj sudnici.

Otišla je s ovog svijeta gorda i čista poput njezine bijele mahrame...

Molimo Boga da majka Nura nađe napokon svoj mir i da se na Boljem svijetu susretne s onima koje je toliko voljela, a koje joj je ruka zločinaca tako bešćutno otela, zajedno sa svim uspomenama, sjećanjima i svime što je značilo život.

Da, eto, tako izgleda Genocid.

Nedjelja, 4. oktobar
Trumpizam uzima danak

Stvarnost je, ipak, srušila predsjednikovu laž, tako je njemački DW opisao dramu u kojoj se našao američki predsjednik Donald Trump nakon što je zbog koronavirusa prebačen u Medicinski centar Walter Reed. U međuvremenu je potvrđeno kako je zaražena i njegova supruga Melania.

Brz oporavak im je poželio i naš predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Trump se obratio video-porukom na Twitteru iz kancelarije u bolnici Walter Reed i poručio da se osjeća mnogo bolje i da se nada da će se "uskoro vratiti".

Donald Trump je u četvorominutnoj poruci objavljenoj u nedjelju rekao da se "nije osjećao tako dobro" kada je stigao u bolnicu i da će narednih nekoliko dana biti ključni u njegovoj borbi sa koronavirusom.

U Americi je od posljedice koronavirusa umrlo 200.000 građana, mnogo više nego u Prvom svjetskom ratu. Dio odgovornosti nesumnjivo snosi i američki predsjednik koji je mjesecima minimizirano pitanje koronavirusa (COVID-19).

Dok 1.000 Amerikanaca svakodnevno umire od virusa, Trump i njegovi saradnici smatraju to manjim problemom od nereda u nekim američkim gradovima.

Demonstrativno nije htio nositi masku i stalno je umanjivao opasnost od infekcije COVID-19. Javno je ismijavao nošenje maske. Čak i neposredno prije nego je potvrđeno da je zaražen šegačio se sa protivkandidatom Joeom Bidenom jer prekriva lice. Štaviše, neposredno nakon napuštanja bolnice skinuo je masku s lica i izazvao nevjericu diljem svijeta.

Dok analitičari procjenjuju da će se ovi događaji odraziti i na predstojeće predsjedničke izbore, mi možemo tek konstatirati da trumpizam - kao izraz vala populizma koji je zahvatio svijet - uzima svoj danak. Posljednji događaji su u prvi plan izbacili mudrost Joea Bidena, koja se oslikava u njegovom razumu i oprezu, a to je najvrijednije što se Amerikancima u ovom trenutku treba i može ponuditi.

Ponedjeljak, 5. oktobar
Sloba i dalje vlada Srbijom!?

Ko vlada Srbijom 20 godina nakon svrgavanja Slobodana Miloševića? Bilo je to jedno od pitanja kojeg su novinari postavljali 5. oktobra 2020. godine, dvije decenije od kada je "Srbija stala, da bi Milošević otišao".

Srbijom vlada mrtvi Sloba! Njegovi najbliži saradnici, njegov ministar, aktuelni predsjednik Aleksandar Vučić, portparol i nasljednik na čelu SPS-a Ivica Dačić, koji prijeti svima, notorni Aleksandar Vulin...

Umjesto da su u zatvoru ili lustrirani, kazat će nam bivši srbijanski premijer Zoran Živković, razni vučići, dačići, vulini i ostali kroje politiku Beograda i svojim djelovanjem utječu na Balkan. Ono što je ključno, oni uglavnom ne kriju da i dalje nose ključne političke ideje svojih političkih otaca, što je potencijalni izvor nestabilnosti u ovom dijelu svijeta. Ostaje da vjerujemo u onu Živkovićevu da su kukavice i da ne smiju pokrenuti ratove, iako bi to rado učinili.

Kao god, bez istinske demokratizacije Srbije, trajnog mira i stabilnosti ovdje teško može biti.

Utorak, 6. oktobar
Sabur, pa u kabur

Zbog radova na takozvanoj "S" krivini tramvajske pruge na Marijin Dvoru u Sarajevu, djelomično je i u utorak blokiran saobraćaj u centru grada.

Podsjetimo, radi se o projektu sanaciju tramvajske pruge od "S" krivine kod hotela Holiday Inn do stajališta Marijin Dvor, ukupne dužine skoro 369 metara. Riječ je o prvoj obnovi ovog dijela pruge nakon 42 godine, za što je Kanton Sarajevo putem Ministarstva saobraćaja izdvojio 583.951,44 maraka.

Gužve su ne samo na prilazu centru grada, već i u naseljima Otoka i Čengić-Vila, što je izazvalo nervozu kod vozača i putnika.

Građani se ibretom ibretili otkud, zašto radovi odvijaju u jeku školske godine, pred početak akademske godine, u kišovitom oktobru, zašto se radovi nisu izvodili proteklog proljeća ili ljeta, u vremenu smanjenog intenziteta kretanja građana, odnosno strožijih mjera uslijed koronavirusa...Zaboravili građani da su iskopane ceste prvi sigurni vijesnici izbora.

Nije kantonalna vlast kriva što su izbori zakazani u novembru, zar ne?

"Da ljudi razumiju saobraćaj i mobilnost nikad ne bi ovako uradili i radili, ali ne razumiju pa ovako rade...", kazat će nam ugledni profesor na Saobraćajnom fakultetu u Sarajevu, prof. dr. Osman Lindov, pozivajući nas da se naoružamo saburom.

Naoružajte se strpljenjem, poručuju nam i iz Vlade Kantona Sarajevo.

Sabur, pa u kabur, dodali bi naši stari.

Srijeda, 7. oktobar
Samo još, EU da mi je...

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i srpski član kolektivnog šefa države, Milorad Dodik, sastali su se u srijedu u Sarajevu s šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) Johannom Sattlerom.

Tema sastanka je bio izvještaj o napretku za BiH koji je Sattler dan ranije uručio predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji, a u kojem je navedeno da su najpozitivnije stvari zabilježene u proteklih nekoliko mjeseci.

Sattler je ocijenio da je zabilježen duži period stagnacije u Bosni i Hercegovini, neformiranje vlasti, različite blokade, zbog čega je, kako je rekao, izgubljeno dragocjeno vrijeme.

"U značajnom dijelu oblasti nisu napravljeni konkretni pomaci, međutim postoje i pozitivne stvari kakvo je ubrzanje refrormi unazad nekoliko mjeseci", rekao je Sattler te dodao da je uočena i spremnost na kompromis.

Dva dana kasnije članovi Predsjedništva Bosne i boravili su u radnoj posjeti Briselu, dok je komesar za proširenje EU Oliver Varhelyi stigao u Sarajevo, gdje se sastao s čelnicima državne i entitetskih vlada, prvim čovjekom Distrikta Brčko, ali i predstavnicima Parlamenta BiH.

Visoki zvaničnik je, kako je rekao, u BiH stigao sa dobrim vijestima.

"Informacija Evropske komisije da je Zapadni Balkan važan prirotitet nas je ohrabrila i dala nadu da će se proces proširenja nastaviti. BiH i geografski i civilizacijski pripada Evropi. Najveći broj građana je jasno opredjeljen za taj put", poručio je Tegeltija.

Ova zemlja, zaista, ima budućnost u EU. Sad da li će Evropa doći ovamo, ili ćemo svi mi pojedinačno otići k njoj, do onih je za koje glasamo na izborima.

Ako je suditi po dosadašnjim iskustvima – druga opcija je zasad vjerovatnija.

Četvrtak, 8. oktobar
Olimpijski duh se vratio u Sarajevo

Olimpijski duh se vratio u Sarajevo. Poslije 28 godina Olimpijski muzej Sarajevo blista punim sjajem.

U sjeni političkih razmirica, prepucavanja i rasta broja zaraženih uslijed pandemije COVID-19, ispisana je još jedna lijepa i pozitivna priča.

Sarajevu je, naime, u četvrtak navečer svoja vrata otvorio još jedan obnovljeni simbol glavnog grada, kulturno blago Sarajeva i Bosne i Hercegovine koje je, kako nas podsjećaju, istinski svjedok vremena turbulentnih dešavanja u bh. prijestolnici.

Muzej su simboličnim presijecanjem vrpce otvorili gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, princ Albert II od Monaka i predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Izet Rađo.

Veliki je ovo događaj za glavni grad Bosne i Hercegovine. U nepreglednim nizovima negativnih vijesti, iz Sarajeva je ponovo upućena slika zajedništva, mira, nade u bolju budućnost Sarajeva i Bosne i Hercegovine. A takvo nešto, potvrđeno je toliko puta, ovoj zemlji mogu vratiti samo njezina mladost i sport.

Petak, 9. oktobar
SDA iz Vlade KS, Čampara iz SDA

Opozicija je podnijela zahtjev za smjenu Vlade Kantona Sarajevo!

Vlada Kantona Sarajevo, obrazloženo je, pokazala je u svim segmentima svog djelovanja nedoraslost izazovima s kojima se građani i građanke suočavaju.

"Vlada Kantona Sarajevo koju predvodi Mario Nenadić izgubila je povjerenje skupštinske većine, te zbog toga više ne predstavlja izraz demokratske volje građana Kantona Sarajevo. Nepovjerenje skupštinske većine jasno se ogleda u činjenici da već dugo vremena nijedan prijedlog Vlade niti bilo kakva odluka ne može biti usvojena bez podrške zastupnika stranaka aktualne opozicije", saopćili su, te dodali:

"Vladu ne smjenjujemo zato što možemo, već zato što moramo. Vlada Kantona Sarajevo pokazala je u svim segmentima svog djelovanja nedoraslost izazovima s kojima se građani i građanke suočavaju".

Nakon što su zastupnici "četvorke" u Skupštini Kantona Sarajevo predali zahtjev uz 18 potpisa za sazivanje sjednice na kojoj bi se trebalo glasati o (ne)povjerenju aktuelne vlade, među kojima je i potpis zastupnika Aljoše Čampare, reagirala je njegova matična Stranka demokratske akcije (SDA).

Fikret Prevljak je najavio da će Čampara biti isključen iz SDA, što se nedugo potom i dogodilo.

Čampara je, pak, za naš portal reagirao na isključenje iz SDA, kazavši da mu je žao jer "SDA ne želi sebi pomoći", te da je izgubila svaku vezu sa građanima...

Dok će priča o Vladi KS zasigurno imati svoj nastavak, priča o Čampari i SDA je, po svemu sudeći, završena.

No, da li će Čampara biti jedini koji će otići iz SDA, ili će, kako je između redova nagovijestio, biti nastavljen proces atomizacije najveće stranke u Bošnjaka, znat će se već u narednim danima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije