Dečki, odje... u skokovima!

2
Piše: Faruk Vele
Dečki, odje... u skokovima!
FOTO: Arhiv / Dačić i Milanović

Poštovani čitatelji, pred vama je još jedna Sedmična inventura u kojoj analiziramo događaje u proteklih sedam dana.

Subota, 26. septembar

U ime Dodika...

Režim Milorada Dodika, očito, nastavlja s progonima i sataniziranjem preostalih bošnjačkih i hrvatskih povratnika, ako se tako mogu zvati i 25 godina od rata), onih koji su devedesetih "umakli s noža" prethodnicima lidera SNSD-a, Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću.

U tom duhu se može iščitavati i paraobavještajna svinjarija s portala Banjaluka.net, čiji su vlasnici već deceniju i pol (vjerovano i duže) na režimskom kazanu, i, naravno, dobro im ide.

Pozivajući se na dokumentaciju obavještajnih službi (čijih!?), taj portal "otkriva" da je "grupa vehabija iz Bosne i Hercegovine" tobože planirala nekoliko odvojenih slučajeva organizirati atentate na Milorada Dodika, zatim na Aleksandra Vučića, sadašnjeg predsjednika Srbije, te na Aleksandra Vulina, ministra odbrane Srbije.

Među navodni atentatorima su Mehdin Jakubović, oficir Oružanih sanaga BiH, čovjek koji je jedva živu glavu iznio iz Srebrenice, a preživio je tako što se zakopao u zemlju, te Azem Aletović iz Janje, koji je kazao da mu je sramnim i ničim dokazanim podvalama stavljena - meta na čelo! Ne samo njemu već i njegovoj porodici, ali i svim Bošnjacima u Janji.

"Da sam išta pripremao, već bih bio iza rešetaka", logično zaključuje Aletović.

Hvala Bogu i Dodik, i Vučić i Vulin su živi, za razliku od brojnih rođaka, komšija i prijatelja porodice Jakubović, Aletović, stanovnika Srebrenice i Janje i desetina gradova od Prijedora i Kotarca do Foče, Višegrada i Kalinovika.

Znaju Dodik i društvo da "obavještajna saznanja" nemaju veze s istinom, kao i oni koji ih objavljuju, no pravi cilj takvih "operacija" jeste širiti strah, mobilizirati "svoj narod", "razviči pamet" preostalim neSrbima, te učiniti im nepodnošljivim život do te mjere da sami pristanu na koncept "humanog preseljenja" i jednostavno sami odu.

Previše je zla učinjeno u Bosni i Hercegovini, posebno u polovici zemlje koja se danas zove RS. Da li, šireći smutnju, o tome razmišljaju oni koji potpisuju sramne pamflete što ih podvaljuju pod novinarstvo? Teško. Jednostavno, ne isplati im se.

Nedjelja, 27. septembar

Rat za Nagorno-Karabah

Dramatična nedjelja na Kavkazu! U sukobu između armenskih i azerbejdžanskih snaga u regionu Nagorno-Karabah poginula su najmanje 23 vojnika, a ranjeno više od 100. Tokom dana vlada Armenije proglasila je ratno stanje i opću mobilizaciju zbog eskalacije sukoba, a isto je učinio i Azerbejdžan.

Desetine ljudi ginut će u danima poslije, među kojima, nažalost, i civili.

Desetljećima duge tenzije između Armenije i Azerbejdžana prerasle su u žestoke sukobe, koji vode ka novom ratu.

Posljednjih mjeseci znatno su se intenzivirala kršenja režima primirja koja su sve češće uključivala i primjenu teškog naoružanja, pa analitičari već mjesecima upozoravaju da bi sukobi mogli eskalirati.

Navedeni sukob treba posmatrati i u kontekstu geopolitičkih gibanja u tom dijelu svijeta, uključujući i pitanja Bjelorusije i Ukrajine. Još u vrijeme smjene vlasti u Armeniji 2018. godine, analitičari su procjenjivali kako bi ta zemlja mogla postati novi poligon za sukob Moskve i Zapada, baš poput Ukrajine u kojoj je, također, revolucijom svrgnut proruski predsjednik.

"Ta regija je ulog za cijeli svijet. Ko pobjedi u ovoj borbi je vladar svijeta ili dijeli svijet sa drugim igračima. Preveliki su ulozi! ", reći će za Radiosarajevo.ba vanjskopolitički analitičar i urednik Geopolitike Zoran Meter.

Ponedjeljak, 28. septembar

Bakir u Zagreb, Bakir iz Zagreba

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) i dopredsjedavajući Doma naroda BiH Bakir Izetbegović boravio je u posjeti Zagrebu, gdje se susreo sa hrvatskim premijerom i čelnikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem.

Iako je Izetbegović htio da u Zagrebu izgleda kao državnik, tamo je sveden na nivo "lidera Bošnjaka", dok je Bosna i Hercegovina brutalno podijeljena između tri zavađena plemena. Da bi sve bilo jasnije, tokom susreta je zaboravljena i bosanskohercegovačka zastava (!), što je detalj koji bi teško promaknuo inače pedantnom Plenkoviću.

Iako je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković kasnije pokušala "izvaditi stvar" tvrdeći da je tamo bila "mala zastava", te da je novinari nisu primijetili, jer "zavisi iz kojeg je ugla snimano", na kraju se ispostavilo da je jedina državna zastava bila ona na reveru Dragana Čovića, lidera HDZBiH!?

U međuvremenu, Izetbegović je dobio kritike da je derogirao bh. institucije, legitimirao da se o važnim tema poput Izbornog zakona razgovara u Banskim dvorima, a ne u Parlamentu BiH, da je praktično uradio isto što je ranije učinio sam Milorad Dodik, putujući u Zagreb u svojstvu "lidera bosanskih Srba".

Na koncu, pristao je Izetbegović na igru gdje se razgovara sa "nacionalnim vođama", a ne državom Bosnom i Hercegovinom.

Da se ne govori o tome u kakav je položaj doveden član Predsjedništva BiH Željko Komšić, kojeg iz Zagreba i Beograda najbrutalnije vrijeđaju zadnjih dana. Komšić je pozivao Izetbegovića da ne ide u Zagreb, ali mu nije zamjerio što je, ipak, otišao.

Ono što je ključno, ishod sastanka bio je jedno veliko NIŠTA, a odnosi koji su se trebali popraviti još su se pogoršali! Izetbegović se, istina, može pohvaliti "čvrstim stavom" kojeg je iznio u Zagrebu, na čemu mu je i Komšić čestitao.

Podsjetilo me sve ovo na ono kada je na izjavu rahmetli Alije Izetbegovića "da je za rat potrebno dvoje" rahmetli akademik Muhamed Filipović, također, rahmetli, reagirao tako što je predsjedniku države kazao:

"Moj, Alija, za rat je potrebna jedna dobra budala".

Usud Bosne i njezinih predstavnika je, izgleda, da imaju posla sa takvim "budalama".

Utorak, 29. septembar

Pozitivne vijesti iz Brisela

Iako su otišli različitim avionima, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine donijeli su lijepe vijesti iz Brisela. Barem nam je tako saopćeno.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je poručio kao iduće godine možemo očekivati status kandidata za Evropsku uniju. Visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije, Josep Borrell prenio je, također, ohrabrujuće poruke. Čestitala je SDA.

Lijepo je to bilo čuti u moru ružnih vijesti.

Vjerovatno smo nezahvalni, a u toj "nezahvalnosti" je zlurada novinarska čeljad objavila da se članovi kolektivnog šefa države nisu lijepo družili u sjedištu EU, a, zapravo, jesu.

Izvinjavamo se članovima Predsjedništva BiH i visokim evropskim zvaničnicima, no bosanskohercegovački građani su odveć umorni, a i nisu navikli na lijepe vijesti. Posebno ne od domaćih političara.

Na koncu kada je zadnji put najavljen statut kandidata za Bosnu i Hercegovinu na kalendaru je pisalo 2016. godina, a od tada je prošlo osam Bajrama.

A da ne govorimo o ljetu 2003. godine kada je bivši ministar vanjskih poslova i član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić tvrdio da će Bosna i Hercegovina biti članica EU između 2009. i 2012. godine. Nekoliko godina kasnije će slične optimistične izjave davati i bivši šef državne vlade Adnan Terzić.

Djeca rođena tih godina na pragu su punoljetnosti, a naša država se i dalje oduševljava što će neke 2021. ili 2022. godine - možda - postati kandidat za članstvo u EU. Dakle, biti tamo gdje je jedna Turska već decenijama... Ah, da, hvala za lijepe vijesti iz Brisela.

Srijeda, 30. septembar

Trump vs. Biden

U jednoj od najburnijih predsjedničkih debata u novijoj američkoj historiji u noći s utorka na srijedu po našem vremenu sučelili su se demokratski kandidat Joe Biden i republikanski kandidat i aktualni predsjednik SAD-a Donald Trump.

Sučeljavanje je moderirao Chris Wallace s Fox Newsa koji je nakon kratkog uvodnog aplauza publike predstavio pravila, a zatim i postavio prva pitanja.

Zapaljivi republikanac i umjereniji demokrata debatirali su o širokoj lepezi urgentnih političkih pitanja, uključujući korona virus. U haotičnoj predsjedničkoj debati Biden je napao Trumpa zbog načina na koji je vodio krizu oko korona virusa, kazavši da je predsjednik SAD-a paničario i nije uspio zaštititi Amerikance, dok je Trump branio svoj način, prenijele su agencije. Biden je predsjednika SAD-a u jednom trenutku upitao: "Hoćeš li više ušutiti, čovječe?!"

Zanimljivo je da je Biden u jednom trenutku upotrijebio termin „inshallah“, izražavajući na taj način sumnju da će Trump otkriti podatke o svojim poreznim prijavama.

Nema sumnje da ćemo se do izbora naslušati žestokih obračuna dvojice protukandidata. Nade Bosne i Hercegovine i demokratskog svijeta nesumnjivo su uz Joea Bidena, velikog prijatelja naše zemlje.

Četvrtak, 1. oktobar

Uvrede "malog Slobe"

Srbijanski šef dilomatije Ivica Dačić reagirao je prizemnim uvredama, pa i islamofobnim komentarima na intervju kojeg je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić dao za portal Radiosarajevo.ba.

Samo dan ranije na sasvim nediplomatski način obrušio sei na bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, kao i lidera SDA Bakira Izetbegovića.

Sve je počelo kada je Dačić kritikovao "ajatolahe iz Sarajeva", kako je nazvao Izetbegovića i Džaferovića, zbog podrške Azerbejdžanu u sukobu s Armenijom.

No, u slučaju Komšića "mali Sloba" je potpuno "odlijepio".

Uz ostalo on je kazao da Komšić "ne samo da ima krizu identiteta, jer kao četnički unuk na osnovu muslimanskih glasova zastupa Hrvate", već pati i od potrebe da obmanjuje javnost. Uz obilje sličnih ocjena je rekao kako Komšića ne žele ni u Zagrebu, niti Hrvati u BiH, te da "samo može da buljuje laži sa nekog minareta".

On je, također, poručio da Bosna i Hercergovina nikad neće biti islamska država (nisu li pod istim lažnim optužbama slali jedinice da ubijaju Sarajevo i druge bosanske gradove?) pa makar i sa "lažnim hrvatskim kolovođom".

Danima već to radi Dačić, najprizemnijim komentarima, vrijeđa državu Bosnu i Hercegovinu i njezine najviše zvaničnike. Takvi pokušaji sataniziranja i delegitimiziranja bh. zvaničnika pred srbijanskom javnošću, nesumnjivo, imaju svoj cilj, i on nikako nije dobronamjeran prema ovoj zemlji.

Uprkos deklarativnim izjavama Aleksandra Vučića o prijateljstvu prema Bosni i Hercegovini i poštovanju naša zemlje, nastupi njegovih ministara, notornog Dačića i Alekandra Vulina, dosta govore o zvaničnom kursu Srbije, i tu niko nije iznenađen.

Nakon reagiranja šefice bh. diplomatije Bisere Turković za Radiosarajevo.ba, očekivano bi bilo da Bosna i Hercegovina diplomatskim sredstvima uzvrati nediplomatsko i nedobrosusjedsko ponašanje srbijanskog ministra, makar protestnom notom ili pozivom srbijanskom ambasadoru u Sarajevu.

Petak, 2. oktobar

Poruka

To neće dobro završiti, zaprijetio je Bosni i Hercegovini predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

Naime, sve je počelo kada je Milanović komentirao odbijanje predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića da se susretne sa njim, dok Milanović ne razgovara sa svim članovima bosansko-hercegovačkog Predsjedništva. Podsjetimo, Milanović se susreo u Zagrebu 16. sepembra sa srpskim članom bh. Predsjedništva Miloradom Dodikom.

Nakon što je zaprijetio, Milanović je objasnio da bi njegova podrška ulasku BiH u NATO mogla biti uvjetovana izmjenom izbornog zakonodavstva u BiH.

„I kada mi netko kaže da će Bosna i Hercegovina ući u NATO, evo - mi smo članica NATO-a, ja sam predsjednik i vrhovni zapovjednik i imam problem da u NATO uđe država koja je tako neusklađena. Jer preuzimam garancije za takvu državu. Ja bih rado - i radi Bošnjaka, i radi Hrvata u BiH, Srbi su protiv - ali u ovakvoj situaciji ti si stavljaš na leđa jednog saveznika za kojeg moraš odgovarati. To je ugovorna obaveza, a saveznik je nije u stanju ispunjavati. Tako da je to isto jedna tema za razgovor“, kazao je Milanović.

A tu smo dakle? Je li ovo potvrda pisanja hrvatskih medija iz juna prošle godine kada između redova provučeno da je Milanović, zapravo, "ruski igrač".

Naime, hrvatskim medijima je tada bila indikativna činjenica da je jedan od važnijih ljudi ruskog lobija u Hrvatskoj, sada trgovac naftom, ne baš na ''dobrom glasu'', glavni financijer njegove kampanje.

Možda to objašnjava njegovu tajnu vezu i oduševljenje Dodikom, podilaženje politici Dragana Čovića koji poziva ruske vojne snage da dezinficiraju Mostar, ali i cijeli koncept ''novog Zokija''.

Ako već ništa ne zna o Bosni, niti želi znati, onda bi u svojoj umišljenosti, barem iz pragmatičnih razloga Milanović mogao pročitati šta je svojevremeno o povijesti Bosne kazao Slaven Letica, svekar Dalije Orešković, koju je ove sedmice đilkoški izvrijeđao novi šef hrvatske države.

''900 godina Bosna opstaje, stvaraju se, raspadaju se carstva, BiH opstaje'', kazao je Letica, ugledni univerzitetski profesor, ekonomista, političar i publicist.

No, s obzirom na Milanović razumije samo dodikovski, dakle, prost i jezik sile, prijetnji, psvoki... uvaženom predsjedniku Milanoviću, kao i Ivici Dačiću, ali i predstavnicima svih regionalnih politikama koje žele svoje frustracije istresati na Bosni, njom trgovati i njome podmirivati svoje dugove, divnim bosanskim jezikom poručujemo:

Dečki, odjebite u skokovima!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije