Američki povratak u BiH

Piše: Faruk Vele
Američki povratak u BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Matthew Palmer i Eric Nelson

Poštovani čitatelji, pred vama je još jedna Sedmična inventura u kojoj analiziramo događaje u proteklih sedam dana.

Subota, 5. septembar
Veliki debi princa s Neretve

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine osvojila je u subotu veliki bod protiv Italije u Firenzi u Ligi nacija (1:1).

Zmajevi su odigrali dugo očekivanu utakmicu protiv jedne od najjačih selekcija na svijetu.

Bio je ovo prvi meč Zmajeva u 2020. godini, a princ s Neretve, selektor Dušan Bajević debitirao na klupi naše reprezentacije.

Konačno jedna lijepa vijest u našoj sumornoj stvarnosti i jednoj od najtežih godina u Bosni i Hercegovini i svijetu posljednjih decenija.

Nedjelja, 6. septembar
Crna Gora nije šaptom pala

Na Trgu nezavisnosti u Podgorici održan je veliki građanski i patriotski skup za odbranu nezavisne građanske Crne Gore. Pjevajući patriotske pjesme, na desetine hiljada građana iz cijele zemlje stiglo je u glavni grad.

Prema procjenama Uprave policije, na Trgu je bilo oko 50.000 građana.

Okupljeni građani su na Trgu bili nešto više od 90 minuta, a skup je završen bakljadom i bez incidenata.

Skup je održan sedam dana poslije parlamentarnih izbora u toj zemlji na kojoj je pobijedila prosrpska opozicija, uz značajnu podršku Srpske pravoslavne crkve i Srbije. Podsjetimo, uslijedili su nemiri koji su kulminirali napadima i prijetnjama u Pljevljima, što je izazvali pažnju i osude u regionu.

Na hiljade Crnogoraca poručilo je u nedjelju da “ne daju državu” i da su opredijeljeni da brane vrijednosti svoje države i društva poput nezavisnosti, sekularizma, dobrosusjedskih odnosa, pa i prozapadnog kursa. Bila je to više nego jasna poruka da Crna Gora nije šaptom pala. Neke crnogorske lekcije bi morala naučiti i naša Bosna i Hercegovina. Država i najbliže komšije ispred svega!

Ponedjeljak, 7. septembar
SAO HNS

Stranke Hrvatskog narodnog sabora (HNS) izaći će na lokalne izbore, uključujući i Mostar, iako i dalje osporavaju legalitet i legitimitet Centralne izborne komisije (CIK), izjavio je u ponedjeljak u Mostaru predsjednik Glavnog vijeća nevladine organizacije HNS BiH Božo Ljubić.

Između šume floskula i tipično ljubićevskog prenemaganja, čovjek koji je nekada rušio Dragana Čovića progovorio je ponovo jezikom lidera HDZ-a.

Kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona BiH, Ljubić, koji predvodnik Hrvata nije uspio postati ni u uz pomoć pokojnog Franje Tuđmana, pa ni Ive Sanadera, veli kako će HNS "izaći s jednim koherentnim dokumentom", koji će, u skladu s Ustavom, Hrvatima omogućiti ono što već imaju Srbi i Bošnjaci, a to je "legitimno političko predstavljanje".

Ne bude li izmjena Izbornog zakona kako ih on i njegov aktuelni politički šef Čović vide, Ljubić je zaprijetio "konceptom teritorijalne autonomije" u BiH.

Ovih dana se na HRT-u ponovo pokazivao dokumentarni serijal posvećen upravo Tuđmanu. U filmu se, uz ostalo, pokazuje kako se Tuđman borio protiv raznih SAO koncepata (SAO - srpske autonomne oblasti). Srpske autonomne oblasti su bile osnova pobune protiv legalne vlasti u Hrvatskoj, a kasnije i u Bosni i Hercegovini, i to u organizaciji JNA i SDS-a.

Politički je tragikomično da iskusan čovjek poput Ljubića ništa nije naučio iz tragičnog iskustva devedesetih, te da prihvata ulogu glasnogovornika ideja koje su više nego jasno osuđene pred demokratskim svijetom, onim istim na koji se on tobože poziva.

Uostalom, ako je tako dosljedan i kuražan, neka ponovi svoje teze iz 2006. godine kada se otvoreno zalagao za reformu Deytona, ali i cijele Bosne i Hercegovine. Naravno, pod uvjetom da mu to dozvoli kod Hrvata od njega mnogo omiljeniji Milorad Dodik!?

Utorak, 8. septembar
Tragedija porodice Duraković

Velika bol pogodila je čestitu porodicu Duraković iz Bugojna. Nakon oca Hajrudina (66) i njegovog sina Adisa (42), u utorak je preminuo i Hajrudinov drugi sin, a Adisov godinu mlađi brat, Haris Duraković.

I Haris je, kao i njegov otac i brat, bio pozitivan na COVID-19. Adis Duraković, nogometni sudija, a kasnije i futsal trener, preminuo je 3. septembra u 42. godini. Dženaza Adisu Durakovću obavljena je 4. septembra u Glavicama kod Bugojna.

Tri dana ranije tu je ukopan i Hajrudin, koji je također preminuo od posljedica zaraze koronavirusom, a na istom mjestu je klanjana dženaza i Harisu. I Adis i Haris bili su zdravi mladi ljudi u ranim 40-tima. Nažalost, podmukla zaraza ne bira. Iza njih je ostalo petero djece kojima ovo društvo mora pomoći.

Tragedija porodice Duraković izazvala je nevjericu i šok u cijeloj Bosni i šire, i još jednom, po ko zna koji put, upozorava sve neodgovorne i sve "nevjerne Tome", kakve užasne tragedije može prouzročiti pandemija koja je zadeverala cijeli svijet...

Neka je vječni rahmet članovima porodice Duraković, a nama svima pouka.

Ljudi, dođimo sebi, dok imamo kome!

Srijeda, 9. septembar
Američke poruke

Specijalni izaslanik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Matthew Palmer razgovarao je sa visokim bosanskohercegovačkim zvaničnicima.

Visoki američki zvaničnik je ponovo uputio apel članovima Predsjedništva BiH i ostalim domaćim funkcionerima, a nije ih malo, da budu posvećeniji evropskom putu Bosne i Herceogine, da budu okrenuti prema budućnosti, kako bi se ova država što prije izgradila kao efikasna, funkcionalna, stabilna, sigurna, ekonomski prosperitetna. Da građani ove zemlje svoju budućnost, pogotovo mladi ljudi, traže ovdje u BiH, a ne van nje. Prenio je ovo javnosti Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedništva BiH.

Govorimo im to i mi, građani ove zemlje, već skoro 25 godina, ali slaba korist.

Ono što je posebno važno, Palmer je prenio poruku da dijalog između Srbije i Kosova nema nikakve veze ni s jednom državom u regiji, te da se tiče samo Beograda i Prištine. Mogli smo čuti, također, da Rusija sije razdor, ali i ono što i sami itekako dobro znamo, da nedostaje političke volje lidera. Amerika je, poručio je, spremna da, zajedno s Evropskom unijom, radi na Reformskoj agendi. Čini se da se nje još samo Amerikanci sjećaju!

Ove godine se navršava 25. godišnjica potpisivanja Daytonskog sporazuma, pa je Palmer kazao da ga itekako zanima kako će Bosna i Hercegovina izgledati u narednih četvrt stoljeća, i to je najvažnija poruka. Amerika se vratila u Bosnu i Hercegovinu i spremna je da se ponovo snažnije angažira u našoj zemlji, što i čini!

Međutim, jedno je važno zapamtiti, niko ovdje neće donijeti gotova rješenja, pogotovo ona kojima će svi biti zadovoljni. Zato je ključno da američkim prijateljima pokažemo ozbiljnost i odlučnost da se gradi uspješnija i bolja Bosna i Hercegovina. Naravno, djelima, a ne uobičajenim ispraznim frazama. Amerikanci očekuju konkretne poteze, ali i umorni građani ove zemlje.

Slučajno ili ne, u danu kada je visoki američki zvaničnik posjetio Bosnu i Hercegovinu, u emisiji Presing kod Amira Zukića gostovao je lider SDA Bakir Izetbegović. Iako se naša zemlja nalazi u dramatično teškoj poziciji, što zbog unutrašnjih, a što zbog vanjskih faktora, dok se na raznim adresama otvoreno kalkulira sa njezinom budućnošću, Izetbegović se ponašao kao politički "slon u staklarnici". Uobičajeno za njegove TV nastupe,

Uz nekoliko dobrih i preciznih ocjena i izjava, ukupan dojam je prilično otužan. Da bi popravili poziciju "šefa", stranački jastrebovi napali su voditelja Zukića koji je, očito, kriv jer kvari ružičastu stvarnost!? Velahavle, rekao bi naš narod.

Četvrtak, 10. septembar
Laki je malo nervozan...

U međuvremenu nastavljaju se ataci lidera SNSD-a, srpskog člana Predsjedništva BiH i osobe sa "američke crne liste", Milorada Dodika na Sud Bosne i Hercegovine.

"Laki je malo nervozan" pa je u Istočnom Sarajevu, a i kasnije gostujući u emisiji Telering Mate Đakovića iznio niz teških optužbi na račun prvog čovjeka Suda BiH Ranka Debevca. Optužio ga je da uzima mito, da "posjeduje špansko ime i državljanstvo", da nelegalno priskuškuje...

Razmislit ću o tužbi za klevetu protiv Milorada Dodika, mislim da hoću (tužiti), odgovorio je predsjednik Debevec na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) da li će pokrenuti privatni postupak protiv čelnika vodeće srpske stranke u BiH zbog optužbi iznesenih u javnosti. I Debevecov advokat Asim Crnalić je izjavio kako ne vjeruje da će predsjednik Suda BiH "otrpiti" ovakve uvrede. Uz Debevca je stalo i Udruženje sudija.

Milorad Dodik ima običaj da napada i problematizira sve što nije pod njegovom i kontrolom njegovih interesnih krugova. Od Centralne izborne komisije, preko Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), pa, evo, do Suda BiH. Konačan cilj je atrofija države i njezinih institucija, njihovo razaranje, ostvarivanje velikosrpskih planova iz Beograda, te, naravno, neograničeno bogaćenje njega i njegove porodice.

Tako smo, eto, došli do trenutka da čovjek s "crne američke liste", koji je davno trebao odgovarati za brojna nedjela koja mu se stavljaju na teret, danas dijeli etikete ko je pošten, a ko ne!? Onaj koji iz Predsjedništva BiH ide na glasanje u Srbiju i negira da je Bosanac, iako je, po svemu, Bosanac iz "bukvara", ima slobodu da dovede u pitanje nečiju lojalnost ovoj državi!?

Istina, sve ovo što godinama radi su mu omogućili kako "partneri iz Federacije", tako i neodlučna međunarodna zajednica na čelu sa Valentinom Inzkom, kojeg je laktaški vožd nazivao i "jebivjetrom", a ovaj se kukavički pravio da spava.

Vrijeme je da institucije ove zemlje reagiraju na razarajuće djelovanje političara čije vrijeme je prošlo, koji je svjestan da će prije ili kasnije odgovarati za sve ono što je radio, zbog čega gubi vezu s realnošću.

Petak, 11. septembar
Svijet proklinje teror

U petak je obilježena je 19. godišnjica terorističkih napada na Sjedinjene Američke Države. Tog 11. septembra 2001. godine pripadnici Al-Qaide oteli su četiri američka aviona i izveli simultani napad na više ciljeva u SAD.

Dva su udarila u tornjeve Svjetskog trgovačkog centra (WTC) u New Yorku, popularne Blizance. Treći avion udario je u Pentagon u blizini Washingtona, a četvrti se srušio u Pennsylvaniji nakon što su putnici pružili otpor otmičarima.

Amerikanci tradicionalno komemoraciju izvode tako što na godišnjicu napada čitajući imena poginulih i odajući im počast svjetlima na mjestu gdje su srušeni Blizanci.

"Danas se svečano sjećamo ljudi koji su stradali 11. septembra. Sa zahvalnošću odajemo počast herojima koji su tog kobnog dana pokazali izuzetnu hrabrost da spase druge", navedeno je iz Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Dok svijet proklinje teror, mi se prisjetimo 2.983 žrtve bezumnog zločina u danu koji je definitivno promijenio svijet. Pamtimo i opominjimo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije