Dr. Mesihović-Dinarević: Kada djeca koja su preboljela koronu mogu započeti treninge?

0
Piše: Faruk Vele
Dr. Mesihović-Dinarević: Kada djeca koja su preboljela koronu mogu započeti treninge?
FOTO: Radiosarajevo.ba / Prof. dr. Senka Mesihović-Dinarević

Predstavnici UNICEF-a u Bosni i Hercegovini upozorili su nedavno da će pandemija koronavirusa u svijetu, ali i u našoj zemlji ostaviti posljedice na djecu, njihovo obrazovanje, sigurnost, te na njihovu opću dobrobit, uključujući i mentalno zdravlje. To će u budućnosti, prema istraživanju koje je radio UNICEF, imati utjecaja i na ljudski kapital u zemlji.

Sport je izuzetno važan u dječjem psiho-fizičkom i socijalnom razvoju. Međutim, u vrijeme pandemije mnogi roditelji su se pitaju kako osigurati bavljenje sportom za djecu, a da istovremeno budu sigurna od možebitnih virusnih ugroza. Posebno su pred dilemom oni roditelji čija su djeca, a, eventualno, i oni sami, imala iskustva sa COVID-19.

Stav struke

O vezama infekcije djece sa korona virusom i mogućnostima nastavka aktivnog učešća djeteta u sportu, razgovarali smo sa prof. dr. Senkom Mesihović-Dinarević.

Profesorica Mesihović-Dinarević je redovna članica Evropske akademije nauka i umjetnosti, predsjednica Odbora za kardiovaskularnu patologiju Odjeljenja medicinskih nauka Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, profesorica Univerziteta Ujedinjenih nacija i član Kraljevskog Koledža pedijatara i dječjeg zdravlja u Velikoj Britaniji.

"Kako vrijeme odmiče vrijeme od početka pandemije COVID-19, mnoga djeca koja se bave sportom, a bila su u kontaktu sa koronavirusom porodici: otac, majka, brat, sestra, ili u školi, ili u sportskim klubovima, postavljaju pitanje daljnjeg tretiranja, kada i kolikim intenzitetom se mogu dalje baviti sportom? Također, isto pitanje postavljaju i djeca koja se preboljela lakši oblik korone. Naravno, srednji i teži oblik korone sa svim komplikacijama zahtijeva hospitalizaciju na Odjeljenjima Intenzivne Pedijatrijske njege i terapije ili neonatalne njege i terapije/ako je u pitanju novorođenče.
Stav kolega pedijatrijskih kardiologa u našem regionu, uz primjenu stručne svjetske medicinske literature, kao što je i Vodič sportske medicine objavljen u britanskom časopisu sportske medicine iz novembra 2020., jeste u primjeni algoritma pregleda i kontrola tih pacijenata", priča Mesihović-Dinarević.

Nadalje, kaže da je u pogledu ovog pitanja ostvarila kontakte sa kolegama, pedijatrijskim kardiolozima iz KCU Ljubljana, KCU Beograd, AKH Klinike u Beču, kao i Pedijatrijske klinike u Sarajevu.

"Naš zajednički stav je da se ti pacijenti, uz detaljni kardiovaskularni pregled, koji osim podataka iz anamneza podrazumijevaju i tačan datum početka bolesti ili kontakta, rezultat PCR ili serološkog testa na COVID-19: imunoglubulina /IgG/ i IgM, parametara tjelesne težine, visine, saturacije kiseonikom, pulsa, krvnog pritiska, elektrokardiograma /EKG/ auskultatornog nalaza na srcu i kompletan pregled djeteta, uz ultrazvuk srca koji daje podatke o morfologiji i hemodinamici srca, uz poseban osvrt na koronarne krvne sudove/moguća proširenja tj. aneurizme koronarnih krvnih sudova/srčani miokard i srčani izbačaj, evaluiraju uz laboratorijske analize krvi ciljane za srčani mišić", navodi bivše čelnica Pedijatrijske klinike u Sarajevu.

Koliko traje pošteda?

Prema njezinim riječima, PCR je zlatni standard za pregled djeteta u toku pandemije COVID-19

"Preporučuje se pošteda od sportske aktivnosti djeteta za period od četiri do šest sedmica, potom se prati serološki test, odnosno titra na koronu sa IgG i IgM. Ukoliko dijete nema više simptoma, ni povišene temperature, bez kratkoće daha, bez kašlja, ukoliko dijete nije bilo hospitalizirano zbog infekcije COVID-19, kardijalni screening je negativan za miokarditis/miokardnu ishemiju tj. bez bolova u grudima, stezanja u grudima pod naporom, neobjašnjive krize svijesti, neobjašnjive izražene dispnea-kratak dah, zamora pri naporu, bez novih senzacija u grudnom košu, ukoliko se ne auskultira šum na srcu, dakle, svi su odgovori na navedena pitanja negativni, dijete se može nastaviti baviti sportom, postepeno, narednih 14 dana", pojasnila je Mesihović-Dinarević.

Postepeno uključenje u sport je jasno definisano i stepenovano, i primjenjuje se u Zavodu za sportsku medicinu u Sarajevu, uz detaljna uputstva i trenerima.

"Ako su odgovori na pitanja iz ovog kardijalnog screeninga pozitivna, treba dijete odmah uputiti na pregled dječjem kardiologu koji će sugerirati i rendgen snimak srca i pluća, ultrazvuk srca, eventualnu kompjuterizovanu tomografiju /CT/ srca, znači, detaljnu evaluaciju kardiovaskularnog sistema. Ovaj stav je usaglašen sa kolegama iz Zavoda za sportsku medicinu u Sarajevu. Naravno, i pedijatrijski kardiolozi, koji su završili subspecijalizaciju iz dječje kardiologije u periodu mog rada na Pedijatrijskoj klinici u Sarajevu, a rade u Bihaću, Travniku, Tuzli, Mostaru, Sokocu, Palama, Zenici, upoznati su sa navedenim i u stalnoj smo komunikaciji", naglasila je.

Dodatni savjeti

Neophodno je, kazala je profesorica Mesihović-Dinarević i dalje se pridržavati distance, pranja ruku i naravno nošenja maski prema uputstvima Kriznog štaba Ministarstva zdravlja, Svjetska zdravstvene organizacije (WHO)...,

"Potreban je adekvatan unos vitamina, boravak na planinskom čistom zraku, pomoć djeci u nastavi ukoliko je on-line. Potrebno je propagirati pozitivan stav prema pandemiji u smislu da neće vječno trajati, da će se epidemija završti, hrabriti ih, kreirati koliko je moguće pozitivnu atmosferu u kući, učiti nove vještine, čitati, šetati po stanu ili kući, po potrebi uključiti u tretman i dječje psihologe", zaključuje Mesihović-Dinarević.

Novorođenčad pozitivna na COVID-19

Interesantno je, kaže, da se COVID -19 može dijagnosticirati, odnosno dokazati kontakt u dječjoj populaciji uzrasta od novorođenčeta do 18 godina.

"Nedavno sam imala malog pacijenta, novorođenče staro pet dana, koje je imalo test pozitivan na koronu dobiven od majke, no srećom ono je dobrog opšteg stanja, tako da mogu reći da će ovo novo oboljenje zahtijevati u daljnjem toku praćenje i kontrolu tj. monitoring od strane profesionalaca, pedijatara, pedijatara kardiologa, imunologa. Serološki test na koronu: pozitivan titar IgM /aktivan proces/ može se održati sedmicama, a nekada i mjesecima. Pozitivan titar IgG govori o staroj infekciji tj. da je dijete bilo u kontaktu sa virusom ili je preležalo COVID- 19", istakla je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije