Pedijatrica u 60 sekundi objasnila: Je li sigurno dojiti bebu ako majka ima COVID-19

1
Radiosarajevo.ba
Pedijatrica u 60 sekundi objasnila: Je li sigurno dojiti bebu ako majka ima COVID-19
Foto: Screenshot / Edisa Taković Padder

Gost novog videa serijala Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauke (BHAAAS) "60 sekundi o koroni" je dr. Edisa Taković Padder, pedijatrica u SAD.

U ovom novom videu, dr. Taković Padder objašnjava koja se praksa preporučuje pri dojenju u slučaju kada majka ima COVID-19 i kolike su šanse da se virus prenese na bebu preko majčinog mlijeka.

Dr. Edisa Taković Padder je završila medicinski fakultet na Wayne State School of Medicine u Detroitu. Specijalizirala je pedijatriju na Children’s National Medical Center u Washington D.C.u i članica je Američke akademije pedijatrije i Bosansko-hercegovačke akademije nauke i umjetnosti.

"Svjetske zdravstvene organizacije preporučuju da se bebe koje rode majke pozitivne na koronavirus prvo okupaju da bi se virus koji bi mogao biti prisutan na bebi skloni. Također, prema ovim preporukama, dozvoljava se da beba bude u istoj sobi s majkom nakon poroda, ali ako je moguće, da bude na udaljenosti od dva metra", kaže dr. Taković Padder.

Napomenula je da je, kada je u pitanju dojenje, dozvoljeno da majka koja ima COVID-19, a osjeća se dovoljno dobro, doji svoju bebu.

"Majka mora oprati ruke prije dojenja i nositi masku tokom dojenja. Ako se majka ne osjeća dobro, ona može ispumpati svoje mlijeko i dati nekome drugom da nahrani bebu kroz flašicu.

Studiji su pokazali da je rizik od prenosa kornavirusa kroz dojenje i majčino mlijeko veoma mali. Bitno je naglasiti da je majčino mlijeko izuzetno važno za izgradnju bebinog imuniteta, i može pomoći bebi da se odbrani od koronavirusa", kaže dr. Taković Padder.

Podsjećamo, Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauke (BHAAAS) nastavila je sa projektom “60 sekundi o koroni”. Nakon dva veoma uspješna bloka specijaliziranih videa u kojima su stručnjaci iz različitih oblasti obrađivali teme vezano za pandemiju COVID-19, BHAAAS je pripremio novi blok od 20 videa na kojem je angažiran veliki broj naučnika, epidemiologa, doktora, i psihologa.

Serijal možete pratiti na YouTube kanalu „„60 sekundi o koroni“, kao i na FB stranici BHAAAS, te Instagramu bhaaas_usa_bih

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije