60 sekundi o koroni / Saznajte: Kako se testiraju COVID-19 vakcine

23. 09. 2020. u 16:20:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 105

Gost novog videa serijala Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauke (BHAAAS)  “60 sekundi o koroni” je dr. Almasa Hadžiahmetović Bass, stručnjak za razvoj lijekova iz Sjedinjenih Američkih Država koja govori o COVID-19 vakcini. 

Vakcine godišnje spase milione života. Međutim, proces razvijanja nove vakcine ili lijeka je veoma dug i kompleksan koji obično traje 10 do 14 godina.

U slučaju COVID-19 vakcine, kao nikad u historiji, ovaj proces je mnogo ubrzaniji.  Međutim, prije nego što vakcina bude odobrena od strane zdravstvenih državnih institucija, ona mora proći različite faze kliničkih studija. 

Koje su to faze testiranja i na koji način se one rade, koliko se u ovom trenutku testira COVID19 vakcina, te ko je započeo posljednju fazu testiranja, možete pogledati na videu:

Podsjećamo, Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauke (BHAAAS) nastavila je sa projektom “60 sekundi o koroni”. Nakon dva veoma uspješna bloka specijaliziranih videa u kojima su stručnjaci iz različitih oblasti obrađivali teme vezano za pandemiju COVID-19, BHAAAS je pripremio novi blok od 20 videa na kojem je angažiran veliki broj naučnika, epidemiologa, doktora, i psihologa. 

Serijal možete pratiti na YouTube kanalu „„60 sekundi o koroni“, kao i na FB stranici BHAAAS, te Instagramu bhaaas_usa_bih.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA