Kako se trebaju ponašati kardiovaskularni bolesnici za vrijeme pandemije?

0
Radiosarajevo.ba
Kako se trebaju ponašati kardiovaskularni bolesnici za vrijeme pandemije?
Screenshot / Kardiologinja dr. Amra Macić Džanković

Kardiologinja dr. Amra Macić Džanković gost je novog videa serijala 60 sekundi o koroni koja govori o temi: „Kako da se ponašaju kardiovaskularni bolesnici za vrijeme pandemije?“. 

Poznato je da hronični bolesnici rjeđe traže ljekarsku pomoć u toku pandemije. Oni ostaju kući i u slučaju srčanog ili moždanog udara ne dobiju potrebnu zdravstvenu intervenciju jer se boje infekcije. 

„Bitno je razumjeti da su kardiovaskularne bolesti višestruko brojniji uzrok smrtnosti u odnosu na smrtnost oboljelih od COVID-a 19. Ovim pacijentima zato savjetujemo da održavaju kontakt sa svojim ljekarom i da redovno uzimaju propisanu terapiju“, kaže dr. Macić Džanković.

60 sekundi o koroni - undefinedFoto: BHAAAS: 60 sekundi o koroni

Kardiovaskularna terapija dokazano smanjuje invaliditet, velike kardiovaskularne komplikacije i ukupnu smrtnost, a ne povećava smrtnost oboljelih od COVID-a 19.

Tehnologija i mogućnost telemedicine omogućavaju velikom broju pacijenata kontakt preko video chata ili bar telefonski razgovor koji mogu zamijeniti kontrolnu posjetu ili direktni kontakt s ljekarom.

I zato, pacijentima savjetujemo da uzimaju redovno propisane lijekove, održavaju kontakt sa svojim ljekarom i sprovode sve mjere zaštite od COVID-19 infekcije koje preporučuju epidemiolozi.

Podsjećamo, Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauke (BHAAAS) nastavila je sa projektom “60 sekundi o koroni”. Nakon dva veoma uspješna bloka specijaliziranih videa u kojima su stručnjaci iz različitih oblasti obrađivali teme vezano za pandemiju COVID-a 19, BHAAAS je pripremio novi blok od 20 videa na kojem je angažiran veliki broj naučnika, epidemiologa, doktora, i psihologa.

Serijal možete pratiti na YouTube kanalu „„60 sekundi o koroni“, kao i na FB stranici @BHAAAS, te Instagramu bhaaas_usa_bih.

Serijal podržava Vlada Švicarske. Sadržaj publikacije, kao i nalazi prikazani u njoj, ne odražavaju nužno stavove Vlade Švicarske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije