Bosno moja - opasana žicom...

Radiosarajevo.ba
Bosno moja - opasana žicom...
Foto: EPA-EFE / Hrvatska granica/Ilustracija

Poštovani čitatelji, pred vama je još jedna Inventura u kojoj podvlačimo crtu pod sedmicu koja je iza nas.

 Piše: Faruk Vele

Subota, 20. juni
Linč profesorice Hukić

Prof. dr. Mirsada Hukić, članica Evropske akademije nauka, gostovala je u emisiji FACE TV sa Senadom Hadžifezovićem.

Kako je napisao Nermin Tulić, narodskim jezikom objasnila je  - onome ko je htio da čuje - sve o virusima, i hvala joj.

I kako je u nas malo šta normlano - umjesto zahvalnosti što je svoje vrijeme i znanje podijelila sa građanima, educirala nas i pomogla da zaštitimo sebe, svoj porodice i druge, dr. Hukić se poslije emisije na društvenim mrežama suočila sa groznim uvredama, brutalnim i sramnim komentarima.

Sve "epidemiolog" do "epidemiologa" držao je "predavanje" profesorici koje je decenije svoga života uložila edukaciju i praksu, što joj je priznato diljem svijeta, ali, očito, ne i ovdje.

Davno je neko odlično napisao - previše mi pametujemo za narod kome su Meki Torabi i ahbabi onako "mehko" po 6 KM prodavali hiljada litara vode.

"Znam ja nas, jebo ti nas", zaključio bi veliki Branko Ćopić.

Nedjelja, 21. jun
Dan kada je Vučić sahranio Đinđićevu Srbiju

Na istoku ništa novo! U Srbiji su u nedjelju održani parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori. Uvrjedljivu pobjedu osvojio je SNS Aleksandra Vučića sa 63,4 posto, potom Miloševićev, pardon, Dačićev SPS, sa 10,3 posto, i Aleksandar Šapić, sa 3,9 posto, dok se svi ostali bore za cenzus.

Opozicija se zasad zadovoljava činjenicom da je na ovim izborima zabilježena najmanja izlaznost, da nisu uspjeli lažni izbori, da će se vratiti još jači... Emir Suljagić je dobro primijetio - izbori su kao kiša, učestvovao u njim ili bojkotirao, svakako pokisneš.

Američki AP zato konstatira da je Vučić iz korone izašao još jači i da je pobijedio podijeljenu opoziciju. Realno, kada se vidi ko je alternativa u Srbiji, u rasponu od fašista iz Dveri, preko kontroverznog Dragana Đilasa do Sergeja Trifunovića, koji pjeva četničke pjesme, Vučić ti dođe kao dobrodošla istina o politici susjeda.

Neki misle da je ubijena sa Zoranom Đinđićem. Ali nju je Aleksandar Vučić, uz pomoć protivnika, sahranio tek sada, stvorivši parlament bez oporbe. Ovaj komentar Dragoslava Dedović sa DW-a je sve što trebate zapamtiti sa političke scene Srbije.

Ponedjeljak, 22. juni
Jačati sistem zaštite i spašavanja

Ponovo poplave u Bosni i Hercegovini. Ponovo problemi i neefikasan sistem zaštite i spašavanja. Zakone imamo, razne komadante i logističre imamo, ali ništa nema logike, jer nema onog Ibre koji će priteći ljudima u pomoć kada je najpotrebnije.

Štab civilne zaštite u Živinicama, grada zahvaćenog poplavama, ima samo po jednog čovjeka u smjeni, potvrdio je Zoran Jovanović, v.d. dikrektora KUCZ Tuzlanskog kantona!?

Sve češće poplave, požari, zemljotresi ukazuju na potrebu da naš sistem zaštitite i spašavanja mora biti restartiran, da se mora više ulagati u vatrogastvo, u sistem Civilne zaštitu, da ne govorimo o policiji  ili vojnim snagama koji, također, prilaze i pomažu kada civilni sistem nema odgovor i rješenja. Iskustva posljednjih godina, a posebno od 2014. i velikih poplava ukazuju da rizici i tzv. hazardi neće biti manji. Mogu biti samo veći, kao i naša ranjivost.

Utorak, 23. juni
Virus 'Đoković'

Desetine i stotine novih slučaja koronavirusau u BiH. Zajedno s virusom širi se i virus teorija zavjere koji kazuje da je sve do izmišljeno i da virus COVID-19, praktično, ne postoji. Paradigma te priče su ljudi poput „prvog reketa svijeta“ Novaka Đokovića koji je svojim medicinskim ispadima šokirao svijet, a na kraju je i sam zaražen.

Srijeda, 24. juni
Hrvatska taraba 

Vlasti Republike Hrvatske donijele su odluku o ponovnom uvođenju samoizolacije za građane Bosne i Hercegovine koji ulaze u Hrvatsku. 

Odluka je, podsjetimo, izazvala žestoke reakcije u javnosti, a bh. intelektualci danas su pozvali na uzvraćanje recipročnih mjera Hrvatskoj.  Neki su, poput čelnika HDZ 1990 Ilije Cvitanovića, zapili:

"Mi smo Hrvati, a ne istočni susjedi".

Oštra je bila doktorica Dijana Zelenika i Klub Hrvata u Skupštini HNK je osudio osudu.  Mnogo toga upućuje na to da je ovo, prije svega, politička, a pa sve ostalo. Hrvatska, nažalost, nastavlja svoju politiku koja Bosnu i Hercegovinu posmatra kao prostor, a manje kao suverenu državu, a ponajmanje prijateljsku, iako će uvijek kazati suprotno.

Dio Hrvatske politike kao da bi rado BiH ogradio žicom i natjerao njezino vodstvo da igra kako Zagreb kaže. Ima to veze i sa izborima i nacionalističkim pokušajima HDZ-ova dokazivanja da su veće ustaše od Miroslava Škore i njegovih nacionalista. Ruku na srce, dobrim dijelom smo svojim svađama, pa i šutanja, doprinijeli i mi u Bosni i Hercegovini.

Dobra je vijest, da će ovu šansu u pravom smislu iskoristiti Neum i drugi bh. gradovi koji bi tako mogli nadoknaditi velike gubitke u turističkom i drugim sektorima. Svako zlo za neko dobro. 

Četvrtak, 25. juni
Šta je nama Kosovo?

Kosovski premijer Avdullah Hoti otkazao put u Washington na sastanak predstavnika Srbije i Kosova, koji je bio zakazan za subotu u Bijeloj kući, dan nakon što je specijalno tužilaštvo objavilo da je podnijelo optužnicu protiv kosovskog predsjednika Hashima Thacija i šefa Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija.

Specijalni američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Richard Grenell napisao je na Twitteru da razumije odluku kosovskog premijera.

Iako je podignuta prije dva mjeseca, vijest o optužnici obznanjena je samo tri dana prije sastanka kojeg su mnogi nazvali historijskim.

Razgovori Kosova i Srbije nisu nevažni za Bosnu i Hercegovinu. Naprotiv. Krenu li razgovori u pravcu razgovora o razmjeni teritorija, to bi mogla biti loša vijest za Bosnu. Koliko to vide i žel vidjeti iz „političkog Sarajeva“, znate i sami.

Petak, 26. juni
Politička odluka

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske i šef Nacionalnog štaba za civilnu zaštitu Davor Božinović najavio je u petak ponovo revidiranje odluke o obaveznom 14-todnevnom karantinu za građane BiH, Srbije i Sjeverne Makedonije, koja je donesena je prije "samo dva dana".  

Ova izjava došla je pod pritiskom javnosti, prije svega one Hrvatskoj, odnosno ugostitelja iz Dalmacije koji su ogorčeni činjenicom da su vlasti te susjedne zemlje na dobrom putu da unište i posljednje šanse za spas turističke sezone. Dijelom je ta odluka vjerovatno iznuđena oštrim reakcijama hrvatske desnice koja je vladajući HDZ za ponižavanje bh. Hrvata. 

Tako je Vlada RH priznala da je odluka koju su donijeli bila, prije svega, politička.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije