Ovo je slika Trumpove Amerike

Radiosarajevo.ba
Ovo je slika Trumpove Amerike
Photojoiner / Ovo je slika Trumpove Amerike

Poštovani čitatelji, pred vama je još jedna Inventura u kojoj analiziramo sedmicu koja je iza nas.

Piše: Faruk Vele

Subota, 30. maj
Amerika gori

Dok Amerika gori, američki predsjednik Donald Trump ne prestaje dolijevati kerozin, rasplamsavajući nove vatre mržnje i podjela. Politički analitičar Marean Bishara na Al Jazeeri piše da Trumpova nasilnička, polarizirajuća retorika nagnala neke da potraže slične u historiji. I pronašli su dva prilično tmurna slučaja: rimski car Neron, koji je svirao violinu dok je Rim gorio, dok je francuski kralj Louis XV upozorio: „Poslije mene – potop“.

Tinjajući bijes iz Minneapolisa proširio se diljem Amerike nakon što je policajac ugušio Afroamerikanca Georgea Floyda. Na snimku koji je kružio internetom vidi se Derek Chauvin, koji je bijelac, kako koljenom kleči i pritiska vrat nenaoružanog čovjeka, kojeg je prethodno priveo na ulici.

Ta slika, nema sumnje, postat će simbolom Trumpove Amerike.

Nemiri su se u narednim danima proširili sve do Bijele kuće, pa je i sam aktuelni američki predsjednik na neko vrijeme sklonjen u podrum. Kazat će kasnije da je išao samo da provjeri je li sve uredu! Možda to i nije tako loš potez, jer je svoji postupcima i izjavama uspio dodatno potaknuti nemire u svojoj zemlji, te pokazati da je rasizm u Americi, ipak, najopasniji virus!

Nedjelja, 31. maj
Novalić na slobodi

Sud Bosne i Hercegovine je u nedjelju poslije maratonskog ročišta donio odluku prema kojoj trojici osumnjičenih u predmetu „Respiratori“ neće biti izrečena mjera jednomjesečnog pritvora koju je Tužilaštvo BiH tražilo. Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić su se tako našli na slobodi nakon saslušanja i privođenja. Njima su određene mjere zabrane - sastajanja sa svjedocima i razgovaranje o predmetu.

Naša javnost koja je naviknuta na spektakularne akcije, koje nerijetko završavaju po principu sportskog ribolovstva - „uhvati i pusti“, razumljivo, ogorčeno je reagirala.

Kako i ne bi kada je onaj borac iz Bužima zbog naramka drva završio u zatvoru, dok nam oni koji u mutnom ulovili desetine miliona maraka drže vazove o radu i trudu.

Niko nije kriv dok se na sudu ne dokaže, ali propadne li ovaj, kao i toliki slučajevi ranije, ili, pak, ostane li usamljen - nema tog prijatelja u svijetu koji će nam pomoći.

Ponedjeljak, 01. juni
Podrška Duški

Novinari i ugledni reditelji, profesori, fotografi, književnici.... pozvali su poslanice i poslanike Skupštine Kantona Sarajevo; predsjednika Vlade KS; i ministricu pravde i uprave KS, da ne prihvate prijedlog o smjeni Duške Jurišić sa mjesta direktorice TV Sarajevo.

Na mjesto Duške Jurišić predložen je Safet Kešo, političar i bivši ministar. Uz dužno poštovanje činjenice da je profesor Kešo bio, kako rekoše, i učenik generacije i ponajbolji student Univerziteta u Sarajevu, veze sa novinarstvom i televizijom ima tačno onoliko koliko je gostovao u TV programima.

Negativna kadrovska selekcija i dovela je ovu zemlju do drame kroz koju prolazimo – na ivicu ambisa. Dati političaru televiziju, a s televizije otjerati medijskog profesionalca može samo jako loša i neodgovorna vlast.

Utorak, 02. juni
Fahrin odlazak

Lider Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić podnio je neopozivu ostavku na dužnost ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine. Radončić odlazi sa dužnosti poslije nepunih šest mjeseci. Zajedno sa prethodnim mandatom od 2012.-2014., na čelu bh. sigurnosnog sektora proveo je ukupno 27 mjeseci. Oba puta u prilično rovitom društvenom trenutku. Zanimljivo je da je Radončić ostavku podnio 2. juna, a da je upravo početkom juna 2012. godine prvi put predstavljen kao ministar sigurnosti.

Resor sigurnosti je kompleksan i nosi toliko izazova, ako hoćete i političkih "kora od banane", da ga ni najvećem dušmaninu ne biste poželjeli. A Fahro kod Fahro, umjesto svih ostalih, izabrao upravo taj.

Pa, ipak, komentari koji su se mogli čuti o njegovom radu za vrijeme kulminacije pandemije, pa i u pogledu migrantske krize, s nekoliko izuzetaka, često su bili prilično pozitivni. Kritike koje sada dobija idu u pravcu odlaska u trenutku "kada je najteže" i kada to njegovi partneri najmanje očekuju, a portali bliski HDZ-u odlučili su ga još dodatno "pogurali" slaveći "urušavanje bošnjačke reprezentacije".

No, je li ostavka Radončića nije veliko iznenađenje? Slične najave iz njemu blisku krugova mogle su se čuti još prije nekoliko mjeseci, no tajming očito nije slučajan. Događaji koji posljednjih sedmica potresaju BiH bili su nesumnjivo kap koja je prelila politički ibrik. U godini koja bi trebala biti izborna, Radončić je, realno, morao povući ovakav potez kako bi izbjegao politički poljubac smrti iz Centrale u ulici Mehmeda Spahe. Da li to znači i definitivni razlaz sa SDA? Test tih odnosa bit će Vlada FBiH, a mnogo više Vlada KS i ostalih kantona. Hoće li, Radončićevim rječnikom kazano, nečija nana ponovo vaskrsnusti, lider SBB-a vjerovatno neće dugo kriti.

Srijeda, 03. juni
Koga mi lažemo?!

Kada je u ljeto 2003. godine bio ministar vanjskih poslova BiH, Mladen Ivanić je izjavio kako očekuje da naša zemlja bude članica Europske unije najdalje između 2009. i 2012. godine.

Prođe od tada više od 30 Bajrama, a BiH ni do 2020. godine nije dobila ni status kandidata za članstvo u EU. Počasni predsjednik PDP-a koji je još 1988. godine izabran u Predsjedništvo SRBiH da bi se borio za reforme, i dalje iz političke penzije govori šta bi bilo dobro za ovu zemlju.

Uprkos tome politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council – PIC) pozivaju ovakvu vlast na formiranje Federalne vlade, postizanje dogovora o izbornim pravilima za Mostar, koji mora ostati jedinstveni grad, traže da pripreme i usvoje akcioni plan za 14 ključnih prioriteta iz mišljenja Evropske komisije i početak njegove implementaciju…Aman!

Jedino pitanje na koje nismo dobili odgovor PIC-a jeste ko ovdje koga laže? Koga međunarodna zajednica poziva da uradi ključne aktivnosti na evropskom putu maše zemlje?! Političari koji ne samo da nisu uveli ovu državu u EU, već su je doveli na ivicu propasti, sada bi trebali da se nešto kao dogovore, reformiraju, da organiziraju izbore u vrijeme kada ih afere iz temelja potresaju?! Ma, hajte molim vas...

Četvrtak, 04. juni
Dragane, reci nam de...

Pandemija sumnjivih javnih nabavki! Tužilaštvo BiH provjerava javne nabavke kliničkih centara u Mostaru i Tuzli. Kantonalno tužilaštvo u Tuzli neovisno vrši provjere o mogućim spornim nabavkama. Očito da se itekao lovilo u mutnom dok su građani gledali da izvuku živu glavu.

Istovremeno, Finansijska policija je utvrdila veliki kriminal u mostarskom "Aluminiju" koji je godinama bio bankomat Hrvatske demokratske zajednice. Nadamo se da je Tužilaštvo BiH, ohrabreno hapšenjem Novalića i ostalih, požuriti da istraži lopovluke i u mostarskom kombinatu, a da će HDZ BiH ponovo na Kosači objaviti poruku kako su zajedno sa Ambasadom SAD-a – “u borbi protiv korupcije”. Grudva je krenula...

Petak, 5. juni
Ne da nam se sa respiratorima!

E, što nam se ne da sa respiratorima! Ministarstvo vanjskih poslova BiH najavilo je da će u petak u Bosnu i Hercegovinu stići humanitarna pomoć iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koju je, između ostalog, činilo i 50 respiratora. Kako je kazano, po drugi put. Međutim, dolazak ovog aviona izazvao je pravu pometnju u javnosti nakon što je iz MVP-a na čelu sa Biserom Turković saopćeno da je otkazan dolazak humanitarne pomoći iz Emirata!? Bez daljnjih pojašnjenja.

Kako se ispostavilo, ogromni avion iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kojeg su mogli vidjeti svi koji su tog dana prolazili pored Međunarodnog aerodroma Sarajevo, ipak jeste dostavio humanitarnu pomoć. Međutim, ona nije bila namijenjena BiH već Crnoj Gori, gdje je će biti otpremljena! Na koncu, Ambasada Emirata u Podgorici uputila je službeno izvinjenje povodom nastalog nesporazuma zbog dolaska aviona sa humanitarnom pošiljkom iz UAE.

Nakon što su najprije dostavili pomoć svima u regionu, osim Bosni i Hercegovini, naravno, iz političkih razloga, ovo je još jedno poniženje naše zemlje od braće iz Emirata. Također nije demantirana ni informacija koju smo objavili, a to je da je i ranije upućena pomoć za BiH zapravo ista ona koju su prethodno odbili Palestinci! Možda je ovaj bratski šamar prilika za otriježnjenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije