Trudite se, radite se…

Piše: Faruk Vele
Trudite se, radite se…
Photojoiner / Inventura / Trudite se, radite se…

Pred vama je Inventura u kojoj podvlačimo crtu pod još jednu sedmicu koja je iza nas. 

Subota, 16. maj

Das ist Walter!

Došao je i taj dan. Poslije brojnih reakcija u javnosti, u sarajevskoj katedrali Srca Isusova održana je "bleiburška misa" koju je predvodio nadbiskup vrhbosanski Vinko Puljić. 

Ma koliko kardinal Puljić "upirao" da opravda svoje i postupke Crkve, činjenica da su ovakvu vrstu komemoriranja "nevinim žrtvama" u Sarajevu organizirali čelnici proustaškog Počasnog bleiburškog voda kojeg predvode jedan osuđeni ubica i bivši kontroverzni član obavještajne zajednice Bože Vukušić ili notroni Vice Vukojević, sve uz podršku Hrvatskog sabora i udruženja Hrvatski narodni sabor, zorno govori o političkoj pozadini događaj koji je duboko uznemirio glavni grad Bosne i Hercegovine.

Ne samo da se pokazalo se da su rane koje u prošlosti ovog grada ostavio ustaški režim itekako duboke, građani Sarajeva poslali su snažnu civilizacijsku poruku koja je naišla na pozitivan odjek diljem svijeta.

Dok se Evropom šire "bauci novog fašizma" ili, kako bi to kazao Enco Traverso, "postfašizma", svjetski mediji oduševljeno su izvještavali o protestima sarajevskih antifašista.

Das ist Walter, klicano je u naslovima. S druge strane, lažnim promotirma "europskih vrijednosti" nedostajali su, pak, pokliči očekivanih radikala i ekstremista, a kako bi se Sarajevo pokazalo netolerantno, nazadno, nedostojno... Valjda zato, uprkos svemu, trebaju šovinistički obojeni tekstovi i naslovi o "kraju evropskog Jerusalema" i notorne laži o tome kako su "katolici postali građani drugog reda u Sarajevu". 

Nakon svega ostaje pitanje jesu li Sarajevo i BiH i u ovom slučaju bili predmetom stanovitih operacija i je li krajnji cilj bio kompromitacija naše zemlje. Naravno, uz jasnu političku pozadinu i ciljeve. Poruke sa EU-summita u Zagrebu i HDZ-ovo oduševljenje njima, ali i ovosedmične poruke europarlamentarke Željane Zovko mnogo govore o tome. 

Nedjelja, 17. maj 

Nasilje odlučno sankcionirati

Bosnu i Hercegovinu potresao je slučaj premlaćivanja reprezentativki Bosne i Hercegovine u karateu, sestara Eme i Ene Selman (18), koje su napadnute u svome stanu u Ključu.

"Na ovo šutjeti i stajati po strani nećemo", bile su neke od reakcija javnosti.

"Onoga časa kada muškarac digne ruku na ženu, prestaje biti muškarac", stoji u jednom komentaru.

Pohvalno je da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona brzo reagirali i uhapsili osobu odgovornu za ovaj sadistički napad.

Međutim, ono što je zabrinjavajuće jeste priličan broj komentara u kojima se ovaj napad relativizira ili oni u kojima se - tipično našom mahalskom logikom - propituje kako su, eto, pretučene dvije karatašice i slične maliciozne ocjene nedostojne pomena.

Zbog takvih komentara u našem društvu najčešće poslije ovakvih napada žrtva postaje obilježena, ona se stidi jer je pretučena, jer je žrtva, dok napadač nerijetko postaje "faca"!!! To pokazuje da se nasilje kao model ponašanja i dalje tolerira u našem društvu, a da je sigurnost, uključujući i ličnu, dovedena je u pitanje.

Više nisi siguran ni između svoja četiri zida, kazali bi građani. Takve strašne istine o nama trebali bi "popravljati" sudovi, prije svega, svojim oštrim sankcijama za ovakve nasilnike, ali i, preventivno, kompletno društvo. Obrazovni sistem posebno. Jesmo li dovoljno zreli za to? 

Ponedjeljak, 18. maj 

Ljepotica i "zvijer"

Izvjesni Miloš Lučić imenovan je nedavno za ministra za ljudska prava i izbjeglice. To i slična postavljenja dovedena su do apsurda. No, ovaj ponavljač u srednjoj školi i vječiti student "ambiciozno" je započeo mandat pa je nekoliko dana poslije imenovanja postavio i Marinu Ševkušić, nekadašnju drugu pratilju Miss Planete Zemlje BiH za svoju savjetnicu! Vijest o tome prenijeli su gotovo svi mediji u regionu. 

O čemu će Ševkušić sa skromnim iskustvom savjetovati ministra Lučića, još uvijek nije sasvim poznato. Ali je zato poznato šta će raditi Lučićev šef kabineta, Mlađen Božović, koji je itekako "ispekao zanat" u državnim institucijama. Za razliku od savjetnice Ševkušić, za Božovićem se vuku velike afere i sumnje na korupciju, kriminal, nezakonito trošenje novca, ali i fizičke napade, mobing....

Tužilaštvo BiH je još prije pet godina podiglo optužnicu protiv ove osobe, ali, gle čuda, ona do danas nije potvrđena "iz proceduralnih razloga". I tako, eto, čovjek umjesto na optuženičkoj klupi završi u šefovskoj fotelji, zamalo i ministarskoj. 

Naravno, cijela ta priča je vrh ledenog brijega jednog partiokratijskog i negativne kadrovske politike koja nas vuče na dno bosanskog mračnog karakazana.  

Utorak, 19. maj

Zločin prema kulturi 

Nije nepoznato da se ova država maćehinski odnosi prema najznačajnijim institucijama kulture, ali način na koji se tretiraju sarajevski Zemaljski muzej i ostali muzeji je za anale beščašća. Nedvosmislena ilustracija za to je plata direktora Muzeja Mirsada Sijarića, koja, vjerovali ili ne, 642 KM! Pri tome, nije siguran kada će biti isplaćena.

Taj zločin prema kulturi koja je generalno ponižena, zanemarena, bačena na margine, nama će se poput bumeranga vraća kroz istinu da su našoj djeci danas uzri "krimosi", "probisvijeti", stranačke dvorske lude, učesnici raznih farmi i baštinici sličnog šunda.

Naravno, takva pastva treba svakoj kriminalnoj vlasti, jer ne samo da je idealna za manipuliranje, ona gotovo sigurno neće rušiti sistem koji iznutra nagriza i davi državu.

Srijeda, 20. maj

Dr. Iživljago

"Ja vama nisam kriva što ste vi novinar i što ste možda nezadovoljni svojom platom. Ja sam birala svoj poziv. Ja sam poslanik. Zakon je definisao toliku platu. Ja da sam željela manju platu, ja bih se bavila nečim drugim".

Kazala je ovo drska Sanja Vulić (SNSD), Dodikova mlada nada gotovo se unoseći u lice kolegici Adisi Imamović koja ju je tek zamolila da se osvrne na moralni aspekt visine primanja parlamentaraca i na društvenu odgovornost koju oni imaju. Šta drugo očekivati od osobe koja kaže da je za nju Dodik "Bog".

U svakom demokratskom sistemu ovakva osoba bi završila političku karijeru prije nego bi stigla do kraja stepenica Parlamenta BiH. Ovdje će, avaj, koliko sutra, napredovati!

Bezobrazluk Vulićeve samo je iskrena refleksija onoga što razni vulići, dodici i njihova braća po vlasti iz Federacije, misle o novinarima, rudarima, radnicima, na koncu, građanima... Tako je Sanja spalila sve iluzije o tome da će u ovoj državi svi podjednako podnijeti teret krize izazvane koronavirusom, a posebno ekonomske posljedice pandemije.

Zanimljivo je da se istog dana pojavila pjesma Dr. Iživljagoa ''Trudite se'' u kojoj su opjevane sve afere kojima svjedočimo, uz veliku mudrost malinara Fikreta Hodžića koji nam je otkrio kako biti uspješan u ovoj zemlji. Naravno, po mjeri Sanje Vulić.

Dakle...

''Trudite se, radite se''

Četvrtak, 21. maj

Hoće li Fadil dočekati Kurban bajram?

Kada je Haris Silajdžić na izborima u oktobru 2010. godine stigao na glasačko mjesto na području sarajevske općine Stari Grad, tadašnji predsjednik države ubrzo je bio vraćen kući. Razlog je bio jednostavan – zaboravio je ličnu kartu.

Uvijek lucidni, sveprisutni i "nemilosrdni" Nazif Gljiva tada je manirom političkog analitičara (mlađi ne znaju da je čovjek zamalo ušao u Predsjedništvo RBiH) na jednoj TV stanici cijelu situaciju objasnio rečenicom:

"Ovaj je već mrtav, samo mu to niko nije rekao".

Sjetih se tog dok na Dnevniku D Federalne televizije gledam otužnu sliku premijera Federacije BiH Fadila Novalića koji je javnosti trebao položiti račun o respiratorima, Civilnoj zaštiti, "Srebrenoj malini", poslu teškom deset miliona maraka i odgovornosti. A tu je i najvažnije pitanje je li pronevjeren novac građana...

Nema sumnje da Novalić snosi dobar dio odgovornosti za brojne afere u kojima se vlast valja zadnjih sedmica. Iako nije jedini, postaje sve jasnije da će upravo on platiti ceh brojnih marifetluka. Hoće li poslije Ramazanskog Novalić dočekati naredni Kurban bajram? Ne bih se smio u to kladiti.

Petak, 22. maj

Kad se vlast plaši izbora

Centralna izborna komisija (CIK) BiH odlučivat će na današnjoj sjednici zakazanoj (23.maj), o odgađanju lokanih izbora za novembar, s obzirom da nije osiguran novac za održavanje izbora u oktobru. Predsjednica CIK-a BIH Vanja Bjelica izjavila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) kako će se nakon glasanja na sjednici znati hoće li izbori biti odgođeni i hoće li novi datum održavanja izbora biti 15. novembar.

Bez finansijskih sredstava nema provođenja lokalnih izbora. SDA je ranije zatražila otkazivanje izbora, jer, kao, nema para. Dodik se opet, kao, ljuti pa kaže da pare nisu problem, ali je njemu i Draganu Čoviću ne valja sastav CIK. I tako. Naravno, i jedni i drugi mole Boga da se izbori odgode. Kako i ne bi. Uči u kampanju sa svim repovima afera koji se vuku zadnjih sedmica i mjeseci uz vlast, uz činjenicu o desetinama hiljada otkaza, bilo bi ravno kapitulaciji i političkom samoubistvu za većinu vladajućih partija.

Iako to, naravno, neće priznati, ovaj put će iskoristiti sva raspoloživa sredstva da se izbori odgode. No, znajući da ni rezultati prošlih izbora nisu potpuno provedeni, nameće se pitanje imaju li ovdje izbori više uopće smisla ili je sudija ionako svirao kraj demokratije u pokušaju!

 

 

 

Kako je "hadžija" pao u Travniku

Policija u Travniku skinula s ceste izvjesnog "hadžiju" rodom iz Trnova. Otkrili mu da nije platio više od 55.000 KM kazni i uzeli Audi Q7.

Svaka čast Travničanima, a meni ostaje pitanje kako li čovjek uspio da sakupi tolike kazne.

Zadnji put kad sam registrirao vozilo, zamalo mi i točkove skinuli kada su s potpuno osnova utvrdili da ni sam izmirio dug prema jedinoj nam domovini – cijelih 100 KM koje sam neodgovorno zaboravio. Neka, tako i treba.

Ko kaže da nema države?! Pa ja!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije