Pravna država i(li) plan "B"?

F. V.
Pravna država i(li) plan "B"?
Foto: Radiosarajevo.ba / Afera respiratori i hapšenje Novalića

Piše: Faruk Vele

Pred vama je još jedna Inventura u kojoj podvlačimo crtu pod još jednu sedmicu koja je iza nas.

Subota, 23. maj
Čavara na Kordićevom putu

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine i potpredsjednik HDZ-a Marinko Čavara uputio je oštro pismo zvaničnicima Evropske unije (EU) u kojem upozorava na diskriminaciju hrvatskog naroda.

Osim što je zaboravio da je predsjednik svih građana Federacije BiH, a ne samo bh. Hrvata, Čavra je ispustio još jednu važnu činjenicu - da su danas gotovo svi bosanskohercegovački građani diskriminirani po nekom osnovu i da nemaju ista prava na cijeloj teritoriji naše zemlje.

Paradoks je da je nejednakost ugrađena i u Ustav BiH u odnosu na građane koji se ne izjašnjavaju kao jedan od tri konstitutivna naroda, ali to se ionako ne tiče HDZ-a.
Međutim, zasigurno bi se položaj bh. građana, uključujući i Hrvate, počeo popravljati kada bi zvaničnici radili svoj posao. Čavara bi, recimo, trebao da deblokira Ustavni sud BiH jer već osam mjeseci drži u ladici VSTV-ovu listu kandidata sa koje bi trebao da imenuje troje ustavnih sudija.

Umjesto da radi ono za što je plaćen, funkcioner iz Busovače po Čovićevom nalogu nastavlja politiku plana "B".

Cilj takve politike jeste da u mirnodopskim uvjetima teži doći do ratnih ciljeva, onih istih koji su osuđeni 2017. godine u postupku "Prlić i ostali". Sve su prilike da Čavara želi biti upamćen kao dostojan nastavljač politike njegovog sugrađanina Darija Kordića. Ipak, trebao da ima na umu kako su završavali Bosanci koji su slijedili politiku Širokog i Gruda u minulim decenijima. Ko zna, možda mu u tome pomogne i njegovo iskustvo nesuđenog državnog ministra?!

Nedjelja, 24. maj
Poruke Bajrama

S mukom dolazi i olakšanje. Poslije ramazana koji je obilježen mjerama nametnutim s ciljem sprječavanja pandemije COVID-19, muslimani su 24. maja dočekali Ramazanski bajram. U međuvremenu su uvedene i stanovite olakšice zbog mnogo bolje epidemiološke situacije u Federaciji BiH. Reisul-ulema Husein ef. Kavazović je uputio važne poruke iz Begove džamije.

Neka Bajram vrati vjeru u bolje sutra, kazao je.

Kako do tog boljeg sutra? Mogući odgovor je u onom Kavazovićem da "vjernik treba da vrši svoju dužnost naređivanja dobra i odvraćanja od zla, bez obzira na sve poteškoće i rizike kojima se izlaže".

A, danas samo istina može pomoći da pokida ovaj zastor tame, teme lopovluka, nezajažljivosti, pohlepe, nekompetentnosti i zloće što se nadvija nad nama...

Ponedjeljak, 25. maj
Znaš li ti šta je bilo 25 maja 1995?

Znaš li ti šta je bilo 25. maja 1995. godine? Uputio je to Beograđanina Mladena (Srđan Todorović) Bosanac Omer (odlični Branko Đurić) u filmu Atomski zdesna Srđana Dragojevića.

Beograd još uvijek ne zna ili ne želi da zna za užasan masakr u srcu Tuzle 25. maja 1995. godine, na nekadašnji Dan mladosti, kada je granatom s Ozrena ubijena 71, a ranjeno više od 200 osoba.

Da želi da zna i da se u politici Beograda išta promijenilo u posljednjih 25 godina danas tamo ne bi mirno živio Novak Đukić, zločinac kojeg je Sud BiH osudio na 20 godina zbog zločina na Tuzlanskog kapiji. A on mirno odšetao u "maticu".

Da, upravo onako kako je kazao predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, Srbija ne može biti prijatelj BiH sve dok je Đukić na slobodi. I tu bezmalo sva priča završava.

Utorak, 25. maj
Ruska crkva prijeti Đukanoviću

Ruska pravoslavna crkva ponovi prijeti predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću.

Drugi čovjek Ruske pravoslavne crkve, portparol mitropolit Vikonski Ilarion zaprijetio Đukanoviću da će proći kao bivši predsjednik Ukrajine Petro Porošenko, za čijeg je mandata Ukrajinska crkva dobila tomos od Carigrada za autokefalnost, a nakon toga je ubjedljivo poražen na izborima.

Ni mitropolit Ilarion sada, niti šef diplomatijeRusije Sergej Lavrov u 2016. godini, nisu izgovorili ime “izdajnika” i onoga ko “neće dobro završiti”, ali svima je prilično jasno da se radi o Milu Đukanoviću.

S druge strane, Moskva od kontroverznog Amfilohija, prijatelja gotovo svih srpskih ratnih zločinaca, pravi “živu legendu”, te koristi situaciju u Crnoj Gori u propagandne svrhe.

Rusko miješanje u unutrašnje odnose Crne Gore, uz više nego jasnu asistenciju Beograda i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, debate o razmjeni teritorija, uz okupiranost EU i Amerike svojim problemima, mogao bi biti put u novu destabilizaciju regiona. Priča o Crnoj Gori vrlo lahko bi mogla biti priča o Bosni i toj istini bi valjalo pogledati u oči.

Srijeda, 27. maj
Zašto pisci napuštaju PEN?

Još dva književnika istupili su iz PEN Centra BiH, nakon šest kolega koji su to ranije učinili zbog reakcija jednog dijela članstva na misu za žrtve Bleiburga održanu u Sarajevu 16.maja. Brisanje iz PEN Centra zatražili su Dragan i Mladenko Marijanović.

Indikativno je, kao je kazao predsjednik PEN Centra Asmir Kujović da su ostavkehrvatskih pisaca orkestrirane.

"Prema naknadnim izjavama nekih od pisaca dalo bi se zaključiti da oni sve nas, koji smo protestno pismo potpisali, doživljavaju kao eksponente neke politike koja navodno kuje zavjere protiv manjinskih Hrvata u Sarajevu i Federaciji", kazao je Kujović.

Nameće se pitanje da li je "grijeh" potpisnika pisma 9. maja dovoljan razlog za tolike ostavke ili je to povod samo za nešto drugo?

Iako motivi pisaca koji su napustili PEN možebitno nisu takve prirode, nesporno je da ih mediji pod kontrolom HDZ-a, razni "kamenjari" i slični instrumentaliziraju u svoje političke svrhe i time mašu kako bi dodatno demonizirali Sarajevo, pa i Bosnu i Hercegovinu. Da li su na to pristali jedan Ivan Lovrenović, Miljenko Jergović i ostali, ili i to ima svoju širu priču, zasad nismo saznali.

Novalićev pad
Četvrtak, 28. maj

Kada smo prije sedam dana na ovom mjestu konstatirali da federalni premijer Fadil Novalić vjerovatno neće dočekati ni Kurban-bajram na toj dužnosti, malo je bilo izgleda da će se taj procjena ostvariti već u prvoj sedmici poslije ramazana.

No, rasplet afere "Respiratori" naprosto je išao u tom pravcu.

Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, te direktor firme "Srebrena malina" Fikret Hodžić u četvrtak su nakon višesatnog saslušanja zbog slučaja u vezi s nabavkom 100 respiratora iz Kine za FBiH, zadržani su u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu gdje su i prenoćili. Ujutro je saopćeno da su i zvanično uhapšeni, te su popodne predati u nadležnost Državnog tužilaštva.

Tako je svoj vrhunac doživjela afera koja je iz temelja potresla odnose u FBiH i ukazala na drski pokušaj pljačke u jeku pandemije COVID-19.

Plan "B": Večerajte mene ne čekajte
Petak, 29. maj

Afera "Respiratori" u petak je dobila i svoj politički zaplet. Naime, nakon hapšenja premijera Novalića postavljeno je pitanje ko će voditi Vladu FBiH? Vrlo brzo je postaje jasno da je - "po zakonu" - to Jelka Miličević, zamjenica premijera i ministrica finansija.

Ovo je otvorilo sasvim novu, političku dimenziju ovog slučaja gdje je realna postala i opcija da HDZ i nevladina organizacija HNS, praktično, zagospodare Federacijom BiH. Predsjednika FBiH već imaju u Marinku Čavari, Kata Senjak, inače bliska HDZ-u, je zasjela baš u petak na čelo Ustavnog suda FBiH, a ukoliko bi Miličević preuzela kormilo Vlade FBiH, "Muzafer bi mogao da se kupa".

Iako to SDA traži, HDZ će sigurno nastaviti blokirati izbor nove Vlade FBiH, jer novu Vladu treba imenovati Čavara. A on to neće učiniti bez Čovićevog išareta. Njega može biti zamijenjen samo odlukom Doma naroda, čijim hrvatskim klubom suvereno upravlja HDZ BiH. I eto nas pred svršenim činom! Mostarizacija Federacije BiH! Čavara već poručuje da Vlada FBiH radi bez Novalića.

Cilj je jasan, natjerati probosanske snage na kapitulaciju i otvaranje puta hrvatskoj izbornoj jedinici ili trećem entitetu. To se više i ne krije.

Treba znati i ovo. Čović (koji je sve bliži ruskom faktoru), kao i njegov partner Milorad Dodik, trenutno kontroliraju "sve najvažnije tokove u državi - od pravosuđa, policije preko carine, granica, entitetskih vlada, finansija, pa i neba". Dok su se probosanske snage gložile između svojih strančica, dok su se međusobno špijunirali, nasitno podvaljivali, Čović i Dodik su im uzeli i sat i lanac.

Godine marifetluka, loše kadrovske politike i nepravdi u režiji SDA stigle su na naplatu. Poručuje to i najvažniji partner BiH - Sjedinjene Američke Države stavljajući "na crnu" listu bivšeg SDA-ovog genseka Amira Zukića. HDZ koji godinama pliva u kriminalu "Aluminija", "Sokola", "Eroneta" i čega već ne, sinoć cinično poručuje Americi da su zajedno u borbi protiv korupcije!!!

Na naplatu su stigle i ostale izgubljene utakmice, od Mostara, preko reforme policije do Aprilskog paketa, neuspješnog povratka itd. Bosanci, Bošnjaci se sada bude, reći će neki. Diže svoj glas i lider SDA Bakir Izetbegović, oštar je bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, borci šalju poruke, čak se i reis Kavazović upleo, no situacija je prilično jasna. Bojim se da smo završili u onom vicu kad Mujo moli da se upali svjetlo "kako bismo se bolje preorganizirali". SDA bi, ako ćemo realno, umjesto mjeseca i zvijezde na svoju zastavu trebala staviti podvijen rep, kako davno reče jedan kolega.

Cilj ove mini-analize nije da se ispisuje nikakvo opravdanje ni Novalića, ni Solaka, ni Hodžića. O njima smo na ovom portalu proteklih sedmica ispisali na stotine tekstova. Na koncu, oni svoje trebaju kazati pred Sudom BiH i javnosti.

Ali će Tužilaštvo BiH i postupajući tužioci, također, morati potvrditi svoju dosljednost, počevši od temeljitog ispitivanja uloge Jelke Miličević u konkretnom slučaju, predmeta vezanih za Dodika i Čovića, raznih spornih "pokretnih bolnica", "Pavlović banke", "potkivanja", sumnjivih diploma i svih ostalih zataškanih slučajeva. Sve do tad, svako propitivanje jednog slučaja kriminala za nove destabilizacije zemlje je sasvim opravdano.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije