... / Hodžić, Solak i Novalić stigli u Tužilaštvo BiH

29. 05. 2020. u 17:49:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Fahrudin Solak, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite i direktor Srebrene maline Fikret Hodžić, koji su sinoć uhapšeni nakon ispitivanja u SIPA-i, u 17.50 sati predati su u nadležnost Tužilaštva BiH.

Očekuje se da se ova pravosudna institucija i zvanično oglasi o daljnjim koracima ovom predmetu.

Podsjetimo, Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, te suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme Srebrena malina Fikret Hodžić, jučer su saslušani u SIPA-i, gdje su zadržani tokom noći.

Novalić, Solak i Hodžić su saslušani u sklopu istrage koja se vrši zbog nabavke 100 respiratora iz Kine koji su koštali 10,5 miliona KM. Istragu vodi Tužilaštvo BiH, čije se saopćenje očekuje.

Respiratori su, da podsjetimo još jednom, neupotrebljivi u jedinicama intenzivne njege i nabavljeni novcem građana, bez tendera i preko poljoprivrednog gazdinstva Srebrena malina čiji je vlasnik TV voditelj Fikret Hodžić.

Tužilaštvo BiH sada ima 24 sata da odluči hoće li tražiti pritvor ili mjere zabrane od Suda BiH.

Rasplet ove afere pokazat će više stvari: postoji li pravna država, radi li pravosuđe svoj posao i kako se jedna ovakva nabavka mogla završiti bez odobrenja Vlade FBiH i bez da je iko od ministara bio upućen u samu nabavku.

Beskorisni respiratori, njih 100, su, da podsjetimo još jednom, nabavljeni novcem građana.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA