Fadil Novalić u Tužilaštvu BiH negirao sve optužbe

Radiosarajevo.ba
Fadil Novalić u Tužilaštvu BiH negirao sve optužbe
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Hodžić, Solak i Novalić stigli u Tužilaštvo BiH

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne  iHercegovine koji je večeras predat u nadležnost Tužilaštva BiH, negirao je sve optužbe koje mu se stavljaju na teret tokom ispitivanja.

Podsjetimo, Novalić suspendirvani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik kompanije "FH Srebrena malina" Fikret Hodžić, jučer su saslušani u SIPA-i, gdje su zadržani tokom noći.

Novalić je tokom ispitivanja rekao da nije znao za odnose "FH Srebrene maline" i FUCZ-a, kao ni činjenicu da su postajala dva ugovora o nabavci respiratora, koja su oduzeta tokom pretresa.

Za ove informacije, kako je rekao istražiteljima i tužiocima saznao je iz medija.

Ni njemu navodno nije jasno kao su se pojavili ugovor s dvije vrste respiratora, prenio je Avaz.

Novalić je ponovio ono što je rekao gostujući u Dnevniku 2 Federalne TV  da "Vlada FBiH nije nabavna služba, te da su se oni samo bavili fiskalnom i ekonomskom politkom i javnim investiranjem".

"Imamo preko 100 fondacija, fondova i organizacija koji obavljaju određene zakonske stvari za Vladu FBiH, i u tom slučaju Federalna uprava civilne zaštite je jedina nadležna da se bavi ovim pitanjima. Vlada FBiH je uredno donijele sve odluke i dala prava Federalnoj upravi Civilne zaštite, odnosno Kriznom štabu da nabavlja svu opremu, ne samo ovu. I to je radila već u tri navrata od početka pandemije, jednom za tri miliona KM, drugi put za sedam i treći put za sedam, i tamo stoji da je to za medicinsku opremu", kazao je tada Novalić gostujući u Dnevniku 2 Federalne TV.

Novalić, Solak i Hodžić su saslušani su u sklopu istrage koja se vrši zbog nabavke 100 respiratora iz Kine koji su koštali 10,5 miliona KM.

Istragu vodi Tužilaštvo BiH, čije se saopćenje očekuje.

Respiratori su, da podsjetimo još jednom, neupotrebljivi u jedinicama intenzivne njege i nabavljeni novcem građana, bez tendera i preko poljoprivrednog gazdinstva Srebrena malina čiji je vlasnik TV voditelj Fikret Hodžić.

Tužilaštvo BiH sada ima 24 sata da odluči hoće li tražiti pritvor ili mjere zabrane od Suda BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije