Narodno pozorište poziva publiku širom svijeta: Odaberite online predstavu

Radiosarajevo.ba
Narodno pozorište poziva publiku širom svijeta: Odaberite online predstavu
Radiosarajevo.ba / Dvorana koju volimo: Narodno pozorište Sarajevo

Narodno pozorište Sarajevo uskoro će zatvoriti svoju umjetničku sezonu 2019/20 koja je po svemu bila posebna. Nakon sjajnog starta i novih premijera desila se pandemija COVID i zatvaranje kulturnih institucija širom svijeta.

Kultura se mahom preselila u online prostor, pa je tako i krovna pozorišna kuća iz BiH svoje djelovanje nastavila kroz prikazivanje predstava putem različitih online servisa.

Mnogo publike širom svijeta na ovaj način je pogledalo neke od antologijskih predstava, kao što je opera Hasanaginica. Između ostalog, ostvarene su i online premijere baletnih predstava .

Iako je zabrana javnog okupljanja ublažena, pozorišne predstave i dalje se daju smanjenim kapacitetom i sa gledalištem koje je popunjeno petinu, s obzirom da između dvoje gledalaca trebaju biti prazna četiri mjesta. Ali ovo nije spriječilo dramske umjetnike da realiziraju i novu premijeru Triptih

Glasajte za online predstavu 

Kako se umjetnička sezona bliži kraju, Narodno pozorište pozvalo je svoju vjernu publiku da izabere predstavu kojom će je završiti. U suradnji s portalom Radiosarajevo.ba, dugogodišnjim medijskim partnerom, gledateljima su ponuđene četiri dramske predstave, koje spadaju u najgledanije i vrhunska pozorišna ostvarenja . A romani prema kojima su rađane neke od njih zasigurno najčitanijim na ovim područijma.

Predstave „Tvrđava“ nastala prema istoimenom romanu Meše Selimovića, „Legenda o Ali-paši“ rađena prema romanu Enevera Čolakovića, Balada o Omeru i Merimi" koja je nastala prema tekstu Ferida Sokolovića, „Baš Baščaršija“ pozorišno- kazališnu zavrzlamu Miroslava Jančića.

Nit koja spaja predstave koje su ponuđene u anketi jeste naš teatarski velikan Sulejman Kupusović koje za svog života adaptirio, režirao i uradio dramatizacije za veliki broj predstava koje su okrunisane pozorišnim festivalskim nagradama, ali i uvijek rado gledane od strane naših građana. S toga na dostojanstven način prema vašoj želji i odabranoj predstavi zatvoriti ćemo našu umjetničku sezonu uz sjećane na reditelja koji je ostavio neizbrisiv trag u pozorišnoj historiji.

Pozivamo vas da glasate u anketi na naslovnoj stranici portala Radiosarajevo.ba najkasnije do utorka. 

Glasati možete na ovom linku.

Predstava koju odaberete bit će emitovana online na YouTube kanalu Narodnog pozorišta Sarajevo, a link predstave će se naći na portalu Radio Sarajeva u srijedu, 29. 7. 2020. godine u 20:00 sati i bit će dostupna 24 sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije