HNS i nova agresija Hrvatske

21
Radiosarajevo.ba
HNS i nova agresija Hrvatske
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / Glavni akteri nove agresije na BiH

Idućeg mjeseca navršit će se 31 godina od sastanka Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana u Karađorđevu, a duhovi dvojice pokojnika izgleda nikada nisu bio življi.

Njihovi nasljednici u Beogradu i Zagrebu, Aleksandar Vučić i Zoran Milanović trude se da zaista budu dostojni nastavljači poznatih politika. Bosna ih je okupila.

Piše: Faruk Vele

Edin Subašić: Panika u vrhu "srpskog sveta"

Edin Subašić: Panika u vrhu "srpskog sveta"

Srbijanski predsjednik potkraj prošle godine je pri susretu s premijerom Hrvatske izjavio da se slažu 90 posto oko pitanja BiH. Ja vjerujem da se slažu i 110 posto – da je treba podijeliti i izbrisati s mapa, kao 1939. Sporazumom Cvetković-Maček, što ga ovih dana slavi HRT.

Tuđman nakon Tuđmana

I u ovoj prilici su se mediji u susjednoj Hrvatskoj prigodno potrudili, pa je upravo jučer, u danu u kojem je Milanović uobičajeno iz sve snage bljuvao vatru po BiH, objavili podatak da je bivši lider preminulog SDP-a Hrvatske najpopularniji hrvatski predsjednik - nakon Tuđmana!

Milanović je rekao da će učiniti sve da se ne održe izbori u BiH ako ne dođe do ispunjenja HDZ-vog ultimatuma i dogovora koji bi bio u "hrvatskom nacionalnom interesu" (Tuđman bi to možda nazvao povijesnim granicama).

Milanović je, također, u poznatom stilu kulturnog rasizma govorio o „nikakvoj državi“ BiH ("Ko je ta, odakle, je kuda je ta Bosna, rekti"), te je zarad svojih ruskih mentora zaprijetio da nikad nećemo ući u NATO Savez.

"Da je on bio na čelu Hrvatske za vrijeme rata srušio bi tri Stara mosta", kazao bi Senad Pećanin.

Dok obmanjuje javnost susjedne zemlje da se "Hrvatima u BiH sprema strahota", osnovni cilj Milanovića jeste da bezočno širi mržnju, kao jedan od instrumenata protiv ove zemlje, ali iz za ostvarenje vlastite popularnosti.

Da je ikada slušao ili čitao pokojnog Slavena Leticu hudi Milanović bi znao da je Bosna ispratila sve svoje osvajače, a da i dalje postoji. Ispratit ćemo mi i Zokija...

S druge strane, pojedini u Sarajevu se tješe kako Milanović "nema ovlasti", previđajući izjavu i hrvatskog premijera Plenkovića koji je još dan ranije, također, odlučio nametati BiH volju svoje zemlje, poručujući da "izbore treba odgoditi", te da je BiH jedino oko čega se slažu on i Milanović.

Sve to jasno govori da se pored Milorada Dodika i njegovih podržavatelja iz Beograda (koji ovih dana dijele odlikovanja piscima što su pozivali na ubijanje i slave ratne zločince), BiH suočava s novom agresijom i našeg zapadnog susjeda. Njihovo paktiranje sa Dodikom je sasvim otvoreno, te su se HDZ-ovi europarlamentarci usprotivili sankcijama šefu SNSD-a.

Ukoliko imamo uvidu da su se gotovo jednoglasne poruke mogle čuti nedavno i iz Hrvatskog sabora, odakle su tražili čak i direktno nametanje Izbornog zakona "vanjskopolitičkim pritiskom", povlačenje "odlučnijih mjera", pa i formiranje zasebne federalne jedinice u BiH, jasno je ko stoji iza današnjeg varednog zasjedanja nevladine organizacije Hrvatski narodni sabor (HNS) u Mostaru.

Ukoliko mu se ne da što želi, Čović prijeti blokadom Općih izbora, ali i obnavljanjem tzv. Herceg-Bosne, čiji nasilan pokušaj uspostave je osuđen u Haškom tribunalu. Nije li Čović još 2019. pozvao da se objedini sve pod imenom tzv. HRHB?

Najavljuju se dalje "hrvatske republike", na stranačke televizije iznose mape, te poručuje da ovakva BiH ne treba da opstane. Posljedice politika sličnih narativa u Mostaru dobro pamte...

"Narod (ne)odlučuje"

Austrijski Standard s pravom upozorava, ukoliko se pristane na ucjene, HDZ neće stati sa blokadama.

Pritom se Čović vješto krije iza naroda (kao i gotovo svi oni suđeni u Tribunalu), pa su se u Mostaru pojavili prigodni plakati "narod odlučuje"!

"Jedina ljudska i moralna odluka tih 600 Hrvata što će sastati u Kosači iza zatvorenih vrata je ostavka vodstva HNS-a i HDZ-a. Hrvati više nemaju luksuz da ih u ovim izazovnim vremenima vode teško korumpirani političari bez ijednog pozitivnog rezultata", napisao je mostarski aktivista, zaštitnik potrošača Marin Bago.

Njegov stav potpisao bi značajan broj mostarskih Hrvata kojima je dosta Čovića i čovićevog zuluma. Ali narod, kao što znamo, ne odlučuje.

O BiH odlučuju ili žele odlučivati međunarodna zajednica, susjedne države, domaće "političke elite" i interesne skupine, koje međusobno dijele poslove, parazitirajući na nesreći svih nas.

BiH je ponovo napadnuta, a mi svi, skupa s njom, tek kolateralne žrtve mržnje i mračnih interesa. Ostaje pitanje zašto se o tome sve "glasnije" šuti u Sarajevu?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (21)

/ Povezano

/ Najnovije