Kovačević: Venecijanska komisija nije dala saglasnost na prijedloge HDZ-a i HNS-a

3
F.V.
Kovačević: Venecijanska komisija nije dala saglasnost na prijedloge HDZ-a i HNS-a
Foto: Anadolija / Slaven Kovačević

Dr. Slaven Kovačević, doktor političkih nauka i stručnjak za geopolitiku i euroatlantske integracije i savjetnik u Kabinetu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića odbacio je navode predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragana Čovića prema kojima je Venecijanska komisija podržala njegov prijedlog.

Podsjetimo, Kovačević je jučer izjavio da je HDZ BiH na pregovorima u Neumu ponudio dvije izborne jedinice, odnosno dvije liste.

"Venecijanska komisija je rekla da je to uredu, kao i legitimno predstavljanje, kao predstavnici hrvatskog naroda i svih ostalih", izjavio je lider HDZ-a.

Dr. Hadžiahmetović: Na lokalne izbore u FBiH stranka Naprijed izlazi samostalno

Dr. Hadžiahmetović: Na lokalne izbore u FBiH stranka Naprijed izlazi samostalno

"Da otklonimo sve dileme. Nije Venecijanska komisija dala bilo kakvu saglasnost na prijedloge HDZ-a ili HNS-a oko Izbornog zakona BiH jer bi to bio udar na mišljenje Venecijanske komisije iz 2005. godine, a i na temelje demokracije i ljudskih prava. To tako neće ići!", naveo je Kovačević.

Čović je izjavio da pregovori u Neumu nisu uspjeli u formatu kako je planirano.

Najavio je da će učiniti sve da u četvrtak u Parlamentu BiH naprave iskorak. Napravljena je, kako je rekao, i strategija daljnjeg ponašanja, a pripremaju i proširenu sjednicu nevladine organizacije HNS-a i vanredni sabor 19. februara.

Podsjetimo, nastavak "neumskih pregovora", odnosno novi sastanak lidera političkih stranaka o ograničenim izbornim i ustavnim reformama bit će održan u četvrtak.

U skladu sa zaključcima iz Neuma lider SBB-a Fahrudin Radončić i predsjednik NIP-a Elmedin Konaković obavili su ovih dana razgovore sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije