BiH mora zabraniti rusku propagandu: Mašinerija Kremlja protiv naše domovine

16
Radiosarajevo.ba
BiH mora zabraniti rusku propagandu: Mašinerija Kremlja protiv naše domovine
Foto: Financial Times / Ruska propaganda nišani i BiH

Piše: Faruk Vele

Zabranićemo medijsku mašinu Kremlja, kazala je krajem prošle sedmice Ursula von der Leyen.

"Državni mediji RT i Sputnjik, kao i njihove filijale, više neće moći da šire svoje laži, da opravdaju rat (predsjednika Rusije Vladimira) Putina i da siju podjele u našoj Uniji. Razvijamo alate za zabranu njihove otrovne i štetne dezinformacije u Evropi", navela je von der Leyen.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Konkretni potezi Njemačke

Njemačka je još ranije napravila konkretan potez.

"Komisija je 1. februara zvanično zabranila organiziranje i emitiranje programa RT DE u Njemačkoj, jer za to ne postoji potrebna dozvola u skladu sa medijskim zakonodavstvom", navedeno je u saopćenju za javnost njemačke komisije zadužene za regulaciju medija.

Iako Bosna i Hercegovina nije članica Europske unije (EU), institucije naše zemlje koje su, barem deklarativno, jedinstvene u pogledu neophodnosti europskih integracija (čak i one u bh. entitetu RS), morale bi ozbiljno razmotriti djelovanje ruskih i proruskih medija, tačnije propagandnih centara u našoj zemlji, te uskladiti svoju politiku sa odlukama Unije.

Tim prije jer ozbiljni međunarodni zvaničnici i mediji postavljaju pitanje jesu li Bosna i Hercegovina i Zapadni Balkan sljedeći u Putinovoj agresivnoj agendi?

Srbija izabrala stranu - rusku

Susjedna Srbija je, recimo, već izabrala stranu. Naravno, onu rusku. I to je, bez obzira na sva licemjerna prenemaganja srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića ovih dana, dovoljan razlog za alarm.

"Zapad i Evropska unija godinama drže lekcije o medijskim slobodama, a sada uvode brutalnu cenzuru kako bi širili mržnju protiv Rusije i ruskog naroda", kaže predsjednik Skupštine Srbije i lider SPS-a Ivica Dačić, stari, dobro poznati „demokrata“, nekadašnji portparol i nasljednik "balkanskog kasapina" Slobodana Miloševića za čijeg vakta su novinari ubijani na ulicama Beograda!

"Srbija neće primjenjivati te cenzorske i totalitarne ideje", poručuje notorni Dačić, inače saveznik predsjednika Vučića, inače ministra Miloševićeve propagande, s kojim se tobože svađa oko Rusije.

Osim toga, Bosna i Hercegovina ima i konkretnih razloga za djelovanje protiv ruske propagande koja se može sagledavati i u kontekstu hibridnih operacija protiv naše države.

Naime, neprijateljska propaganda ruskih medija već dugo djeluje direktno protiv BiH, i to s ciljem njezine destabilizacije.

Laži i poluistine

Jedan od oglednih primjera je ruska agencija Sputnjik koja ima redakciju na srpskom jeziku, sa sjedištem u Beogradu, ali koja se, koristeći jezičke sličnosti i prostornu blizinu, značajno bavi i našom zemljom.

Redakcija je počela s radom 3. februara 2015. godine, a u kontinuitetu ima bliske veze sa visokim zvaničnicima države Srbije. Među onima koji su posjećivali ovu redakciju bio je i sam predsjednik Vučić.

Predstavnici te agencije su 2016. godine potvrdili novinarima zagrebačkog Globusa da ih finansira direktno ruska država, te "da plaće stižu iz Moskve".

Podsjetimo, Sputnjik je dio velikoga medijskog sistema Russia Today (RT), kojim rukovodi Margarita Simonjan. Ona je, ujedno, i glavna i odgovorna urednica televizije RT.

Komunikacijski stručnjak, poznati marketinški ekspert Krešimir Macan je još 2017. godine javno upozorio da se navedena agencija ima isključivo "interes plasirati poluinformacije ili laži ".

"Sitni prevarant i manipulant", piše Sputnjik o predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću 16. februara, prenoseći izjavu Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a.

"Džaferović ima iskustva u pretnjama miru", prenose dva dana kasnije.
"Vrbuju plaćenike s Kosova, iz Albanije i BiH za Dombas?";
"Allahu ekber i ratne zastave u Bužimu";
"Mesić na Kosovu – nastavlja gde je stao sa antisrpskom politikom";
"SDA okuplja ratne veterane"...

Ovo je samo dio februarskog arsenala Sputnjika sa redakcijom u Beogradu. Primjetno je otvoreno stavljanje u službu Dodika i njegove politike koji i ne krije svoje rušiteljske nakane prema Bosni.

Oružje za "pripremu terena"

Reakcije  / BiH se pridružila osudi poteza Rusije, "bez saglasnosti iz RS"

Međutim, da ova priča ne bi bila stavljena u kontekst invazije na Ukrajinu, valja podsjetiti da je Sputnjik u kontinuitetu objavljivao tekstove u kojima se protivi pristupanju Bosne i Hercegovine NATO-u i bilo kakvim vezama ove zemlje, ili makar njezinog dijela, bh. entiteta RS, sa Evropskom unijom i Zapadom.

Višemjesečna analiza medijskog sadržaja objavljenog posredstvom ove agencije tokom 2018. i 2019. godine, koju je autor ovih redaka proveo, na to ukazuje. Neki od naslova ilustriraju poziciju ove agencije, a samim tim i naručitelja sadržaja, to jeste ruske državne politike:

"NATO savezu Bosna i Hercegovina neće u NATO — ne da Srpska" (22. 11. 2019.) • "Zapadna poruka Balkanu: Zaboravite EU, a u NATO — napred marš!" (14. 10. 2019.) "BiH u NATO — šta bi to značilo za region?" (03.10.2019) • "Bosnu guraju u NATO protiv volje Srba" (17. 08. 2019.)  "Komšić ubija BiH zbog svoje sujete ili zbog NATO-a?" (09. 08. 2019.) "Sada bi NATO da 'brani' Srbiju od njenog najbližeg saveznika" (18. 04. 2019.)  "Prva kazna Sarajevu zbog NATO igre protiv Srba — šta će biti rasplet" (08. 04. 2019.) "Na nišanu Lazanskog: NATO se očito žuri na Bakanu"(11.02.2019.)
"Ne odustaju: NATO postavlja novi 'mamac' Srbima iz BiH" (10. 01. 2019.) • "Srpskoj predočena NATO ucena koja se obija o glavu - Sarajevu" "Ivancov: Ulazak BiH u NATO doveo bi do stvaranja dodatnih linija razdvajanja u Evropi" (28. 12. 2018.) ...

Oružje, a ne medij

Navedeni sadržaji se putem informativnih portala prenosi i u javni prostor Bosne i Hercegovine.

Ono što je posebno opasno sa stanovišta bosanskohercegovačke sigurnosti jeste činjenica da se ovi sadržaji mogu dovesti u vezu s poticanjem međuetničkih tenzija i osporavanjem državnosti Bosne i Hercegovine, a što se opet koristi u duhu stvaranja pozicija za realizaciju strateških interesa Rusije na ovim prostorima.

U tom smislu ne treba pasti u zamku ruskih i srbijanskih zvaničnika i ruskih propagandista koji govore o cenzuri. Da bi nešto bila cenzura, ono što se cenzurira mora biti medij!

Sputnjik, RT i ostali derivati, a to su i razni portali sa redakcijama i sjedištem u našoj zemlji i regiji, su najobičnije oružje, "artiljerijska priprema" za Putinove buduće političke, diplomatske, a, na koncu, kako nam pokazuje primjer Ukrajine, i vojne akcije!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije