Sedmi dan invazije: SAD uvodi dodatne sankcije protiv Rusije i Bjelorusije

12
Radiosarajevo.ba
Sedmi dan invazije: SAD uvodi dodatne sankcije protiv Rusije i Bjelorusije
Foto: Radiosarajevo.ba / Sedmi dan invazije na Ukrajinu

Sedmi je dan ruske invazije na Ukrajinu. Ruska vojska nastavlja napade na ukrajinske gradove.

Jučer su ruske trupe ušle u Herson, a tokom noći su izvođeni napadi na Harkiv te na periferiju Kijeva

Također je sinoć raketiran Žitomir, a rakete su, kako je objavila Ukrajina, umjesto susjedne zračne luke pogodile kuće pri čemu je poginulo četvero ljudi, uključujući jednp dijete.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

U jučerašnjem granatiranju najužeg centra Harkiva poginulo je najmanje deset ljudi, a popodne su Rusi, nakon najave da će gađati ciljeve u Kijevu, raketirali TV toranj pri čemu je poginulo pet osoba. Pred Kijevom je golemi ruski vojni konvoj dužine preko 60 kilometara.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden se sinoć obratio na zajedničkoj sjednici Kongresa te je zabranio ruskim avionima da uđu u zračni prostor SAD.

23:49

Na našem portalu možete pratiti uživo šta se trenutno dešava na ulicama glavnog grada Ukrajine - Kijeva:

 

23:10

Kina je na početku februara od Rusije zatražila da pričeka s invazijom na Ukrajinu dok ne završe Zimske olimpijske igre u Pekingu, javlja New York Times citirajući američke dužnosnike.

Kineski dužnosnici navodno su to zatražili od ruskih kolega i dok nije jasno je li kineski čelnik Xi Jinping o invaziji razgovarao s Putinom, američki dužnosnici tvrde da su “njegove namjere bile jasne”.

Invazija na Ukrajinu je počela četiri dana nakon završetka Olimpijade.

23:00

Ranija eksplozija u Kijevu kod željezničke stanice nije bio direktan napad, navode ukrajinske vlasti.

Navodno su eksploziju uzrokovali ostaci ruske rakete koju je srušila ukrajinska protuzračna odbrana. Ostaci su pogodili vrelovod zbog čega je dio grada ostao bez grijanja.

Savjetnik u ministarstvu unutarnjih poslova Anton Herašenko kazao je da bi broj stradalih bio užasan da protuzračna odbrana nije srušila raketu, jer bi ona pogodila centar grada.

Nije naveo je li bilo žrtava nakon što su ostaci doveli do eksplozije kod željezničkog kolodvora

22:55

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao je na hitno otvaranje humanitarnog koridora u Kijevu za pružanje pomoći stanovnicima koji su ostali u glavnom ukrajinskom gradu.

"Potreban nam je humanitarni pristup, razdoblja primirja, kako bismo mogli premještati pacijente i transportirati medicinske potrepštine", rekao je direktor programa za hitne slučajeve WHO-a Michael Ryan.

22:20

Organizacija za ljudska prava UN-a potvrdila je da je od početka invazije na Ukrajinu ubijeno 227 civila te da ih je 525 povrijeđeno.

Ponovo su naglasili kako je stvarni broj žrtava vjerojatno daleko veći.

Kazali su da je većina žrtava uzrok granatiranja, raketnih bacača i zračnih udara.

22:00

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u obraćanju francuskom narodu osudio je "laži" koje je širila ruska vlada kako bi opravdala rat u Ukrajini, ali je rekao da će ostati u kontaktu s predsjednikom Vladimirom Putinom kako bi pokušao postići prekid vatre.

Macron, koji je predvodio europske napore za sprečavanje rata posjetom Putinu u Moskvi prošlog mjeseca i posredstvom telefonom između ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i ruskog čelnika, krivicu za neprijateljstva pripisao je izravno Kremlju.

"Predsjednik Putin je sam, izdajući svoje međunarodne obveze jednu po jednu, izabrao rat", rekao je Macron, pozdravivši Zelenskog kao lice "časti, slobode i hrabrosti".

21:21

Snažna eksplozija odjeknula je u Kijevu.

Ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova tvrdi da je do eksplozije došlo u blizini kijevskog željezničke stanice.

Na društvenim medijima više osoba je objavilo da se čuo glasni udar u ukrajinskoj prijestolnici.

Svjedok je za Reuters kazao da je čuo glasnu eksploziju te da se zatreslo tlo.

 

20:55

Četiri ruska borbena aviona upala su u švedski zračni prostor, ustvrdili su iz Švedskih oružanih snaga.

Nakratko su povrijedili švedski zračni prostor istočno od otoka Gotlanda u Baltičkome moru, saopćio je glavni vojni stožer.

Švedska je zatvorila svoj zračni prostor za sve ruske avione.

20:24

Dragan Bursać, poznati kolumnista portala Radiosarajevo.ba na svom Twitter profilu komentirao je rezoluciju koju je usvojila UN, a kojom se osuđuje ruska invazija u Ukrajini. 

Ovom rezolucijom poziva se Moskva da odmah povuče sve snage iz Ukrajine.

Rezolucija je dobila podršku 141 (od 193) člana, a donijeta je na kraju hitne sjednice Generalne skupštine koju je sazvalo Vijeće sigurnosti. 

Važno je istaći da su Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija glasale za rezoluciju UN.

Poruku Bursaća Dodiku pročitajte na linku ISPOD:

20:10

Ruski oligarh Roman Abramovič potvrdio da prodaje engleski nogometni klub Chelsea.

“Žao mi je što se rastajem od kluba na ovakav način, ali vjerujem da je ovo u najboljem interesu Chelseaja, obožavatelja, zaposlenika, sponzora i partnera. Nadam se da ću moći posjetiti Stamford Bridge (stadion Chelsea) još jednom da se oprostim sa svima vama”, naveo je Abramovič u službenoj izjavi.

Prema informacijama, Abramović, koji je blizak Vladimiru Putinu, navodno je odlučio dati pomagati Ukrajincima u mirovnim pregovorima s Rusijom.

19:55

SAD uvodi dodatne sankcije protiv Rusije i Bjelorusije.

“SAD će poduzet akcije kojima će Bjelorusiju držati odgovornom zbog omogućavanja Putinove invazije na Ukrajinu, oslabiti ruski odbrambeni sketor i rusku vojnu snagu na više godina, i obuhvatit ćemo najvažnije izvore bogatstava Rusije, kao i zatvoriti američki zračni prostor za ruske avione”, poručili su iz Bijele kuće.

Sankcijama protiv Bjelorusije SAD im ograničava uvoz tehnoloških proizvoda, kako bi spriječili da Bjelorusija proslijedi te proizvode Rusiji. Navode da će to “ograničiti Rusiji i Bjelorusiji nabavu materijala kojim bi podržali svoju vojnu agresiju protiv Ukrajine”.

19:35

Ruske snage u odnosu na jučer nisu ostvarile značajniji napredak prema Kijevu, no pojačani su raketni napadi na ukrajinski glavni grad, izjavio je visoki dužnosnik američkog ministarstva odbrane.

S druge strane, više uspjeha Rusi su imali na jugu, kaže dužnosnik, dodajući kako Moskva tvrdi da je preuzela kontrolu nad gradom Hersonom.

19:00

Poznato je i ko je glasao protiv Rezolucije, odnosno ko je bio na strani Rusije.

Kina je bila među 35 zemalja koje su bile suzdržane, dok je njih samo pet - Eritreja, Sjeverna Koreja, Sirija, Bjelorusija i, naravno, Rusija - glasalo protiv.

Rezolucija "najoštrije osuđuje" invaziju na Ukrajinu, kao i odluku predsjednika Vladimira Putina da svoje nuklearne snage stavi u stanje pripravnosti.

18:30

Twitter je objavio da će poštovati sankcije Europske unije nametnute ruskim državnim medijima RT i Sputnjik čim ta odredba stupi na snagu, objavila je društvena mreža u utorak.

“Sankcije Europske unije vjerojatno će putem zakonskih mjera zahtijevati od nas da ograničimo određene sadržaje u državama članicama”, rekao je glasnogovornik Twittera u izjavi poslanoj Reutersu e-mailom.

“Namjeravamo ispoštovati tu naredbu čim ona stupi na snagu”, dodao je.

18:10

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu.

Ovom rezolucijom poziva se Moskva da odmah povuče sve snage iz Ukrajine.

Rezolucija je dobila podršku 141 (od 193) člana, a donijeta je na kraju hitne sjednice Generalne skupštine koju je sazvalo Vijeće sigurnosti.

Kako saznajemo, Bosna i Hercegovina je glasala ZA. 

Isto su glasale i Hrvatska i Srbija.

18:06

Novo ime Sberbank Hrvatska je Nova hrvatska banka.

Novi taj brand pod kojim će banka poslovati u okviru HPB grupe u srijedu je najavio predsjednik Uprave HPB-a Marko Badurina.

Banka je u podne otvorila poslovnice za sve klijente i nastavila redovno poslovanje. Klijenti mogu normalno koristiti sve finansijske usluge, bez ikakvih ograničenja, istaknuli su iz HPB-a, prenose hrvatski mediji.

17:35

Više od 100 jevrejske siročadi spašene iz ukrajinskog grada Žitomira prihvatili su izraelski dužnosnici na granici sa Rumunijom, prema izraelskoj diplomatskoj službi.

Izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid u utorak je na Twitteru objavio da su djeca dočekana na granici te da su dobili deke i toplu odjeću prije puta u Izrael.

Roni Shabtai, izraelski konzul u Rumuniji, tokom kratkog govora u autobusu zaželio im je „bolji život“.

17:10

Spasilačke službe tragaju za malenim djetetom među ruševinama stambene zgrade koju je jutros u Harkivu pogodio projektil.

Rekao je da spasioci pretražuju svaki pedalj u potrazi za djetetom, koje je navodno, ostalo zarobljeno.

17:00

Koliki dio Ukrajine je trenutno pod ruskom kontrolom?

Ova karta, objavljena na BBC-ju u utorak kasno navečer daje dobar pregled:

Ukrajina - undefined

Foto: BBC / Jutarnji list

16:39

Uznemirujuće vijesti stižu iz lučkog grada Mariupolja u Donjeckoj oblasti.

Zamjenik gradonačelnika Serhij Orlov tvrdi da je stambena četvrt uz obalu, u kojoj živi 130.000 ljudi, gotovo u potpunosti uništena.

"Ne možemo više brojati žrtve, vjerujemo da je poginulo na stotine ljudi. Ne možemo maknuti leševe s ulica. Rusija je aktivirala svo raspoloživo oružje - topništvo, višecijevne raketne bacače, zrakoplove... Žele uništiti grad", zavapio je Orlov.

Kaže da je grad u okruženju ruskih snaga koje se nalaze na udaljenosti od nekoliko kilometara od grada.

"Ukrajinska vojska je jako hrabra i nastavlja braniti grad, ali Rusi napadaju poput gusara. Oni uništavaju čitave kvartove", rekao je Orlov.

 

16:28

Europska unija je zabranila isporuke i snadbjevanje Rusije novčanicama eura, kao i ulaganja u projekte finansirane zajedno sa Ruskim fondom za direktna ulaganja, objavljeno je danas u Službenom listu EU.

U uredbi piše takodje da se "zabranjuje prodaja, snadbjevanje, transfer ili izvoz novčanica eura u Rusiju, ili bilo kojem fizičkom ili pravnom licu, entitetu ili organu u Rusiji, uključujući vladu i centralnu banku Rusije".

16.13

Ključni događaji do 16:15 sati:

- Očekuju se novi pregovori ruske i ukrajinske delegacije tokom dana
- Sinoć bombardovana naselja oko Kijeva, kao i gradovi Žitomir i Harkov
- Rusi ušli u grad Herson, na jugu Ukrajine
- Spriječen atentat na Zelenskog
- Turska zabranila ratnim brodovima prolaz kroz Crno more
- Međunarodni krivični sud u Haagu otvara istragu o ruskoj invaziji, prvo saslušanje 7. i 8. marta
- Američki predsjednik Joe Biden održao dramatičan govor o ratu u Ukrajini

16:00

U okviru jačanja sankcija Europske unije protiv Rusije nakon invazije na Ukrajinu, sedam ruskih banaka isključeno je iz SWIFT sistema, međunarodne mreže za razmenu poruka o bankovnim transakcijama, objavljeno je u srijedu u službenom glasilu Unije.

Te banke sada imaju rok od deset dana za napuštanje SWIFT-a.

Mjera uključuje drugu najveću rusku banku VTB, zatim Bank Otrkitie, Novikombank, Promsvyazbank, Bank Rossiyu, Sovcombank i VEB.

15:34

15:20

Oleksij Demčenko, 27-godišnji programer iz Harkiva, za Guardian je opisao kakva je trenutna situacija u ovom gradu:

"Trenutno ih samo pokušavamo zadržati. Iskreno rečeno, ovdje je pakao. Puno je zračnih napada.

Gađaju kuće, zdravstvene ustanove, parkove. Živim u centru Harkiva. Jučer smo imali zračne napade i skrivali smo se u spavaćoj sobi jer je to najsigurnije mjesto u kući.

Rusi su prije nekoliko dana ušli u grad, ali ih je vojska uništila. Sada nas udaraju izvana. Jučer sam htio izaći napuniti boce vodom, ali zračni udari su neprestani, ljudi ginu. Imamo neke socijalne službe koje nam pokušavaju pomoći u isporuci hrane i vode.

Mislim da im je glavni cilj psihički nas slomiti jer žele da evakuiramo grad. To je taktika terora koju smo vidjeli u Čečeniji i Afganistanu. Ali naša će nas vojska zaštititi. Ljudi se neće predati."

15:15

Ruska vojska u Ukrajini pojačala je opsadu ključnih gradova, uključujući glavni grad Kijev i južnu luku Mariupolj, gdje je jedan od gradonačelnika rekao stanovnicima da mu je dat ultimatum da se preda ili će grad biti uništen granatiranjem.

Na sastanku na otvorenom Artem Semenikhin, gradonačelnik Konotopa, u istočnoj regiji Sumi, rekao je stanovnicima:

"Dali su nam ultimatum. Ako pružimo otpor, sravnit će grad sa zemljom."

"Ako ste za, borit ćemo se", čuje se Semenikhin kako govori gomili stanovnika. "Ko glasa za borbu?" viče dok stanovnici uzvraćaju, inzistirajući da će se boriti.

Usred ponovnog snažnog granatiranja, gradonačelnik Harkiva, također na istoku zemlje, rekao je da se nema namjeru predati.

15:04

Ruske snage preuzele su kontrolu nad područjem oko ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje, izjavio je šef UN-ovog nuklearnog nadzornog tijela Rafael Grossi.

Grossi je rekao da su ruski diplomati u Beču obavijestili Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da je osoblje nastavilo s radom i da razine radijacije "ostaju normalne".

Nuklearna elektrana Zaporožje najveća je europska elektrana i ima šest od 15 ukrajinskih nuklearnih energetskih reaktora.

Postoje izvještaji o ukrajinskim građanima koji blokiraju ceste koje vode do elektrane, a na društvenim mrežama objavljena je snimka na kojoj se vidi kako Ukrajinci grade improvizirane blokade u blizini grada Energodara, gdje se nalazi elektrana u Zaporožju.

14:40

Najmanje četiri osobe su poginule, a devet je ranjeno u novom napadu na Harkiv jutros, priopćila je ukrajinska državna služba za hitne slučajeve.

Postoje izvještaji da su ruski projektili ponovno pogodili središte drugog najvećeg grada Ukrajine, pogodivši područje blizu zgrade gradskog vijeća.

Harkiv, grad od 1,5 milion ljudi, pretvoren je u bombardiranu pustoš uništenih zgrada i ruševina nakon intenzivnog granatiranja i zračnih napada ruskih snaga.

Nakon zračnog napada u srijedu ujutro, srušio se krov policijske zgrade u centru grada jer ju je zahvatio plamen.

Ukrajinski parlament priopćio je da je škola u Harkivu pogođena granatom.

 

14:24

Ukrajinski lučki grad Mariupolj suočava se s masovnih žrtvama i nestankom vode dok se brani od neprekidnog napada ruskih snaga, izjavio je gradonačelnik Vadim Bočenko.

U izravnom prijenosu na ukrajinskoj televiziji, Bočenko je rekao:

"Neprijateljske okupacijske snage Ruske Federacije učinile su sve da blokiraju izlazak civila iz grada od pola milijuna stanovnika."

Gradonačelnik Mariupolja rekao je da ih ruske snage "već 12 sati bez prestanka ravnaju".

"Ne možemo danas ni ranjene odvesti s ulica, iz kuća i stanova, jer granatiranje ne prestaje", dodao je.

14:07

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine prati izbjegličku situaciju u Ukrajini, imajući u vidu da je zbog ratnih dejstava značajan broj stanovnika primoran da napusti ovo područje i zatraži sklonište i zaštitu u drugim državama.

Navode kako bi BiH mogla adekvatno da pruži pomoć državljanima Ukrajine koji eventualno zatraže zaštitu u našoj državi.

Za ovu namjenu Ministarstvo sigurnosti BiH raspolaže smještajnim kapacitetima u Azilantskom centru Delijaš kod Trnova, koji je u potpunosti funkcionalan i opremljen za ovu namjenu. Također, na raspolaganju je i Izbjegličko-prihvatni centar Salakovac koji je u nadležnosti Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

"Do sada nije bilo zabilježenih ulazaka u BiH i zahtjeva za međunarodnu pomoć od strane državljana Ukrajine", navode.

14:01

13:51

Twitter je rekao da će ukloniti RT i Sputnik sa svoje platforme u skladu sa sankcijama EU za koje se očekuje da će stupiti na snagu kasnije danas, piše Lisa O'Carroll.

Francuski ministar za digitalnu ekonomiju danas je kritizirao  ovog tehnološkog diva jer ne reagira dovoljno brzo na događaje.

Twitter je uvijek, uvijek zadnji koji reagira, i uvijek onaj koji ne radi dovoljno na moderiranju [sadržaja]”, rekao je za francuski radio.

"Nastavljamo se zalagati za besplatan i otvoren internet, posebno u vrijeme krize", rekao je glasnogovornik Twittera za Politico.

13:45

Ruskim i bjeloruskim sporistima dozvoljeno je učešće na Zimskim paraolimpijskim igrama u Pekingu uprkos situaciji u Ukrajini, saopštio je danas Međunarodni paraolimpijski komitet (MPK).

MPK je naveo da će se ruski i bjeloruski paraolimpijci takmičiti kao neutralni sportisti na Igrama koje počinju u petak.

"Oni će se takmičiti pod paraolimpijskom zastavom i neće se pojaviti na pobjedničkom postolju", navodi se u saopštenju.

13:23

13:12

#BREAKING

Glavni savjetnik Ureda predsjednika Ukrajine Arestovič: Drugi krug pregovora s Rusijom biće održan večeras sa istim sastavom delegacija.

12:56

Vojni stručnjak dr. Jack Watling kaže da su vrijeme i način ruskog napada na Kijev kritični.

"Ako Rusi krenu u veliki napad [u Kijevu], a nisu slomili leđa ukrajinskom otporu, to će biti vrlo krvavo i njihove trupe bi se mogle slomiti", kaže Watling, naučni saradnik u kopnenom ratovanju i vojnim naukama na Royal United Services Institute.

Watling kaže da već postoje dokazi o niskom moralu među ruskim jedinicama, navodeći izgubljene i zbunjene vojnike - i njihovo početno iznenađenje što su naišli na otpor Ukrajinaca.

"Čuli smo izvješća o tome kako su oštetili svoju opremu jer ne žele ići u borbu", rekao je.

No, kaže kako će se učinak niskog morala smanjiti ako se ruske trupe udruže u borbu u veće formacije, ako njihova misija postaje jasnija i ako Ukrajinci počnu ostajati bez streljiva.

12:36

Gradonačelnik Kijeva upozorava svoje stanovnike da ruske snage dolaze do glavnog grada Ukrajine te je pozvao ljude da ostanu u kući i pripreme se za odbranu grada.

"Neprijatelj gomila svoje snage sve bliže i bliže", rekao je gradonačelnik Vitali Kličko, dodajući da se sada vode borbe na periferiji glavnog grada.

"Spremamo se i branit ćemo Kijev! Pozivam sve građane da ne izgube snagu".

Do sada se Kijev odupirao pokušajima ruskog upada.

Konvoj ruskih oklopnjaka duga 65 kilometara približava se sa sjevera grada, a analitičari vjeruju da bi on mogao biti tamo kao podrška pokušaju invazije sa zapada.

12:31

U Ukrajini je trenutno 13.10 sati. Ovo je sažetak dosadašnjih vijesti:

• Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je gotovo 6.000 Rusa ubijeno u prvih šest dana invazije Moskve, te da Kremlj neće moći zauzeti njegovu zemlju bombama i zračnim napadima.

• Ruske trupe navodno su se iskrcale u Harkiv, drugi najnaseljeniji grad u Ukrajini, objavila je Služba sigurnosti Ukrajine. Ukrajinske vlasti priopćile su da su ruske zračno-desantne trupe sletjele oko 3 sata ujutro po lokalnom vremenu i  upustile se u teške borbe s ukrajinskim snagama.

• Ukrajinske vlasti kažu da je ruski raketni napad jutros oko 8.10 pogodio zgradu policije i sveučilište u Harkivu.

Harkiv - undefined

Foto: EPA-EFE: Harkiv

• Još četiri osobe su poginule, a devet je ranjeno u salvi ruskih zračnih i raketnih napada na Harkiv, saopćile su lokalne hitne službe i gradonačelnik Ihor Terekhov.

• U izvještajima tokom noći piše da je izbio požar u bolnici u Harkivu. Prema upozorenju objavljenom nešto prije 3 ujutro od strane ukrajinske Državne agencije za posebne komunikacije, ruski vojnici napali su bolnicu vojno-medicinskog kliničkog centra na sjeveru grada.

• Rusija tvrdi da je zauzela Herson na Crnom moru u južnoj Ukrajini. Međutim, to je nepotvrđeno jer je gradonačelnik do sada samo rekao da su ruske snage preuzele kontrolu nad željezničkim kolodvorom i lukom.

Ukrajina bi trebala primiti više projektila Stinger i Javelin iz inostranstva, kao i još jednu pošiljku turskih bespilotnih letjelica, rekao je ukrajinski ministar obrane Oleksii Reznikov.

• Kremlj je rekao da su ruski dužnosnici spremni održati drugi krug pregovora s Ukrajinom u srijedu, ali nije jasno hoće li se ukrajinski dužnosnici pojaviti.

• Diplomati Europske unije odobrili su nove sankcije Bjelorusiji zbog njezine uloge u invaziji Rusije na Ukrajinu. 

• Europska komisija predložila je da se osobama koje bježe od rata u Ukrajini odobri privremena zaštita, uključujući dozvolu boravka i pristup zapošljavanju i socijalnoj njezi.

Kina se neće pridružiti vladama Sjedinjenih Država i Europe u nametanju financijskih sankcija Rusiji, objavio je bankovni regulator u zemlji.

Rusija je otkazala pokušaj slanja četiri svoja ratna broda kroz turske vode u Crno more na zahtjev Turske, rekao je ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu, dodajući da je odluka donesena prije nego što je Ankara zatvorila tjesnac zbog invazije Moskve na Ukrajinu.

• Ujedinjeni narodi priopćili su da je u invaziji ubijeno najmanje 136 civila, iako je stvarni broj ljudi vjerojatno mnogo veći.

• Najveći ruski zajmodavac Sberbank napušta europsko tržište jer se tamošnje podružnice suočavaju s velikim odljevom novca i prijetnjama sigurnosti zaposlenika i imovine, objavila je banka u srijedu.

12:09

Vlasti su priopćile da su centralni dijelovi Harkova, drugog po veličini ukrajinskog grada, i dalje bili izloženi "masovnom granatiranju i bombardiranju" u srijedu ujutro, dok je gašenje požara "u toku".

"Kao rezultat udara neprijateljskih projektila, upravne zgrade su se srušile s naknadnim požarima", priopćile su regionalne hitne službe.

Najmanje četiri osobe su poginule, a devet je ozlijeđeno, dok je 10 spašeno iz ruševina, priopćila je hitna služba.

12:02

Još četiri osobe su poginule, a devet je ranjeno u napadima ruskih zračnih i raketnih udara koji su u srijedu ujutro pogodili grad Harkiv na sjeveroistoku Ukrajine, rekli su lokalne hitne službe i gradonačelnik Ihor Terekhov.

U online videu, novinska agencija Reuters izvještava kako je Terekhov rekao:

"Harkov je grad koji govori ruski. Svaka četvrta osoba u Harkovu ima rođake u Ruskoj Federaciji. Ali stav grada prema Rusiji danas je potpuno drugačiji od onoga što je bio prije.

Nikad nismo očekivali da bi se to moglo dogoditi: potpuno uništenje, uništenje, genocid nad ukrajinskim narodom - to je neoprostivo"

11:53

Kina se neće pridružiti vladama Sjedinjenih Država i Europe u nametanju financijskih sankcija Rusiji, objavio je bankovni regulator u ovoj zemlji.

Kina je glavni kupac ruske nafte i plina i jedina je velika vlada svijeta koja se suzdržala od kritiziranja napada Moskve na Ukrajinu.

Peking se protivi sankcijama, rekao je Guo Shuqing, predsjednik kineske regulatorne komisije za bankarstvo i osiguranje.

11:18

Kremlj je danas saopćio kako su ruski dužnosnici spremni održati drugi krug pregovora s Ukrajinom u srijedu, ali nije jasno hoće li se ukrajinski dužnosnici pojaviti.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da postoje kontradiktorne informacije o razgovorima.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da Rusija mora zaustaviti bombardiranje ukrajinskih gradova prije nego što se održe razgovori.

Peskov je također rekao da Moskva treba formulirati oštar, promišljen i jasan odgovor na mjere nametnute zapadnim zemljama da potkopaju rusko ekonomiju.

S druge strane, Ukrajina traži "sadržajniji dnevni red". 

11:16

11:00

Žestoke borbe se nastavljaju oko Mariupolja, dok su ruske snage opkolile ovaj grad na jugu Ukrajine (u kojem živi oko 400.000 ljudi) s tri strane.

Stanovnici su izvijestili o jakom granatiranju tokom noći, ali gradonačelnik Mariupolja Vadym Boychenko rekao je kako su ukrajinske vlasti uspjele obnoviti neke mobilne komunikacije unatoč tome što je grad bio granatiran i na njega se pucalo.

Gradonačelnik Boychenko izjavio je rano u srijedu da broj ranjenih civila "svaki dan raste".

"Danas je 128 ljudi u našim bolnicama. Naši liječnici više ni ne idu kući. Bore se za živote stanovnika Mariupolja", rekao je.

Ruske snage se nadaju da će zauzeti Mariupolj kako bi uspostavili kopneni koridor koji bi povezivao Krim s južnom Rusijom. Rusija je ilegalno anektirala Krim 2014. od Ukrajine.

10:57

Diplomati Europske unije odobrili su nove sankcije Bjelorusiji zbog njezine uloge u invaziji Rusije na Ukrajinu, potvrdila je Francuska.

Sankcije će također pogoditi "neke ekonomske sektore, a posebno drvo, čelik i kalij", navodi se u priopćenju.

Dužnosnik EU-a rekao je ove sedmice da je jedan od ciljeva novih sankcija protiv Minska bio zaustaviti izvoz bilo koje daljnje bjeloruske robe u EU, pored onih koje su već podvrgnute sankcijama koje je EU prethodno uvela nakon što je predsjednik Aleksandar Lukašenko slomio prosvjede nakon izbora u augustu 2020.

10:51

10:36

Ukrajina tvrdi da je od početka invazije ubila 5.840 ruskih vojnika.

Zasad se ove tvrdnje ne mogu nezavisno potvrditi, ali, primjerice, britansko Ministarstvo odbrane vjeruje da su moskovske snage pretrpjele velike gubitke tijekom invazije na Ukrajinu.

Ukupni ruski gubici koje je Ukrajina do sada objavila uključuju:

5.840 vojnika
30 aviona
31 helikopter
Do 211 tenkova
862 oklopna patrolna vozila (APV)
85 topničkih sistema
9 protuzračnih sistema
60 rezervoara za gorivo
355 vozila
40 MLRS raketnih bacača (zarobljeno)

10:25

Objavljena je uvećana fotografija projektila koji je pogodio Harkiv.

Na ovome se jasno vidi da je riječ o projektilu kakve nema ukrajinska vojska:

 

10:10

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mikhailo Podoljak rekao je novinskoj agenciji Reuters da se raspravlja o daljnjim razgovorima s Rusijom i da je potrebno donijeti "značajniji dnevni red".

Upitan o datumu drugog kruga pregovora otkako je Rusija napala svog susjeda prošle sedmice, Podoljak je rekao:

"Za sada je sve to u raspravi. Potreban je sadržajniji dnevni red."

10:01

09:50

U ruskim napadima u ukrajinskom gradu Harkivu u protekla 24 sata ubijen je najmanje 21 civil, a ranjeno je 112.

Guverner Harkiva Oleh Sinjehubov saopćio je na Telegramu da su ruske snage nastavile intenzivne raketne i artiljerijske napade u tom gradu, a da su mehanizovane jedinice ruske vojske pokušale zauzeti grad sa sjevera i sjeveroistoka.

Napominjući da su svi napadi ruskih snaga odbijeni, Sinjehubov je naveo da su ukrajinske snage zarobile više od 40 vozila ruske vojske.

Sinjehubov je dalje naveo da su ruski avioni Su-25 bombardovali aerodrom u Čuhujevskoj oblasti i tenkovsku školu na Poltavskom putu, kao i da su ukrajinski vojnici oborili avion ruske vojske.

Ruska vojska je rano jutros nastavila izvoditi napade na Harkiv.

09:37

Europska komisija predložila je privremenu zaštitu ljudi koji bježe od rata u Ukrajini, uključujući dozvolu boravka i pristup zapošljavanju i socijalnoj njezi.

Osmišljen za rješavanje masovnih dolazaka raseljenih osoba u EU, novi zakon osigurat će jednak nivo zaštite za Ukrajince u svim državama članicama EU.

O prijedlogu, koji je ranije bio najavljen, u četvrtak će raspravljati ministri unutarnjih poslova EU.

09:26

Invazija ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu postat će brutalnija, izjavio je u srijedu britanski ministar odbrane Ben Wallace.

"Svako ko razmišlja logično ne bi učinio ono što on (Putin) radi, tako da ćemo vidjeti kako se njegova brutalnost povećava", rekao je Wallace za LBC radio.

"On se ne snalazi, okružuje gradove, nemilosrdno ih bombardira noću..."

09:20

Još uvijek nema zvanične potvrde ruskih tvrdnji da su zauzeli lučki grad Herson na jugu Ukrajine.

Moskva je jutros saopćila kako ima "potpunu kontrolu" nad gradom, što ga čini najvećim u Ukrajini koji je pao od početka invazije.

No, guverner regije rekao je da je Herson "potpuno okružen ruskim snagama", što znači da još nije pao.

Gradonačelnik je također na Facebooku objavio: "Još uvijek smo Ukrajina. Još uvijek čvrsto stojima."

09:11

08:51

Zvukovi sirene koja upozorava na zračni napad na glavni grad Ukrajine Kijev ponovo su se čuli u srijedu rano ujutro, dok su tokom noći odjekivale brojne eksplozije i granatiranja.

Sedmog dana ruske vojne operacije protiv Ukrajine, Kijev je i dalje pod kontrolom ukrajinskih snaga. 

Okolina Majdana nezavisnosti, kultnog trga u Kijevu i simbola ukrajinskog otpora, pretvorena je u barikade sa vrećama pijeska i češkim protivtenkovskim oružjem nakon što je javljeno da se duga kolona ruskih snaga kreće prema gradu.

U utorak su ruske snage pogodile televizijski toranj u ukrajinskom glavnom gradu, pri čemu je poginulo najmanje pet osoba, a isto toliko je ranjeno.

08:34

#BREAKING

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da su njihove trupe zauzele grad Kherson na jugu Ukrajine.

Ako je grad pao, to bi ga učinilo najvećim u Ukrajini koji su dosad zauzele ruske snage.

Tokom noći je javljeno da su ruski vojnici viđeni na ulicama grada i da je njegov gradonačelnik rekao da su željeznička stanica i luka u Khersonu zarobljeni.

08:30

Narod u Japanu za humanitarni fond za Ukrajinu prikupio je oko dvije milijarde jena (oko 17 miliona dolara).

Novinska agencija Kyodo javila je kako se ambasador Ukrajine u Tokiju Sergij Korsunski sastao s čelnikom Ustavne demokratske partije (CDP) Izumijem Kentom.

Ambasador Korsunski kazao je kako je narod u Japanu za humanitarni fond za Ukrajinu prikupio oko dvije milijarde jena, te im zahvalio na podršci.

08:28

Nažalost, stiže još uznemirujućih snimaka iz Harkova:

08:22

Ukrajina bi trebala primiti više projektila Stinger i Javelin iz inostranstva, kao i još jednu pošiljku turskih bespilotnih letjelica, rekao je ukrajinski ministar obrane Oleksii Reznikov.

U poruci objavljenoj na Facebooku i Telegramu, Reznikov je rekao:

"Količina pomoći koju primamo je sve veća. Broj zemalja koje pružaju ovu pomoć raste. Priključuju se i oni za koje se to smatralo nemogućim. Stiže još Stingera i Javelina.”

08:16
07:41

Ovo su najnovije i najvažnije vijesti koje se tiču ruske okupacije Ukrajine:

• Ruske trupe navodno su se iskrcale u Harkov, drugi najnaseljeniji grad u Ukrajini, prema podacima ukrajinske sigurnosne službe. Ruski vojnici navodno su se iskrcali oko 3 sata ujutro po lokalnom vremenu i upustili se u teške borbe s ukrajinskim snagama.

• Kijev i drugi gradovi u Ukrajini su pod snažnijim bombardiranjem u srijedu u ranim jutarnjim satima dok ruska vojska pojačava ofanzivu i približava vojsku glavnom gradu.

Joe Biden je iskoristio svoje obraćanje da upozori Vladimira Putina da ne može podijeliti zapad i da bi diktatori trebali "platiti cijenu za svoju agresiju". Osvojio je ovacije zbog hvale ukrajinskog otpora protiv onoga što je nazvao ruskom "tiranijom".

• Biden je također najavio da SAD zatvara američki zračni prostor za sve ruske letove, "dodatno izolirajući Rusiju".

• Četiri osobe su ubijene nakon što su kuće u gradu Žitomiru zapadno od Kijeva pogođene krstarećom raketom očito usmjerenom na obližnju zračnu bazu, rekao je Anton Geraščenko, savjetnik ministra unutarnjih poslova na svom Telegram kanalu.

• Južni gradovi Kherson i Mariupol trenutno su okruženi Rusima, prema Ministarstvu obrane Ujedinjenog Kraljevstva.

• Hiljade Ukrajinaca pokušava napustiti Kijev, javlja Guardian, dok je rusko Ministarstvo odbrane upozorilo stanovnike da napuste Kijev jer planira udariti ciljeve u glavnom gradu Ukrajine. UN kaže da je više od 680.000 ljudi već pobjeglo iz grada.

• MMF i Svjetska banka osudili su rusku akciju u Ukrajini i "užasavajuću" patnju tamošnjih ljudi. Organizacije su obećale paket potpore zemlji od 3 milijarde dolara.

Apple je rekao da će pauzirati svu prodaju proizvoda u Rusiji dok Boeing obustavlja "velike operacije" u Moskvi, kao i "usluge dijelova, održavanja i tehničke podrške za ruske zračne prijevoznike". Ford i britanski proizvođač automobila Jaguar Land Rover također su obustavili rad, zajedno s Nikeom.

Sirova nafta Brent porasla je 5,8 posto na 110,09 dolara po barelu, što je najviše od 2014. Ruska rublja ponovno je pala na početku trgovanja u srijedu.

7:20

Najveća ruska bana, Sberbank, napušta europsko tržište jer se tamošnje podružnice suočavaju sa velikim odlivom gotovine i prijetnjama po sigurnost zaposlenih i imovine, objavila je banka u srijedu.

Banka je saopštila da više nije u mogućnosti da obezbjeđuje likvidnost europskim filijalama, ali su nivo njenog kapitala i kvalitet aktive dovoljni za isplate svim deponentima. 

07:14

Ujedinjeni narodi objavili su kako je najmanje 136 civila ubijeno od početka ruske invazije na Ukrajinu prošlog četvrtka. Vjeruje se da je među poginulima najmanje trinaestoro djece.

Liz Throssell, glasnogovornica Visokog povjerenika UN-a za ljudska prava, međutim, kaže kako je stvarni broj smrti civila u Ukrajini vjerojatno mnogo veći.

UN je također saopćio da je u dosadašnjim borbama ozlijeđeno oko 400 ljudi. Međutim, podaci koje je objavila ukrajinska vlada pokazuju da su čak 352 civila mrtva, a 1.684 ozlijeđeno, prenosi Index.

7:05

Ukrajinska nacionalna novinska agencija "Ukrinform" objavila je snimak koja prikazuje posljedice sinoćnjih borbi u predgrađu Borodjank u blizini Kijeva.

"Ukrajinske gradove je nemoguće zauzeti bez borbe, pa su pretvoreni u ruševine", napisali su.

 



 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije