Međunarodni sud potvrdio kad će biti prva ročišta po tužbi Ukrajine protiv Rusije

1
AA
Međunarodni sud potvrdio kad će biti prva ročišta po tužbi Ukrajine protiv Rusije
Foto: EPA-EFE / Guus Shoonewille

Međunarodni sud (ICJ) saopštio je da će 7. i 8. marta biti održana prva ročišta po tužbi Ukrajine protiv Rusije zbog kršenja Konvencije Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu.

U saopštenju ICJ-a, pravosudnog organa Ujedinjenih nacija, objavljeni su datumi ročišta po tužbi Ukrajine protiv Rusije zbog kršenja Konvencije UN-a o sprečavanju i kažnjavanju genocida iz 1948. godine. Istaknuto je da će se ročišta održati u hibridnom formatu, napominjući da će 7. marta biti saslušana ukrajinska, a 8. marta ruska strana.

Sud je upozorio Rusiju da se suzdrži od postupaka koji bi eliminisali dejstvo mogućih zabrana koje će biti objavljene.

Teška nesreća u centru Sarajeva, pričinjena velika materijalna šteta

Teška nesreća u centru Sarajeva, pričinjena velika materijalna šteta

Rusija je zatražila od Suda da izda hitnu "odluku o mjerama" kako bi se spriječila nenadoknadiva šteta i spriječilo kršenje prava.

Ukrajina je podnijela zahtjev Međunarodnom sudu pravde protiv Rusije 26. februara 2022. godine zbog kršenja Konvencije o genocidu.

Ukrajina se usprotivila tvrdnjama Rusije da je "u oblastima Donjecka i Luganska počinjen genocid" i tvrdila je da je Rusija, ustvari, ubijala Ukrajince s namjerom genocida.

U regijama Donjeck i Lugansk u Ukrajini, gdje je veliki dio stanovništva ruskog porijekla, separatisti su proglasili takozvane nezavisne "Narodne republike", a Rusija je priznala te uprave.

Ruski lider Vladimir Putin izjavio je da je njihov cilj da "zaštite ljude koji su bili izloženi genocidu od strane Kijeva, te da demilitariziraju i denacificiraju Ukrajinu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije