Afrički studenti iz Ukrajine proživljavaju teror bježeći od rata

4
Radiosarajevo.ba
Afrički studenti iz Ukrajine proživljavaju teror bježeći od rata
Foto: EPA-EFE / Afričke izbjeglice

Predsjedavajući Afričke unije, senegalski predsjednik Macky Sall i šef Komisije Afričke unije Moussa Faki Mahamat izrazili su zabrinutost izvještajima koji stižu iz Ukrajine.

Mogi građani iz afričkih zemalja koji su boravili u Ukrajini, studirali ili radili, spriječeni su u pokušaju da napuste zemlju.

Nigerijski državljanin Osarumen, otac troje djece, koji se požalio da su ga službenici zatražili da ustupi svoje i sjedala svoje obitelji u izbjegličkom autobusu Ukrajincima, Vozač i naoružani vojnici kao razlog su naveli "nema vožnje za crnce", prenosi Jutarnji list.

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

“Godinama sam aktivist, ali ovakvo nešto nisam vidio. Kada pogledam ljude koji nam brane da se spasimo, u njihovim očima vidim bešćutnost i rasizam. Ovo se ne događa samo Afrikancima, nego i Indijcima, Arapima i Sirijcima. Takvo nešto je nedopustivo", rekao je Osarumen.

Slično je doživjela i Studentica medicine porijeklom iz Zimbabvea, 26-godišnja Korrine Sky, majka devetomjesečnog djeteta. Ona je novinarima ispričala kako su joj na kontrolnim tačkama, kamo je došla kako bi pobjegla od ratnih dejstava, prijetili zbog njezine boje kože.

Prema njenim riječima, odvezla se do granice sa Rumunijom gdje još uvijek čeka ulazak u tu zemlju, jer Ukrajinci smatraju da oni imaju pravo prvenstva pri bijegu.

U saopćenju Afričke unije navodi se kako se radi o neprihvatljivoj diskriminaciji te da su ti slučajevi, ako su tačni, šokantni rasizam i povreda međunarodnog prava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije