Šesti dan invazije na Ukrajinu: 'Pokušali su ubiti Zelenskog, spriječili smo ih'

7
Radiosarajevo.ba
Šesti dan invazije na Ukrajinu: 'Pokušali su ubiti Zelenskog, spriječili smo ih'
Foto: Radiosarajevo.ba / Sedmi dan invazije na Ukrajinu

Šesti dan je invazije ruske vojske na Ukrajinu, a nastavljena je i borba na Kijev.

Ruski napadi na Kijev i Harkiv nastavljeni su i tokom noći.

Prema informacijama koje jutros dolaze iz Ukrajine, konvoj ruske vojske dug više od 60 kilometara približava se Kijevu. 

Policijska akcija "Kalibar": Uhapšena jedna osoba, zaplijenjena veća količina oružja

Policijska akcija "Kalibar": Uhapšena jedna osoba, zaplijenjena veća količina oružja

Herson, grad od 289.000 stanovnika na jugu Ukrajine, pod opsadom je ruskih snaga, pišu ukrajinska novinarka Aliona Panina i gradonačelnik tog grada.

U Ukrajini je od početka invazije bilo 1.500 žrtava – to uključuje i civile i vojnike, ali je nejasno ubrajaju li se u tu brojku samo ubijeni ili i povrijeđeni, javlja Washington Post pozivajući se na informacije koje su američki zastupnici dobili od dužnosnika iz Bidenove administracije. 

01:05

Na našem portalu možete pratiti uživo šta se trenutno dešava na ulicama glavnog grada Ukrajine - Kijeva:

00:45

Boeing je objavio da je suspendirao svu tehničku podršku ruskim aviokompanijama. Još ranije povlačenje s ruskog tržišta najavili su Apple i Harley Davidson, a kako javlja Sky News, Visa i Mastercard isključuju ruske finansijske institucije iz svoje mreže.

Iz poslova s ruskim kompanijama povlače se i naftni giganti. Jučer je to učinio Shell, a danas se i italijanski ENI povukao iz rusko-turskog projekta plinovoda "Plavi tok". Iz Rusije se povlači i autogigant Ford.

Kad se uzmu obzir i brojne sankcije koje su Rusiji nametnule zapadne države, napose EU, UK i SAD, može se reći da je Moskva izložena sveopćem ekonomsku udaru.

00:30

Bijela kuća objavila je neke od ključnih poruka koje će američki predsjednik Joe Biden iznijeti u svojem govoru o stanju nacije, koji će održati za nekoliko sati.

"Kroz našu historiju naučili smo lekciju - kada diktatori ne plate cijenu za svoju agresiju, izazivaju još više haosa, ne staju. A time cijena i prijetnja za Ameriku i svijet samo rastu.

Zato je stvoren NATO pakt, kako bi očuvao mir i stabilnost u Europi nakon Drugog svjetskog rata. SAD i još 29 drugih nacija su članice Pakta. To nešto znači, američka diplomatija nešto znači", kaže Bijela kuća.

00:03

Ušli smo u sedmi dan invazije Rusije na Ukrajinu.

Reporter Telegrapha Roland Oliphant na svom Twitter profilu prenio je poruku ukrajinskog vojnika koji se nalazi u Mariupolju.

"Potpuno smo opkoljeni, nema izlaza iz grada. Ako se išta dogodi, nemojte nas zaboraviti", napisao je Oliphant.

23:56

Gradonačelnik litavskog glavnog grada Vilniusa napisao je bijelim sprejem velikim slovima “Putine, čeka te Haag” na cesti nasuprot ruske ambasade.

“Naš grad uvijek podržava umjetnost, posebno umjetnost koja šalje poruku mira”, rekao je Remigijus Simasius (48) dok je sprejem ispisivao divovska slova 20-metarskog slogana, koristeći dugotrajnu bijelu boju.

“Poruka mira je da ratni zločinci moraju završiti u Haagu, na kaznenom sudu”, dodao je Simasius.

23:10

Sekretar ukrajinske službe nacionalne sigurnosti Oleksij Danilov rekao je da je elitna grupa Kadirovici (Kadirovljevi razbojnici) pokušala ubiti ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, no spriječili su ih u tome, piše Euromaidan Press. 

22:40

Iako Rusi ne priznaju ljudske gubitke u ratu u Ukrajini, BBC piše da guverner Krasnodarska nudi 2 miliona rubalja (oko 31.158 KM) kompenzacije porodicama poginulih vojnika.

Istu svotu navodno nudi i čečenski lider Ramazan Kadirov.

Podsjetimo, jučer su Ukrajinci poručili da daju 5 miliona rubalja (oko 79.000 KM), uz amnestiju, svakom ruskom vojniku koji položi oružje.

22:30

Ako ste propustili, ovo su ključni događaji dana

- Rusi su od jutra raketirali središnji trg u Harkivu, najmanje osam osoba je poginulo, a snimljen je trenutak napada.

- U napadu je uništena zgrada u kojoj se nalazio konzulat Slovenije u Harkivu

- Britanski premijer Boris Johnson rekao je da je granatiranje Harkiva od strane ruske vojske strahota koja podsjeća na napade na Sarajevo koje su vršili Srbi 1990-tih

- Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski razgovarao je i s američkim predsjednikom Joeom Bidenom te se ranije obratio Europskom parlamentu

- Konvoj ruske vojske dug više od 60 kilometara približava se Kijevu

 

22:00

Niz eksplozija mogao se maloprije čuti nedaleko od Kijeva, prenosi ekipa CNN-a koja je na terenu.

Sve možete uživo pratiti na linku ispod:

 

21:48

Nastavljaju se sankcije prema Rusiji i u svijetu sporta.

Međunarodne teniske organizacije pod čijom su ingerencijom svi profesionalni teniski turnir u utorak su zajednički osudile rusku invaziju na Ukrajinu te objavile poteze kojima se teniski savezi Rusije i Bjelorusije isključuju iz Međunarodne teniske federacije (ITF), a igračima iz tih zemalja uskraćuje pravo igranja pod nacionalnom zastavom.

21:20

Kompanija koja je radila na plinovodu Sjeverni tok 2 podnijela je zahtjev za bankrotom, nakon što je otpustila sve zaposlenike, prenosi The Telegraph.

Informaciju o zahtjevu za bankrotom navodno je potvrdio jedan švicarski dužnosnik.

Naime, Njemačka je nakon ruske invazije na Ukrajinu zaustavila postupak izdavanja dozvole za rad tog plinovoda.

 

21:00

Cijene nafte porasle su danas na međunarodnim tržištima prema 106 dolara, budući da najave koordinirane prodaje nafte iz strateških rezervi nisu stišale strah od poremećaja u opskrbi zbog ruske invazije na Ukrajinu i sankcija Moskvi.

“Cijene nafte penju se zbog straha koji je izazvao rat u Ukrajini”, rekao je John Kilduff iz njujorškog Again Capitala, dodavši da je trgovce možda razočarao najavljeni broj barela iz rezervi.

20:45

Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a održat će sastanak u petak, kako bi raspravili o ruskoj invaziji na Ukrajinu, prenosi CNN.

Sastanak će se održati u Briselu, a njime će predsjedati generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

20:30

Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH dostavljen je dopis Evropske komisije za koordinaciju u kriznim situacijama (EACCC).

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH je slijedom navedenog pozvala Direkciju za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) da poduzme sve neophodne radnje i aktivnosti iz svoje nadležnosti te u skladu sa odredbama Zakona o zrakoplovstvu BiH, avionima iz Rusije zabrani letenje u zračnom prostoru BiH.

"Direkciju za civilno zrakoplovstvo BiH pozivam da poduzme sve neophodne radnje i aktivnosti iz svoje nadležnosti, te da u skladu sa odredbama člana 95. stav (4) Zakona o zrakoplovstvu BiH („Službeni glasnik BiH“, broj 39/09) zrakoplovima iz Ruske Federacije zabrani letenje u zračnom prostoru Bosne i Hercegovine", navodi se u pozivu Turković, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba.

20:00

Upravo sam razgovarao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, napisao je na Twitteru ukrajinski predsjednik Zelenski.

Kaže, razgovarali su o američkom vodstvu u uvođenju sankcija protiv Rusije te o pomoći u obrani Ukrajine.

“Moramo zaustaviti agresora što je prije moguće”, poručio je još Zelenski.

 

19:40

Italija će se kratkoročno moći nositi s potpunim prekidom opskrbe plinom iz Rusije. No, njegov izostanak otežao bi situaciju u zimama koje dolaze, pa treba razmotriti druge izvore nabave, izjavio je u utorak premijer Mario Draghi.

Čak i ako Rusija iduće sedmice prekine opskrbu, zalihe plina i alternativni uvoz bit će dovoljni da se pokrije vršna potražnja, posebice ako se uzme u obzir da ona obično pada dolaskom toplijeg vremena, kazao je Draghi u parlamentu.

19:20

Uništena je zgrada u kojoj se nalazio konzulat Slovenije u Harkivu, javlja Ambasada Slovenije u Ukrajini.

Počasni konzul je na sigurnom, a Slovenci poručuju da ovaj akt "neće biti bez posljedica".

19:00

BBC-jeva novinarka Myroslava Petsa na Twitteru piše da bi iduća moguća meta ruskog napada mogla biti katedrala Sv. Sofije u Kijevu.

“Za Kremlj, uništenje katedrale moglo bi značiti isto kao i uništenje Ukrajine”, piše Petsa.

 

 

18:40

Amerika vjeruje da napredovanje ruskih snaga u Kijevu nije imalo značajnog pomaka u posljednja 24 sata.

"Nedostaje im goriva i zaliha te je moguće regrupiranje", objavio je američki dužnosnik.

Također, kako javlja Reutersov reporter, SAD procjenjuje da je moral u nekim ruskim jedinicama pao te da su se neke od njih predale ukrajinskim snagama bez borbe.

18:20

Ukrajinci tvrde da su srušili ruski vojni avion SU-34 iznad drugog najvećeg grada Harkiva, koji je danas ponovo snažno bombardiran.

Ukrajinci su ranije da je u bombardiranju peterokatnice u Harkivu poginulo je osam osoba, a još šest njih je povrijeđeno.

Spašeno je 38 osoba.

18:10

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan ponovio je u utorak poziv na prekid vatre između Rusije i Ukrajine, dok se sukobi nastavljaju šesti dan.

"Naš poziv i Rusiji i Ukrajini je neka što prije prestanu sukobi", rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani u predsjedničkom kompleksu u Ankari.

Erdogan je pozvao Rusiju i Ukrajinu da daju doprinos svjetskom miru.

Više pročitajte na linku OVDJE.

17:50

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovno se oglasio na Twitteru.

“Svijetu: koja je poanta govorenja ‘nikada više’ tokom 80 godina, ako svijet ostane u tišini kada bomba padne na Babyn Yar? Najmanje pet poginulih, historija se ponavlja”, napisao je Zelenski.

Inače, Babyn Yar je klanac u Ukrajini poznat po masakru koji je izvršen na Židovima 1941. godine.

17:35

Europski parlament sa 637 glasova za, 13 glasova protiv i 26 uzdržanih usvojio je Rezoluciju o osudi ruske agresije nad Ukrajinom.

Rezolucijom Europski parlament poziva EU da proširi sankcije protiv Moskve, izdvoji dodatne ”milijarde eura” za pomoć Ukrajini i počne proces davanja kandidatskog statusa Ukrajini za članstvo u Europskoj uniji.

Europarlamentarci skreću pažnju i na ulogu Rusije na Zapadnom Balkanu i ukazuju na posljedice neusklađivanja Srbije sa sankcijama EU.

Europski parlament kaže da sa velikom zabrinutošću primjećuje ”konstatne napore Ruske Federacije da destabilizuje zemlje Zapadnog Balkana i miješa se u njihove demokratske procese”.

17:15

Ukrajinci su objavili nove ažurirane podatke o žrtvama nakon granatiranja Harkiva.

Prema podacima od 16 sati, u bombardiranju peterokatnice u Harkivu poginulo je osam osoba, a još šest njih je povrijeđeno.

Spašeno je 38 osoba.

17:00

Ukrajinski mediji javljaju da su bombe ipak pale oko tornja u Kijevu.

Kyiv Independent javlja da je televizija prestala emitirati program prije nekoliko minuta.

Strani dopisnici javljaju da je palo više bombi oko tornja.

16:30

Britanski premijer Boris Johnson je dao izjavu u Estoniji koju je danas posjetio i pritom komentirao napad na Ukrajinu.

Dopisnik Reutersa javlja kako je Johnson rekao da je ‘granatiranje Harkiva od strane ruske vojske strahota koja podsjeća na napade na Sarajevo koje su vršili Srbi 1990-tih.’

Zatim je podvukao na strahote rata.

“Mislim da je ljudima zlo od toga šta se događa”, dodao je Johnson.

16:15

Twitterom se širi snimka iz Melitopolja gdje su Ukrajinci stali pred konvoj ruske vojske i vikali im da su okupatori i ubice.

Ruski vojnici su, koliko se čuje i vidi na snimku, pucali u zrak.

16:00

Manje od 30 godina nakon ratova na Balkanu opet su se začule ratne sirene, zemlja Ukrajinaca više nije sigurna, djeca, žene i muškarci umiru, rekla je predsjednica EU Komisije Ursula von der Leyen na vanrednoj sjednici Evropskog parlamenta o Ukrajini.

"Putin je odlučio da Ukrajina nema pravo da postoji, ali mi to nikad nećemo dopustiti. Nikad nećemo dozvoliti da se to desi", kazala je von der Leyen.

15:41

Rusko ministarstvo obrane izdalo je upozorenje stanovnicima Kijeva da se sprema gađati mete u glavnom gradu Ukrajine, prenosi BBC.

U saopćenju objavljenom poslijepodne ruski dužnosnici rekli su da se njihove snage spremaju pokrenuti "visoko precizne napade" na "tehnološke centre ukrajinske sigurnosne službe i centar za psihološko ratovanje u Kijevu".

"Pozivamo građane Ukrajine koje nacionalisti koriste za provokacije protiv Rusije, kao i stanovnike Kijeva koji žive u blizini radiokomunikacijskih stanica da napuste svoje domove", dodaje se u saopćenju.

15:27

Sutra je nastavak pregovora između Rusije i Ukrajine, javlja ruska agencija Tass pozivajući se na dobro obaviješten izvor s ruske strane.

15:15

Druga runda pregovora između Rusije i Ukrajine zakazana je za sutra, javila je ruska državna novinska agencija Tass, citirajući izvor sa ruske strane.

Prva runda pregovora koja je održana u blizini granice između Belorusije i Ukrajine u ponedeljak je završena nakon oko šest sati bez ikakvog prodora, ali su se obe strane složile da se nastavi runda u narednim danima.

Više informacija pročitajte na linku:

14:58

Najmanje 10 ljudi je ubijeno, a 35 ranjeno u raketnim napadima ruskih snaga na centar Harkova danas, rekao je savjetnik ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova Anton Heraščenko.

U sličnim udarima prethodnog dana ubijeno je i ranjeno na desetine u Harkovu, drugom po veličini gradu u zemlji, sa 1,5 miliona stanovnika, prenosi The Guardian.

 

14:40

Šef NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin invazijom na Ukrajinu srušio mir u Europi.

"Zapadni savez će braniti svaki pedalj našeg teritorija", dodao je Stoltenberg.

14:31

YouTube je blokirao kanale povezane s ruskim državnim medijima RT i Sputnik širom Evrope, uključujući Veliku Britaniju, usred tekuće invazije na Ukrajinu.

Video platforma u vlasništvu Googlea saopćila je da je zabrana stupila na snagu odmah, ali navodi da će možda trebati neko vrijeme da blokiranje postane potpuno efektivno.

Tehnološki gigant je ranije ograničio mogućnost za RT i druge ruske kanale da zarade novac za reklame koje se pojavljuju na video snimcima, ali je proširio svoje sankcije na potpuno blokiranje ovih kanala.

14:15

U Briselu uskoro počinje rasprava na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta posvećena ruskoj agresiji na Ukrajinu. Osim lidera EU institucija, očekuje se da će se zastupnicima obratiti putem video veze i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Osim podrške herojskoj borbi ukrajinskog naroda, podrška Ukrajini za europsku perspektivu i osude ruske invazije, zastupnici će uputiti i poruku Srbije zbog toga što je odbila podržati sakncije protiv Rusije čime je ugrozila i svoj proces pristupanja Europskoj uniji. Izrazit će i "duboku zabrinutost" nastojanjima Rusije da destabilizira Zapadni Balkan. 

Više na ovom linku: 

 

13:49

Na izvanrednoj sjednici Europskog parlamenta o Ukrajini, obratio se predsjednik ove zemlje Volodimir Zelenski.

Govoreći putem videolinka, on kaže da Ukrajinci plaćaju "krajnju cijenu" braneći slobodu.

Nakon toga salom se prolomio gromoglasan aplauz.

 

13:03

Počela je izvanredna sjednica Europskog parlamenta o Ukrajini, upravo se obraća predsjednik ove zemlje Volodimir Zelenski.

Govoreći putem videolinka, on kaže da Ukrajinci plaćaju "krajnju cijenu" braneći slobodu.

"Ne mogu reći dobro jutro, dobar dan ili dobro veče. Jer svaki dan za neke ljude ovaj dan nije dobar. Za neke ljude ovaj dan je posljednji", rekao je ukrajinski predsjednik.

12:12

Ukrajinski parlament je na društvenim mrežama objavio da je bjeloruska vojska ušla na teritorij Ukrajine.

"Bjeloruske trupe ušle su u regiju Černihiv. Informaciju je javnosti potvrdio Vitalij Kirilov, glasnogovornik snaga teritorijalne obrane Sjever. Više detalja kasnije", navodi se u objavi.

Više pročitajte na linku:

11:59

Reporterka Al Jazeere Balkans Nadina Malićbegović javila se iz Ukrajine, grad Lavov, s informacijama da se ruske snage ubrzano kreću prema Kijevu u konvoju dugom čak 64 kilometra.

"Ruske snage ubrzavaju svoj put prema Kijevu, nastoje ga opkoliti sa svih strana. Drugi konvoj dolazi sa jugo-istočne strane, nema podataka o njemu, ali ukrajinske vlasti su s tim upoznate. Tvrde da je cilj opkoliti Kijev i približiti se glavnom gradu", isakla je Malićbegović.

 

11:35

Europski parlament će pozvati na ograničenja na uvoz ruske nafte i gasa u EU na nivou cijele EU, jer poziva na još oštrije sankcije usmjerene na 'strateško slabljenje' ruske ekonomije i sposobnosti za vođenje rata, prenosi The Guardian.

Više informacija pročitajte na linku:

11:15

Njemački ratni avioni lete naoružanim zračnim patrolama na nebu iznad Poljske, saopćile su u utorak njemačko zrakoplovstvo.

"Čuvanje neba iznad Poljske", objavile su avijacije na Twiteru, iznad slike borbenog aviona koji kreće, ne navodeći detalje.

Više informacija pročitajte na linku: 

10:48

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio se, uime supruge Olene i u svoje ime, britanskoj kraljevskoj porodici.

"Olena i ja smo zahvalni vojvodi i vojvotkinji od Kembridža da u ovom ključnom trenutku, kada se Ukrajina hrabro suprotstavlja ruskoj invaziji, stanu uz našu zemlju i podrže naše hrabre građane. Dobro će trijumfovati", poručio je na Twitteru.

 



 

10:38

Ukrajinski vojni dužnosnik tvrdi da je 5.710 ruskih vojnika poginulo u prvih pet dana intenzivnog granatiranja zemlje.

Naglasio je da su ukrajinske snage zarobile više od 200 ruskih vojnika. BBC nije mogao iz neovisnog izvora provjeriti ove navode, ali ministarstvo obrane Velike Britanije vjeruje da je Moskva pretrpjela teške gubitke u pet dana invazije.

09:48

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba pozvao je na dodatne međunarodne sankcije Rusiji nakon, kako je rekao, barbarskog napada na Harkiv.

"Barbarski ruski raketni udari na središnji Trg slobode i stambene četvrti Harkiva. Putin nije u stanju slomiti Ukrajinu. On iz bijesa čini još ratnih zločina, ubija nevine civile", napisao je Kuleba na društvenim mrežama. 

 

9:08

Harkiv je od jutros opet pod jakim napadima ruskih snaga. Šef dopisništva Financial Timesa u Moskvi Max Seddon podijelio je snimku navodnog udara rakete na ukrajinski grad.

Nakon stravične snimke granatiranja samog središta Harkiva i sjedišta lokalne vlade, još jedna snimka govori o razmjerima bombardiranja.

Na Twitteru je objavljena snimka koja prikazuje veliku štetu načinjenu zgradi u centru Harkiva. 

 

8:48

Rusija je zabranila ulazak u svoj zračni prostor avionima registriranim u Švicarskoj, objavila je u utorak savezna zračna vlast zemlje Rosaviatsiya.

Time se uzvraća Švicarskoj koja je jučer uvela sankcije Rusiji i tako se pridružila zemljama EU napustivši svoj princip neutralnosti.

8:30

Međunarodni kazneni sud (ICC) u Haagu pokrenut će istragu o mogućim ratnim zločinima koje je Rusija počinila u Ukrajini, najavio je glavni tužitelj ICC-a Karim Khan. 

“Objavljujem da sam odlučio nastaviti s procesom pokretanja istrage o situaciji u Ukrajini, i to što je brže moguće”, naveo je Khan u saopćenju.

8:20

Harkiv je u utorak ujutro opet pod jakim napadima ruskih snaga.

Šef dopisništva Financial Timesa u Moskvi Max Seddon podijelio je snimku navodnog udara rakete na ukrajinski grad.

Navodno je pogođena zgrada gradske vlasti u centru grada.

8:10

Tajvan se pridružio Zapadu i izbacit će neke ruske banke iz bankovnog sistema SWIFT, kazao je premijer Su Tseng-chang.

Uz to će ispitati što izvoze Rusije, pa će tako ograničiti isporuku čipova.

Detalje svih sankcija protiv Rusije će objaviti kasnije. Inače, Tajvan izvozi više od polovice svih čipova u svijetu. U međuvremenu su poslali 27 tona medicinske opreme Ukrajini.

7:50

Protesti protiv rata i jučer su održani u više ruskih gradova, a policija je privela najmanje 411 osoba u 13 gradova, navodi stranica za praćenje protesta OVD-Info.

Tvrde da je od početka protesta protiv ruske invazije ukupno privedeno 6.435 ljudi.

7:40

U Ukrajini je od početka invazije bilo 1.500 žrtava – to uključuje i civile i vojnike, ali je nejasno ubrajaju li se u tu brojku samo ubijeni ili i povrijeđeni, javlja Washington Post pozivajući se na informacije koje su američki zastupnici dobili od dužnosnika iz Bidenove administracije. 

7:30

Herson, grad od 289.000 stanovnika na jugu Ukrajine, pod opsadom je ruskih snaga, pišu ukrajinska novinarka Aliona Panina i gradonačelnik tog grada.

"Grad je zapravo opkoljen, mnogo je ruskih vojnika i vojne opreme na sve strane. Postavljaju kontrolne tačke na izlazima iz grada", rekla je Panina za Ukraine 24 TV.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije