CNN: Opasna Putinova partija pokera bliži se kraju

9
Radiosarajevo.ba
CNN: Opasna Putinova partija pokera bliži se kraju
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin

Eskaliralo psihološko ratovanje između SAD-a i Rusije oko Ukrajine brzo prilazi točci u kojoj miran izlazak iz krize više neće biti moguć, piše u svojoj analizi CNN.

Američki predsjednik Joe Biden, kao predstavnik zapadnih sila, posljednjih dana razmjenjuje oštre poruke s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom za kojeg CNN piše da koristi Ukrajinu kao taoca u pokušaju da prisili SAD na ponovne pregovore i drugačije "miješanje" karata nego su one promiješane kao rezultat Hladnog rata.

Ističu da bi prosječnom Amerikancu sukob oko države na istoku Europe mogao izgledati kao nečiji tuđi problem uz pandemiju i visoku inflaciju u SAD-u te domaće političke borbe, a Biden je već jasno rekao da neće slati vojsku u nečlanicu NATO-a Ukrajinu.

Meteorolozi ponovo najavili promjenu vremena: Za vikend novi snijeg, evo u kojim dijelovima BiH

Meteorolozi ponovo najavili promjenu vremena: Za vikend novi snijeg, evo u kojim dijelovima BiH

Činjenica je da su se dvije najjače nuklearne sile upustile u najintenzijviji test namjera nakon pada Sovjetskog Saveza. Ruska invazija na Ukrajinu mogla bi dovesti do navećeg sukoba konvencionalnih vojski u Europi od završetka Drugog svjetskog rata. Za Amerikance je "na kocki" kredibilitet Zapada, percepcija SAD-a kao globalog lidera i moguće sekundarne posljedice na domaćem terenu, kao što bi bio visoki rast cijena nafte zbog krize.

SAD u cijeloj priči ne odustaje od odbijanja ustupaka Putinu koji bi ozbiljno kompromitirali NATO. A američke prijetnje o neviđenim sankcijama Rusiji ako napadne Ukrajinu i davanje odstupnice Putinu nisu dale reuzltate. Dapače, ukrajinska Vlada je kazala da je Rusija na kraju gomilanja vojnih snaga koje će im omogućiti potpunu invaziju.

"Ruski predsjednik, koji ima 100 hiljada vojnika na granici s Ukrajinom, ostavlja svijet da se pita što će se dogoditi u partiji pokera velikih sila", piše CNN i dodaje da takvu poziciju upravo Putin i voli. Neki analitičari vjeruju da ruski lider blefira te je stvorio prijetnju invazijom kako bi ga u razgovorima Amerikanci shvatili kao ravnopravnog sugovornika, prenosi Net.hr.

Drugi prijetnju da će destabilizirati Ukrajinu vide kroz prizmu bildanja nacionalističkih mišića za domaću upotrebu. Ali, on osjeti i slabost u SAD-u i vidi podjele u Europi te shvaća da, ako će ikada biti vrijeme za uništavanje ukrajinskih snova i prozapadnoj budućnosti - to je to upravo sada.

Uz Amerikance koji ne žele pristati na njegove zahtjeve i uz toliko svog ugleda koji je stavio na kocku u ovoj krizi, teško je da će se Putin samo tako povući. I Biden je u svojem govoru napomenuo da samo i jedino Putin odlučuje o invaziji na Ukrajinu. "Nitko drugi neće donijeti tu odluku. Nitko drugi neće imati utjecaj na tu odluku. On donosi tu odluku", jasan je bio Biden.

Kako bi se razumjela ta odluka, prvo treba reći zašto je Ukrajina toliko važna ruskom vođi. Putinu je kao bivšem KGB-ovcu raspad SSSR-a bio povijesna katastrofa. Širenje NATO-a na istok on vidi kao poniženje jedne civilizacije. Zato od Bidena i traži nešto što američki predsjednik nikada neće prihvatiti - uključujući i osiguranje da Ukrajina nikada neće biti primljena u NATO, kao i zahtjev da se zapadne trupe i vojna oprema maknu iz država bivšeg Varšavskog pakta, kao što su Poljska i Rumunjska, a Putin to smatra prijetnjom ruskoj sigurnosti.

Tokom posljednjeg desetljeća Putin je pokušavao ponovno oživjeti staru rusku sferu utjecaja nad bivšim sovjetskim državama kao što je Ukrajina. To je rezultiralo aneksijom Krima, koji je bio dio Ukrajine, 2014. godine. U zadnje vrijeme to se vidi i u Putinovoj pomoći u gušenju opozocionih zahtjeva i protesta u Bjelorusiji i Kazahstanu. S obzirom na njegov autokratski režim jasno je da on zapadni tip demokracije u Ukrajini ne želi tolerirati.

Biden je tijekom svoje konferencije za medije dao do znanja kako se Putin bori kako bi osvetio povijesne nepravde i pokušava utabati put za veću rusku ulogu u svijetu 21. stoljeća. U Putinovom projektu jačanja Rusije je dio i o rušenju ugleda Zapada, a posebno SAD-a.

Analitičari smatraju da se zbog tog cilja upleo u američke izbore 2016. godine, a i sada kandidat kojeg je podržavao i bivši predsjednik Donald Trump, predvodi napad na američku demokraciju što se uklapa u Putinove ciljeve. Biden je oslabljen na domaćem terenu usred ukrajinske krize zato što je Trump milione ljudi uvjerio da je nelegalni predsjednik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije