Vladimir Putin planira izgradnju željeznice na Arktik

1
Hina
Vladimir Putin planira izgradnju željeznice na Arktik
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin zadužio je vladu da iznese prijedloge o izgradnji željezničke pruge koja će voditi do obale Barentsova mora, na sjeverozapadu zemlje, dok Moskva nastoji razviti Arktik.

Putin je arktičko područje, na sjeveru Rusije, postavio na vrh svojih strateških zadaća i naredio velika ulaganja u vojnu infrastrukturu i u vađenje rudača.

Ruski predsjednik je zatražio od premijera Mihaila Mišustina da "iznese prijedloge za izgradnju željezničke veze do Barentsova mora", rekao je Kremlj. Rok za podnošenje prijedloga je 10. svibnja.

Otkazano ročište: Poznat novi datum suđenja Miloradu Dodiku

Otkazano ročište: Poznat novi datum suđenja Miloradu Dodiku

Pruga bi se završavala u bazi Indigi, u arktičkoj oblasti Nenecu, gdje Rusija u idućem razdoblju planira izgraditi luku koja će biti otvorena čitave godine.

2018. Finska i Norveška objavile su da zajednički planiraju izgradnju arktičke željezničke pruge koja bi išla od sjevera Finske do obale Barentsova mora.

Razvoj sjevernog morskog puta tijesno je vezan uz ruski proboj na Arktik i Moskva je zato velike svote uložila u flotu ledolomaca i tankera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije