Peti dan invazije na Ukrajinu: Markarova tvrdi - Rusi upotrijebili vakuumsku bombu?

8
Radiosarajevo.ba
Peti dan invazije na Ukrajinu: Markarova tvrdi - Rusi upotrijebili vakuumsku bombu?
FOTO: Radiosarajevo.ba / Invazija na Ukrajinu, dan peti

Peti je dan invazije ruske vojske na Ukrajinu, a nastavljena je i borba na Kijev.

Sjeverno od Kijeva ruska vojska pokušala je izgraditi pontonski most za prelazak preko rijeke Irpin.

Danas bi trebali biti održžni mirovni pregovori između Moskve i Kijeva na granici s Bjelorusijom.

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Europa i SAD odgovorile su, za sada, oštrim sankcijama, a očekuje se da bi Joe Biden, američki predsjednik danas trebao razgovarati sa saveznicima o novom razvoju krize.

00:47

Današnji LIVE prijenos završavamo ključnim vijestima koje se tiču Ukrajine:

• Ruske snage pokrenule su raketne napade u kojima su ubijeni deseci civila u drugom po veličini ukrajinskom gradu Harkovu i započele ponovni napad na glavni grad Kijev.

• Tužitelj Međunarodnog kaznenog suda traži odobrenje suda za istragu navodnih ratnih zločina u Ukrajini.

Rusija je u ponedjeljak upotrijebila vakuumsku bombu u Ukrajini, rekla je Oksana Markarova, ukrajinska ambasadorica u SAD-u.

• Ured Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) izvijestio je o najmanje 406 civilnih žrtava, uključujući najmanje 102 ubijene osobe.

Kanada će Ukrajini isporučiti modernizirano streljivo i protutenkovsko oružje, rekao je premijer Justin Trudeau.

• Ukrajinski predsjednik pozvao je na zonu zabrane letova za ruske rakete, avione i helikoptere nakon napada na Harkov.

• FIFA i UEFA suspendirali su ruske nacionalne i klupske reprezentacije iz svih međunarodnih natjecanja do daljnjega.

00:25

U kasnonoćnom obraćanju u ponedjeljak, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su ruske snage u pet dana u Ukrajini pokrenule 56 raketnih napada i ispalile 113 krstarećih projektila.

Dodao je: "Danas su ruske snage brutalno pucale na Harkov iz mlaznog topništva. Jasno je da je to bio ratni zločin."

"Harkov je miran grad, postoje mirna stambena naselja, nema vojnih objekata. Deseci iskaza svjedoka dokazuju da se ne radi o jednom lažnom rafalu, već o namjernom uništavanju ljudi: Rusi su znali gdje pucaju."

"Definitivno će postojati međunarodni sud za ovaj zločin — to je kršenje svih konvencija. Niko na svijetu vam neće oprostiti što ste ubijali miroljubivi ukrajinski narod", rekao je.

00:05

Rusija je upotrijebila vakuumsku bombu u ponedjeljak u svojoj invaziji na Ukrajinu, rekla je Oksana Markarova, ukrajinska ambasadorica u SAD-u.

Markarova je postavila pitanja je li to zabranjeno Ženevskom konvencijom, nakon brifinga članova američkog Kongresa

"Pustošenje koje Rusija pokušava nanijeti Ukrajini je veliko."

Inače, vakuumske bombe su "eksplozivi visokog pritiska" koji mogu imati jako destruktivne utjecaje.

Ratni zakoni zabranjuju "neselektivne napade", kako je Human Rights Watch (HRW) objasnio u svojoj nedavnoj analizi relevantnog međunarodnog prava. "Neselektivni napadi su oni koji bez razlike pogađaju vojne ciljeve i civile ili civilne objekte. Primjeri neselektivnih napada su oni koji nisu usmjereni na određeni vojni cilj ili koji koriste oružje koje ne može biti usmjereno na određeni vojni cilj."

23:52

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan razgovarao je telefonom sa predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom.

Navodi se da su dvojica čelnika razgovarali o napadu Rusije na Ukrajinu i najnovijim dešavanjima na tom području. Dodaje se također da su razgovarali o današnjim pregovorima ukrajinske i ruske delegacije, održanim u Bjelorusiji. Erdogan je tom prilikom poručio da će nastaviti da ulaže napore da se rat zaustavi i uspostavi mir.

Danas je održan sastanak ruskih i ukrajinskih dužnosnika. Razgovori dvije delegacije održani su u gradu Gomel na granici Bjelorusije sa Ukrajinom, i trajali su oko pet sati.

23:46

Kanada će Ukrajini isporučiti modernizirano streljivo i protutenkovsko oružje, rekao je premijer Justin Trudeau novinarima u Ottawi.

"Kanada će nastaviti pružati podršku herojskoj odbrani Ukrajine od ruske vojske", rekao je.

"Objavljujemo našu namjeru da zabranimo sav uvoz sirove nafte iz Rusije, industrije koja je uvelike koristila predsjedniku Putinu i njegovim oligarsima."

23:27

Facebook i Instagram blokiraju pristup ruskim državnim medijima diljem Europske unije, objavila je matična tvrtka za društvene mreže Meta.

Nick Clegg, čelnik za globalne poslove kompanije, kazao je da su primili zahtjeve više vlada i EU-a da poduzmu korake protiv ruskih medija pod državnom kontrolom - RT i Sputnik.

22:58

Europska unija uvrstila je par ključnih ruskih pojedinaca među svoj posljednji popis sankcioniranih osoba.

Ova dva čovjeka su:

Dmitrij Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina
Igor Sečin, izvršni direktor ruske naftne tvrtke Rosneft

U priopćenju za javnost objavljenom u ponedjeljak, Europsko vijeće je navelo da dodaje još 26 osoba i jedan entitet "na popis osoba, entiteta i tijela koji podliježu restriktivnim mjerama u pogledu akcija koje potkopavaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i neovisnost Ukrajine ."

Dodatne restriktivne mjere - uključujući zamrzavanje imovine i uvođenje zabrane putovanja - također su određena za:

• Ruskog oligarha Alishera Usmanova, koji je suvlasnik ruskog USM Holdingsa
• Drugog najvećeg operatera mobilne telefonije u Rusiji Megafon
• Bankare Petra Avena i Mikhaila Fridmana

22:43

Ruske oružane snage nadomak su najveće nuklearne elektrane u Ukrajini, javila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), ponavljajući "snažnu zabrinutost" petog dana rata.

Šest reaktora elektrane Zaporožja (na istoku) zasad je sigurno, po informaciji koju je primila UN-ova agencija koju ukrajinske vlasti redovito obavještavaju o stanju na terenu.

Ruske snage "djeluju u blizini elektrane", ali ju još nisu zauzele, dodaje IAEA.

Glavni direktor agencije Rafael Grossi još je jednom upozorio na "svaku akciju koja bi mogla ugroziti sigurnost" nuklearnih elektrana u zemlji. Sastanak Vijeća guvernera treba se u srijedu održati u Beču, sjedištu agencije, kako bi se razgovaralo o "stvarnoj opasnosti" kojoj su nuklearke izložene zbog sukoba.

Ukrajina ima četiri nuklearke u funkciji, koje osiguravaju oko polovice potreba za električnom energijom, i više odlagališta radioaktivnog otpada, među kojima Černobil, gdje se 1986. dogodila najteža nuklearna katastrofa u povijesti.

IAEA je u nedjelju izvijestila o dvama incidentima koji su se dogodili na odlagalištima otpada, od kojih je jedan u Kijevu pogođen raketom. "Nismo primili informacije o oštećenju zgrade ni o radioaktivnom zračenju", navodi UN-ova agencija.

22:08

Hrvatska vojska podigla je stepen pripravnosti od uobičajenog stanja s obzirom na ova globalna zbivanja, a posebno se prate sva zbivanja u našem susjedstvu, rekao je danas predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković.

22:02

Ministrica vanjskih poslova Velike Britanije upravo je objavila dodatne sankcije Rusiji.

Britanske vlasti poručile su kako je invazija na Ukrajinu "barbarska", te istakli: "Rusija će ekonomski, baš kao i politički, biti međunarodni parija."

Također, kako javlja Ambasada Velike Britanije u BiH, dodatne sankcije koje je objavila ministrica Liz Truss odnose se na tri kategorije. Prva sankcija je da će najveće ruske banke biti isključene iz finansijskog sistema Velike Britanije. Druga je da je ruskim kompanijama uskraćen pristup britanskom tržištu kapitala. Kao treća sankcija se ističe zabrana izvoza roba i usluga ključnih za ruske ekonomske i vojne interese.

Detalje uvedenih sankcija možete pronaći OVDJE.

21:49

SAD su naredile 12 ruskih diplomata u Ujedinjenim narodima da napuste zemlju do 7. marta.

Na konferenciji za novinare koju je održao Vasily Nebenzya, ruski ambasador pri UN-u, Nebenzya je primio telefonski poziv i ubrzo nakon toga potvrdio da su američke vlasti proglasile 12 diplomata "personom non grata".

Nebenzya je protjerivanje ruskih diplomata nazvao "grubim kršenjem" položaja SAD-a kao zemlje domaćina UN-a.

"Postoji puno zemalja koje razumiju šta je ruska pozicija i šta ona radi i zašto", rekao je Nebenzya.

21:28

20:49

Turska je upozorila i crnomorske i necrnomorske zemlje da ne propuštaju ratne brodove kroz Bosfor i Dardanele, javlja Reuters.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu danas je govorio o toj odluci, rekavši: "Mi smo implementirali ono što Montreux kaže, i to ćemo činiti od sada. Zahtjeva za prolaz kroz tjesnace do danas nije bilo."

Konvencija iz Montreuxa iz 1936, na koju se Cavusoglu poziva, dopušta Turskoj da ograniči pomorski tranzit svojim tjesnacima tijekom rata, iako dopušta ratnim brodovima da se vrate u svoje registrirane baze.

Najmanje četiri ruska broda čekala su odluku Turske da prijeđu iz Sredozemnog mora.

20:28

Ovo je sažetak posljednjih događaja:

Deseci ljudi su ubijeni, a stotine ranjeno u raketnim napadima ruskih snaga na ukrajinski grad Harkov, priopćilo je ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

• U glavnom gradu Ukrajine Kijevu čuju se eksplozije. U međuvremenu, oko 150 km sjeveroistočno od Kijeva u Černihivu, projektil je navodno pogodio stambenu zgradu u središtu grada, uzrokujući izbijanje požara.

• Razgovori na visokom nivou između Ukrajine i Rusije koji su u ponedjeljak ujutro vođeni na granici s Bjelorusijom završeni su bez pomaka. Obje strane su se složile nastaviti pregovore, a drugi krug pregovora mogao bi se održati sljedećih dana.

• Francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarao je s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom u telefonskom razgovoru u ponedjeljak, gdje je ponovio zahtjeve da se zaustavi ruska ofenziva u Ukrajini.

• Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy rekao je da je potpisao službeni zahtjev za ulazak Ukrajine u Europsku uniju. Visoki dužnosnik EU rekao je da bi čelnici mogli razgovarati o mogućnosti ukrajinskog vodstva na neformalnom summitu u martu.

• EU se priprema Ukrajincima koji bježe od rata dati pravo da ostanu i rade u ovom bloku do tri godine, rekli su dužnosnici EU.

• Zapadni saveznici Ukrajine povećali su transfere oružja kao podrška. Finska je pristala isporučiti 2.500 pušaka i 1.500 protutenkovskih oružja.

FIFA i UEFA suspendirale su ruske nacionalne i klupske reprezentacije iz svih međunarodnih takmičenja do daljnjeg zbog invazije zemlje na Ukrajinu, objavila su ova dva tijela u zajedničkom saopćenju.

• Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog odbora također je preporučio da međunarodne sportske federacije zabrane ruskim i bjeloruskim sportašima i dužnosnicima bilo kakvo takmičenje.

20:20

19:38

Evropska komisija je objavila da će Ukrajina i Moldavija biti priključene na evropsku električnu mrežu što je prije moguće.

19:35

Finska će Ukrajini poslati 2.500 jurišnih pušaka, 150.000 metaka za puške, 1.500 komada protuoklopnog oružja i 70.000 paketa borbenih obroka, objavila je finska vlada u priopćenju za javnost u ponedjeljak.

"Situacija u Ukrajini je iznimno teška zbog ruskog vojnog napada i postoji hitna potreba za materijalom za odbranu", stoji u priopćenju.

Ova zemlja je prethodno objavila da će u Ukrajinu poslati pancire, šljemove i opremu za prvu pomoć.

19:32

Upravo se doznaje da je američki predsjednik Joe Biden održao telefonski razgovor sa saveznicima.

Glavna tema - rat Rusije protiv Ukrajine.

Pozivu su se pridružili kanadski premijer Justin Trudeau, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz, italijanski premijer Mario Draghi, japanski premijer Fumio Kishida, glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, poljski predsjednik Andrzej Duda, rumunski predsjednik Klaus Iohannis i britanski premijer Boris Johnson.

Uskoro očekujemo više detalja ovog razgovora.

19:31

Europski parlament u utorak će usvojiti rezoluciju kojom se institucija EU-a poziva da rade na davanju statusa kandidata za članstvo u Ukrajini i da u međuvremenu nastave raditi na integraciji zemlje u jedinstveno tržište EU-a, piše Daniel Boffey iz Guardiana.

Poziv europarlamentaraca uslijedio je nakon slike iz Kijeva na kojima predsjednik Volodymyr Zelenskyy potpisuje službeno pismo zahtjeva za članstvo u EU.

18:56

Gradonačelnik grada Mikolajeva na jugu Ukrajine oglasio se na Facebooku pozivajući civile da izađu i "pruže otpor" jer se prema njima kreće "značajna" količina ruske artiljerije.

U gradu se navodno pale sirene.

18:53

18:48

FIFA i UEFA suspendirale su sve ruske klubove i reprezentacije iz svih svojih takmičenja, potvrdila je UEFA.

U saopćenju UEFA-e kaže se da će sve ruske ekipe, bilo da su reprezentacije ili klupske momčadi, do daljnjega suspendirati u svim FIFA i UEFA takmičenjima.

"Nogomet je potpuno ujedinjen i pun solidarnosti sa svim pogođenim ljudima u Ukrajini", saopćeno je.

Lideri obje organizacije se nadaju da će se situacija u Ukrajini značajno i brzo poboljšati kako bi nogomet ponovno mogao biti vektor zajedništva i mira među ljudima.

18:28

Ruske snage mogle bi postati agresivnije i pokušati opkoliti Kijev u narednim danima, citira Reuters višeg američkog obrambenog dužnosnika.

Dužnosnik je novinarima rekao da su ruske trupe udaljene oko 26 kilometara od centra Kijeva.

"Očekujemo da će htjeti nastaviti ići naprijed i pokušati opkoliti grad u narednim danima."

Dužnosnik, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, rekao je kako SAD vjeruje da je jak ukrajinski otpor usporio napredak ruskih trupa, a neuspjesi u planiranju su neke ruske jedinice ostavili bez goriva ili drugih zaliha.

Jedna od stvari koja bi mogla rezultirati je preispitivanje njihove taktike i potencijala da budu agresivniji i otvoreniji, kako u veličini tako i u opsegu ciljanja na Kijev.

18:13

17:44

Završen sastanak ukrajinske i ruske delegacije, koji je održan na bjeloruskoj granici.

Delegacije Rusije i Ukrajine složile su se da uskoro održe drugu rundu pregovora kako bi se postigao prekid vatre.

17:11

Velika Britanija je odlučila da ruskim brodovima zabrani pristup svojim lukama.

17:01

Švicarska, omiljena destinacija ruskih oligarha, ostavila je po strani svoju tradiciju neutralnosti i najavila da će usvojiti sve sankcije koje je Europska unija već uvela Rusiji.

Nakon sastanka vlade u ponedjeljak, švicarski predsjednik Ignazio Cassis rekao je da će zemlja odmah zamrznuti imovinu ruskog predsjednika Vladimira Putina, premijera Mihaila Mišustina i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, kao i svih 367 osoba koje je prošle sedmice sankcionirala EU.

16:57

Francuski predsjednik Emmanuel Macron telefonom je razgovarao s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom te tom prilikom naglasio potrebu hitnog prekida vatre u Ukrajini.

U saopćenju iz Jelisejske palate navodi se da je Macron ruskom predsjedniku prenio zahtjev međunarodne zajednice za prekidom napada te ukazao na potrebu hitnog proglašenja primirja.

Macron je također zatražio od Putina da zaustavi napade na civile i naselja, da zaštiti cjelokupnu civilnu infrastrukturu i da osigura bezbjednost puteva, posebno prilaza južno od Kijeva, glavnog grada Ukrajine.

Putin je, kako se navodi, izrazio "volju da se angažuje" oko ova tri pitanja.

16:34

U toku je hitno zasjedanje Generalne skupštine UN-a:

16:31

BBC javlja da će FIFA suspendirati Rusiju iz međunarodnog nogometa.

To još nije zvanično potvrđeno, ali bi uslijedilo nakon najave nekoliko zemalja da će odbiti igrati s ruskom momčadi.

16:30

16:28

U posljednjem granatiranju grada Harkova jedan je civil poginuo, a 31 osoba je ranjena, priopćilo je gradsko vijeće.

Među ranjenima su 15 vojnika i 16 civila, navodi gradsko vijeće.

Gradsko vijeće je u posljednjih nekoliko dana zabilježilo 44 ranjena, među kojima su 20 vojnika, te ukupno sedam poginulih.

Među sedam poginulih su dva vojnika i pet civila.

Podsjećanje: Ukrajinske snage uspješno su odbile rusko napredovanje u nedjelju na strateškom aerodromu u blizini Harkova, drugog po veličini ukrajinskog grada, koji je bio pod gotovo stalnim napadom.

16:09

Međunarodni olimpijski komitet preporučio zabranu takmičenja sportistima iz Rusije i Bjelorusije na međunarodnim takmičenjima.

16:08
15:42

Ukrajinska delegacija zatražila je na pregovorima s Rusijom u Bjelorusiji da se ruska vojska povuče iz Ukrajine, uključujući Krim i određene okruge Donjecka i Luganske regije.

Oleksiy Arestovych, savjetnik šefa Ureda ukrajinskog predsjednika, objavio je to na TV kanalu Current Time, javlja Ukrinform.

"Naši uslovi su jasni. Ne možemo sada konkretno reći, ali to je prekid vatre i povlačenje svih ruskih trupa. Govorimo o Donbasu i Krimu. Sve trupe trebaju napustiti Ukrajinu! Svejedno ćemo sve pokopati, pa je bolje da dobrovoljno odu", rekao je.

15:35

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov otkazao je posjet Ujedinjenim narodima u Ženevi zbog "proturuskih sankcija" koje su uvele zemlje EU, priopćila je ruska misija u Ženevi.

Lavrov se trebao osobno obratiti Vijeću UN-a za ljudska prava i konferenciji o razoružanju u utorak.

Ali, on je otkazao putovanje "zbog nezapamćene zabrane njegovog leta u zračnom prostoru brojnih zemalja EU koje su uvele antiruske sankcije", objavila je misija na Twitteru.

Novinska agencija RIA citirala je diplomatski izvor koji je rekao da je odluka nastala zato što Lavrovljev avion neće moći proći kroz zračni prostor koji je EU zatvorila za ruske zračne prijevoznike u sklopu sankcija Moskvi.

15:27

Neutralna Švicarska usvojit će sankcije Europske unije protiv Rusa uključenih u invaziju na Ukrajinu te će zamrznuti njihovu imovinu, objavila je vlada u ponedjeljak, što predstavlja oštar raskid s tradicijom te neutralne zemlje.

"S obzirom na kontinuiranu vojnu intervenciju Rusije u Ukrajini, Savezno vijeće donijelo je odluku 28. februara da usvoji pakete sankcija koje je EU uvela 23. i 25. februara", navodi se u saopćenju.

15:25

Pregovori su i zvanično završeni između Rusije i Ukrajine, ali za sada nema još informacija.

15:00

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je stavljanje u pripravnost ruskih nuklearnih snaga nakon "apsolutno neprihvatljivih" izjava britanske ministrice vanjskih poslova Liz Truss, saopćeno je danas iz Rusije.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je danas da je nuklearne snage podiglo u borbenu pripravnost, uprkos mirovnim pregovorima koji traju između ruske i ukrajinske strane na bjeloruskoj granici.

14:01

Prema zadnjim izvještajima medija, dok traju pregovori - Rusi tvrde da su napali grad Harkiv.

Zvaničnih podataka još nema, ali nepotvrđene informacije tvrde da je desetine mrtvih, a stotine ranjenih.

Objavljene su snimke i fotografije na društvenim mrežama, posebno putem Twittera.

 



 

 

13:11

Bjeloruski ministar vanjskih poslova Vladimir Makei obratio se prisutnima tokom pregovora Ukrajine i Rusije.

"Dragi prijatelji, predsjednik Bjelorusije me je zamolio da vam poželim dobrodošlicu i da osiguram sve za vaš rad, kako je dogovoreno s predsjednikom Zelenskim i predsjednikom Putinom. Ovdje se možete osjećati potpuno sigurno", rekao je Makei i poručio da se nada da će se danas pronaći rješenje.

Također je poručio:

"Svi Bjelorusi se mole za ovo. Svi prijedlozi, u smislu organizacije današnjeg sastanka, bit će razmotreni i apsolutno ispunjeni”, kazao je ministar.

 



 

12:52

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski najavio je da će iz zatvora pustiti zatvorenike koji imaju iskustva u borbi i žele se boriti protiv ruske invazije.

"To je teška moralna odluka, ali nužna zbog odbrane zemlje", rekao je Zelenski pa dodao da će zatvorenike poslati na područja u kojima su najžešće borbe.

11:28

Počeli su pregovori Ukrajine i Rusije, potvrdila su ministarstva vanjskih poslova obje zemlje.

Ukrajina je rekla da je njen cilj za pregovore "trenutni prekid vatre i povlačenje ruskih trupa".

U njenoj delegaciji je nekoliko visokih zvaničnika, ali ne i sam njen predsjednik te zemlje Volodimir Zelenski.

Kremlj je odbio da komentariše svoj cilj u pregovorima, ali ruski pregovarač Vladimir Medinski je rekao da Rusija želi da postigne sporazum koji je u interesu obje strane.

11:56

Prema pisanju britanskog The Timesa, u Kijevu je više od 400 ruskih plaćenika koji su dobili naredbu da likvidiraju Zelenskog kao i njegovu vladu, kako bi Putin mogao preuzeti kontrolu.

Kako dodaju, plaćenici su doletjeli čak i iz Afrike prije nekoliko sedmica, a dio su privatne vojne organizacije The Wagner Group, kojom upravlja jedan od Putinovih najbližih saveznika.

11:55

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij u posljednjem se videu na svom Facebooku obratio ruskim vojnicima. Pozvao ih je da polože oružje i odu iz Ukrajine.

"Položite oružje. Ostavite opremu. Maknite se odavde. Ne vjerujte svojim zapovjednicima i propagandistima. Spasite svoje živote", rekao je Zelenskij.

Obratio se i Europskoj uniji od koje je zatražio da u svoje članstvo hitno primi Ukrajinu.

"Tražimo Europsku uniju da hitno primi Ukrajinu u svoje članstvo pod novom, posebnom procedurom. Siguran sam da je Ukrajina to zaslužila i da je to moguće", dodao je ukrajinski predsjednik.

11:40

U predstavništvu Ukrajine su, među ostalima, ministar odbrane Oleksij Reznikov, predsjednikov savjetnik Mihajlo Podoljak te zamjenik ministra vanjskih poslova Ukrajine Mykola Tochytskyi.

11:14

NATO saveznici opskrbit će Ukrajinu raketama za protuzračnu odbranu i protutenkovksim naoružanjem, objavio je glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na Twitteru u ponedjeljak

Dodao je da je teleofnski razgovarao još jednom s ukrajinskim predsjednikom.

"Upravo sam razgovarao s predsjednikom Zelenskim i pohvalio ga za hrabrost naroda i oružanih snaga Ukrajine", naveo je Stoltenberg.



 

 

10:08

Objavljen je snimak dolaska predstavnika Ukrajine na pregovore sa Rusijom.

Ukrajina zahtijeva trenutni prekid vatre i povlačenje ruskih trupa, kako javlja novinar AFP-a.

Sastanak se održava na bjeloruskoj granici.

 

09:53

Kako je saopćila Rusija, početak pregovora sa Ukrajinom očekuje se da će početi u podne po moskovskom vremenu, tačnije, u deset sati po našem vremenu.

Ukrajinska delegacija stigla je na bjelorusku granicu gdje će se održati pregovori s Rusijom.

 

 

 

09:19

Ukrajinska obavještajna služba saopštila je da Bjelorusija pokazuje "spremnost da možda direktno učestvuje u ruskoj invaziji".

Podsjećaju da Minsk već dozvoljava Rusiji da koristi njenu teritoriju, "jer ih pušta da prelaze granicu iz tog pravca u Ukrajinu", izjavio je danas zvaničnik vlade Ukrajine za CNN.

Drugi izvor blizak ukrajinskoj vladi rekao je da je i administracija američkog predsjednika Josepha Bidena javila Kijevu da se Bjelorusija priprema za napad.

08:54

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopćilo je nove informacije o invaziji Rusije na Ukrajinu.

Kako su rekli, većina snaga Rusije se nalazi otprilike 30 km od Kijeva, a napredovanje su usporile snage Ukrajine, posebno aerodrom Hostomel.

Logistički neuspjesi i uporni ukrajinski otpor nastavljaju otežavati rusko napredovanje, navodi se u izvještaju.

Ipak, teške borbe vode se i dalje oko Černihiva te Harkiva koji su i dalje pod kontrolom Ukrajine.

 

7:07

U Kijevu je sada tek prošlo osam sati, a stanovnici mogu slobodno napustiti podzemna skloništa u kojima su boravili preko vikenda zbog policijskog sata.

Dopustit će se otvaranje trgovina te javnog prijevoza, iako će podzemna željeznica voziti rjeđe nego inače.

Ruski projektili nisu gađali centar grada tokom invazije za vikend.

07:27

Prema informacijama svjetskih medija, napadi Rusije su nastavljeni i tokom noći.

Ruska vojska je tako u blizini Kijeva pokušala izgraditi "pontonski most", te su došli i do grada Irpin - koji je u blizini Kijeva.

 

Prema podacima Ukrajine, ruska vojska je do sada izgubila oko 4.500 vojnika, a uništeni su i helikopteri, tenkovi i druga vozila.

07:27

Peti je dan ruske invazije na Ukrajinu.

Prema najavama, danas bi trebao biti održan sastanak predstavnike Rusije i Ukrajine u jutarnjim satima.

Tako su ruski predstavnici iz bjeloruskog glavnog grada Minska otputovali na ukrajinsko-bjelorusku granicu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine objavilo je jutros izvještaj prema kojem su do sada ubijena 352 ukrajinska civila tokom invazije Rusije.

Od toga, 14-eto je djece.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije