Četvrti dan ruske invazije na Ukrajinu: State Department upozorio Amerikance

14
Radiosarajevo.ba
Četvrti dan ruske invazije na Ukrajinu: State Department upozorio Amerikance
FOTO: Radiosarajevo.ba / Invazija na Ukrajinu, dan peti

Četvrti je dan invazije Rusije na Ukrajinu.

Tokom noći su se vodili žestoki napadi u okolini Kijeva. Najžešće borbe vode se u gradu Vasilkivu, 30-ak kilometara južno od Kijeva, a pogođeno je veliko skladište nafte.

U Harkovu, drugom po veličini gradu, prema pisanju ukrajinskih medija, je pogođen plinovod.

SIPA objavila nove informacije o akciji 'Black Tie 2': Otkrili koliko su novca 'blokirali' u bankama

SIPA objavila nove informacije o akciji 'Black Tie 2': Otkrili koliko su novca 'blokirali' u bankama

Šef regionalne uprave Harkova Oleg Sinegubov rekao je da su laka vojna vozila "provalila u grad".

Zapadne zemlje uvele su nove sankcije Rusiji. Neke banke isključene su iz SWIFT-a, globalnog sistema plaćanja. 

Ured visokog predstavnika Ujedinjenih naroda za ljudska prava (OCHCR) objavio je da je do sada u zemlji bilo najmanje 240 civilnih žrtava, uključujući najmanje 64 smrtna slučaja.

U Harkovu je pogođena stambena zgrada dok je projektil je pogodio bolnicu u Kijevu, poginuo je dječak.

23:45

State Department upozorio Amerikance da razmisle o napuštanju Rusije

Američki državljani trebali bi razmisliti o trenutnom napuštanju Rusije komercijalnim letovima, objavio je američki State Department, navodeći povećani broj otkazanih letova i zemalja koje su zatvorile svoj zračni prostor za Rusiju nakon njene invazije na Ukrajinu.

“Državljani SAD trebali bi razmisliti o neposrednom napuštanju Rusije putem još uvijek dostupnih komercijalnih letova”, napisala je Američka ambasada u Moskvi, u sigurnosnom upozorenju objavljenom na njihovim internetskim stranicama.

23:30

Konvoj tenkova ide prema Kijevu

Satelitske snimke izrađene u nedjelju pokazuju veliki broj ruskih vojnika i tenkova kako se kreću u smjeru ukrajinskog glavnog grada Kijeva na udaljenosti od 64 kilometara, objavila je privatna američka kompanija.

Snimke koje je objavila Maxar Technologies Inc pokazuju stotine vojnih vozila koja se protežu i na više od pet kilometara.

23:15

Vijeće sigurnosti UN-a prihvatilo je rezoluciju da se sazove vanredna sjednica Opće skupštine UN-a koje će se održati unutar 24 sata.

Takva sjednica nije održana već desetljećima.

Ovo nije običan trenutak. Moramo poduzeti izvanredne mjere kako bismo odgovorili na ovu prijetnju našem međunarodnom sistemu i moramo učiniti sve što možemo da pomognemo Ukrajini i njezinom narodu”, rekla je američka ambasadorica u UN-u Linda Thomas-Greenfield.

22:30

Europska unija je večeras najavila slanje oružja Ukrajini, što je prvi takav potez u povijesti Unije, a to uključuje i slanje borbenih aviona koje će kupiti Bruxelles, rekao je glavni diplomat Josep Borrell, javlja AFP.

22:15

Zemlje članice Europske unije jednoglasno su odlučile da Ukrajinske izbjeglice mogu ostati na teritoriju EU-a do tri godine bez da traže azil, kazala je njemačka ministrica unutarnjih poslova.

Europski povjerenik Janez Lenarčić kazao je da EU procjenjuje da bi broj ukrajinskih izbjeglica i prognanika mogao bi biti veći od sedam miliona.

22:00

Britanski premijer Boris Johnson komentirao je naredbu Vladimira Putina da rusko nuklearno oružje stave u stanje visoke pripravnosti.

Johnson je taj potez nazvao “odvraćanjem pažnje od stvarnosti koja se događa u Ukrajini”.

Pohvalio je Ukrajince na “učinkovitijoj borbi i većem otporu od onog na koji je Kremlj računao”.

21:30

FIFA je udarila na Rusiju, nakon što je više zemalja odbilo igrati utakmice protiv ruske nogometne reprezentacije.

Svjetska krovna nogometna organizacija je zabranila rusku himnu i zastavu na međunarodnim utakmicama, javlja AFP.

21:20

EU dostavlja Ukrajini oružje vrijedno 450 miliona eura

Europski šef diplomatije Josep Borrell kazao je da će Europska unija osigurati dostavu oružja Ukrajini u vrijednosti 450 miliona eura.

Čelnica EK-a Ursula von der Leyen ranije danas je najavila da će Unija, prvi put u svojoj histroiji, finansirati nabavu i slanje oružja zemlji koja je u sukobu.

21:10

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko ranije danas je u intervjuu za Associated Press ustvrdio kako je Kijev “okružen”, ali da je spreman boriti se i da ne mogu evakuirati civile jer su “blokirani svi putevi”.

Sada se oglasio njegov glasnogovornik i ustvrdio da je Kličko krivo rekao te da Kijev nije okružen.

Te informacije je nazvao “lažima i manipulacijama”.

21:00

Crvena zvezda je u derbiju srbijanskog nogometa sa 2:0 pobijedila vodeći Partizan i primaknula mu se na samo dva boda.

Zanimljivo je bilo i na tribinama u Beogradu. Navijači Zvezde su uoči početka susreta priredili koreografiju preko cijele tribine u bojama ukrajinske zastave na kojoj je groblje.

Očekuje se reakcija UEFA-e.

Pročitajte više o ovoj vijesti na linku ispod:

20:20

Mađarski premijer Viktor Orban danas je rekao kako je u interesu njegove zemlje ne uključiti se u vojni sukob između Ukrajine i Rusije, naglasivši da Mađarska neće slati oružje u Ukrajinu, ali da će pomoći izbjeglicama.

Orban je državnoj televiziji rekao kako će se njegova vlada fokusirati na mađarske interese i donositi odluke koje će im omogućuti da “ostanu izvan ovog sukoba”, kao i da ne dođe do sankcija” zbog kojih će morati plaćati cijenu čak i ako ne uđu u sukob”.

20:00

Predsjednica Komisije Ursula Von der Leyen je najavila da će Europska unija zabraniti izvoz u Bjelorusiju cijelog niza proizvoda, od mineralnih goriva, duhana, drva, cementa, željeza i čelika. Također će se zabraniti izvoz proizvoda za dvojnu namjenu.

Von der Leyen je pohvalila "iznimno i impresivno" vodstvo i hrabrost ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija i ukrajinskog naroda.

"Oni su inspiracija za sve nas", rekla je, dodajući da će EU otvorenih ruku dočekati sve osobe koje su izbjegle pred ratom u Ukrajini.

19:44

Nakon velikog zaokreta Njemačke i Europske unije i Švedska je promijenila svoju dugogodišnju politiku i poslala je oružje direktno Ukrajini, uključujući i antitenkosvko minobacače.

To je prvi put da je Švedska poslala oružje zemlji koja je u oružanom sukobu od 1939. godini kada je Sovjetski Savez izvršio invaziju na Finsku.

A i Finska razmatra slati oružje Ukrajini, rekao je finski ministar obrane Antti Kaikkonen. Naglasio je kako je Finska, koja, kao i Švedska nije članica NATO-a, odobrila Estoniji da Ukrajini pošalje oružje napravljeno u Finskoj.

Finska će za sada poslati odbrambenu opremu Ukrajini što uključuje 2.000 pancirki, isto toliko kaciga te medicinsku opremu.

19:00

Turska promijenila ploču?

Članica NATO-a Turska promijenila je svoju retoriku i nazvala ruski napad na Ukrajinu "ratom" i obećala da će primijeniti dijelove međunarodnog pakta koji bi potencijalno ograničio tranzit ruskih ratnih brodova iz Sredozemnog mora u Crno more.

18:50

Europska unija će zabraniti Russia Today i Sputnjik na svojoj teritoriji.

Ovo je u nedjelju, 27. februara, saopštila predsjednica Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen.

18:20

Od početka specijalne operacije, Oružane snage Rusije su pogodile 1.067 objekata vojne infrastrukture Ukrajine.

Predstavnik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov kaže da je pogođeno 27 komandnih mjesta i komunikacionih centara Oružanih snaga Ukrajine, 38 PVO sistema S-300, Buk M-1 i Osa, kao i 56 radarskih stanica.

18:00

Neimenovani dužnosnik ministarstva obrane SAD-a za CNN je rekao da je Putin već iskoristio dvije trećine svih raspoloživih borbenih jedinica koji su bili pripremljeni za invaziju.

"To znači da trećina ruskih vojnika još nije ni prešla granicu, što nije nevažno".

17:50

Ruske snage nalaze se 50 kilometara izvan centra grada Mariupolja, grada na Azovskom moru na jugoistoku Ukrajine, rekao je visoki dužnosnik američke obrane, prenosi CNN.

SAD vjeruje da će grad biti 'dobro branjen' na temelju informacija o ukrajinskim vojnim položajima, dodao je.

17:30

Ako ste propustili - ovo su ključni događaji četvrtog dana:

- Rusija u pripravnost stavlja svoje nuklearne snage, izvjestio je Kremlj

- Ukrajinci tvrde da su ruske oružane snage do sada izgubile 4.300 vojnika.

- Također kažu i da su onesposobili ili uništili 146 tenkova, 27 aviona, 26 helikoptera...

- Ruska delegacija stigla je u Bjelorusiju na pregovore s Ukrajincima, ali ukrajinski predsjednik Zelenski je poručio da Ukrajinci neće pregovarati u zemlji s koje se prema njima vodi agresija

- Sve više europskih država blokira zračni prostor za ruske avione

EU kolektivno je zatvorila zračni prostor ruskim prijevoznicima, potvrdila je Ursula vomn der Leyen

- Oglasio se Vladimir Putin i pohvalio "herojstvo" ruskih specijalaca koji se bore u Ukrajini

17:10

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski nije optimističan oko pregovora koji bi se sutra ujutro trebali održati kod Pripjata.

"Nisam optimist, ali moramo pokušati. Svaki građanin Ukrajine mora znati da samo pokušao zaustaviti rat, iako su izgledi za to, realno, jako mali", rekao je Zelenski u video poruci.

16:15

O ruskoj invaziji na Ukrajinu oglasio se i multimilijarder George Soros, koji je istaknuo da ga ruski napad na Ukrajinu podsjeća i na opsadu Sarajeva iz 1993. godine.

Multimilijarder je od prve rečenice napao Rusiju....

"Hrabri Ukrajinci su sada na prvoj liniji i riskiraju svoje živote uslijed napada koji me podsjeća na opsadu Budimpešte 1944. i opsadu Sarajeva 1993.", poručio je Soros na Twitteru.

Više pročitajte na linku Ispod:

15:55

Papa Franjo poručio je u nedjelju onima "koji vjeruju u dijaboličnu i perverznu logiku oružja" da Bog nije na njihovoj strani i zatražio otvaranje humanitarnih koridora za izbjeglice iz Ukrajine.

Papa je u obraćanju hodočasnicima na Trgu svetog Petra, među kojima je bilo mnogih s ukrajinskim zastavama, rekao da mu je srce slomljeno.

"Oni koji ratuju zaboravljaju čovječanstvo. Ne razmišljaju o svakodnevnim životima ljudi nego vjeruju u dijaboličnu i perverznu logiku oružja što je najdalje moguće od Boga", dodao je papa Franjo.

Rekao je da je ganut prizorima starijih i majki s djecom koji bježe od rata.

"To su braća i sestre kojima moramo hitno otvoriti humanitarne koridore. Moraju biti dobrodošli. Neka oružje utihne. Bog je s mirotvorcima, a ne s nasilnicima. Ljudi su ovdje najveće žrtve, oni plaćaju rat svojom kožom", rekao je Papa u vidno emotivnom govoru.

15:35

I Hrvatska se pridružila brojnim članicama EU koje su zatvorile svoje zračne prostore za prelete i slijetanje ruskih aviona.

Odluku da ruskim aviokompanijama zabrane korištenje njihova zračnog prostora prije Hrvatske donijele su: Njemačka, Francuska, Belgija, Italija, Čeka, Poljska, Slovenija, sve države Baltika...

Zračni prostor za Rusiju je zatvorila i druga najveća država na svijetu - Kanada.

15:25

Ukrajinski ambasador u Turskoj Vasilij Bodnar izjavio je u razgovoru za televizijsku stanicu Haber Global da bi se pregovori ukrajinske i ruske strane na bjelorusko-ukrajinskoj granici trebali održati "za nekoliko sati".

On smatra da bi taj sastanak mogao rezultirati prekidom vatre.

"Da, možda. Sve ovisi o stavu Rusije", dodao je Bodnar.

15:03

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da će se ukrajinska i ruska delegacija sastati bez preduslova, prenosi The Guardian.

Ukrajinski predsjednik nedavno je objavio da je razgovarao s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom.

"Rezultat razgovora s Aleksandrom Lukašenkom. Dogovorili smo da će se ukrajinska delegacija sastati s ruskom bez prethodnih uvjeta na ukrajinsko-bjeloruskoj granici, na području rijeke Pripjat", napisao je ukrajinski predsjednik.

14:38

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je vojnoj komandi da stavi snage nuklearnog odvraćanja u stanje visoke pripravnosti nakon agresivnih izjava zemalja NATO-a, prenosi Reuters.

Više detalja na linku ispod:

 

14:05

Gradonačelnik glavnog grada Ukrajine Kijeva Vitalij Kličko rekao je da u gradu nema ruskih vojnika te da se Kijev nastavlja braniti od napada.

Kličko je rekao da vojnici i ostale službe nastavljaju otkrivati i neutralizirati sabotere.

Kao što smo ranije izvijestili, ljudima koji žive u Kijevu naređeno je da ostanu u zatvorenim prostorima do ponedjeljka, uz upozorenja vlasti da će se svi koji se usude "smatrati pripadnicima diverzantskih skupina neprijatelja".

U poruci na svom Telegram kanalu, Kličko je rekao da je od početka ruske invazije devet civila izgubljeno ili ubijeno u Kijevu, uključujući jedno dijete, prenosi Index.hr.

Ruske snage su navodno u predgrađu grada od petka, a granatiranje i pucnjava se čuju diljem Kijeva.

Kličko kaže da Rusi još nisu ušli u grad te da se nalaze 20 kilometara od grada.

 



 

14:00

Izraelski premijer Naftali Bennett ponudio je usluge svoje zemlje kao posrednika za postizanje mira u Ukrajini u telefonskom razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u nedelju, navodi se u saopštenju Kremlja, a prenosi The Guardian.

13:05

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upravo je objavio da je razgovarao s bjeloruskim predsjednikom Lukašenkom.

12:33

Lokalni čelnik u regiji Harkiv, Oleg Sinegubov, na svom Telegram kanalu objavio je da ukrajinske snage imaju punu kontrolu nad Harkivom.

"Potpuno kontroliramo Harkiv! Oružane snage, policija i odbrambene snage djeluju i grad je u potpunosti očišćen od neprijatelja", poručio je.

12:22

Ukrajina je podnijela tužbu protiv Rusije Međunarodnom sudu pravde UN-a u Hagu, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski.

"Rusija se mora smatrati odgovornom za manipulisanje pojmom genocida kako bi opravdala agresiju. Tražimo hitnu odluku kojom se Rusiji nalaže da sada prekine vojnu aktivnost i očekujemo početak suđenja sljedeće sedmice".

 

11:41

Fotografija koju je podijelila ukrajinska novinarka šalje jaku poruku.

"Hvala g. Putinu za takvu promjenu u mom životu od profesionalnog novinara do utočišta iz najveće zemlje u Europi", piše Sofia Koczmar.

 

 

11:11

Europska unija razmatra zabranu ruskih letova u svom zračnom prostoru, rekao je dužnosnik Europske unije za Reuters.

Mnoge su zemlje tu odluku već donijele pojedinačno, ali mjera na nivou EU mogla bi biti dio novog paketa sankcija.

Na ovom linku pročitajte koje zemlje su već uvele sankcije za ruske aviokompanije:

10:45

Predgrađe glavnog grada Ukrajine Kijeva meta je raketnog napada, javlja novinska agencija Interfax.

Savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova nazvao je to "besmislenim i nemilosrdnim udarom na stambeno područje Kijeva".

Snimke i slike objavljene na društvenim mrežama - koje je verificirao BBC - prikazuju dim koji se izdiže iznad stambenih zgrada.

 



 

10:17

U Ukrajini nema nijednog bjeloruskog vojnika, nijednog metka!, izjavio je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko nakon glasanja na referendumu o promjeni ustava koji se danas održava u toj zemlji.

"Tamo nema nijednog našeg vojnika. Jučer sam o tome govorio Macronu. Rekao sam mu da tamo nema nijednog vojnika... nijednog bjeloruskog metka", rekao je Lukašenko pojašnjavajući da "Rusiji to nije potrebno".

10:00

Finska će zatvoriti svoj vazdušni prostor za ruske avione, pridruživši se nizu drugih evropskih zemalja.

Finska se "sprema da zatvori svoj vazdušni prostor za ruski vazdušni saobraćaj", napisao je ministar saobraćaja Timo Harakka na Twiteru.

Više informacija o ovome pročitajte na linku ispod:

9:20

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se jutros naciji te kazao kako sa Rusima ne mogu pregovarati u Bjelorusiji.

"Iskreno želim da Bjelorusija ponovno postane dobra i sigurna kakva se činila svima ne tako davno. Pravi izbor je glavni izbor vašeg života", poručio je Zelenskij u novom videu.

Rekao je da Ukrajina ne može pregovarati u Bjelorusiji, zemlji koja se koristi za napade na Ukrajinu.

 

8:26

Vladimir Putin, predsjednik Rusije, kratko se obratio na televiziji jutros, prenosi The Guardian.

Putin je rusku invaziju na Ukrajinu nazvao "specijalnom operacijom za pružanje pomoći narodnim republikama Donbasa" i pozdravio "herojstvo" ruskih specijalnih snaga koje se bore u Ukrajini, prenosi agencija France-Presse.

8:10

Rusko napredovanje u Harkovu navodno je naišlo na žestok otpor.

Video snimci koji kruže društvenim i ukrajinskim medijima prikazuju slike vojnih kamiona koji prolaze gradom rano u nedjelju.

Anton Geraščenko, savjetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine, rekao je da su na ulicama bile "teške borbe" uz video na kojem se navodno vidi plamen neprijateljskih oklopnih automobila.

Synegubov je pozvao stanovnike da traže sklonište i da ne izlaze napolje.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije