Znate li da luk može škoditi vašem zdravlju? Evo na šta biste trebali obratiti pažnju

3
Radiosarajevo.ba
Znate li da luk može škoditi vašem zdravlju? Evo na šta biste trebali obratiti pažnju
FOTO: Pixabay / Crveni luk

Jetra je jedan od vitalnih unutarnjih organa odgovornih za osiguranje zdravlja cijelog tijela.

Redovina konzumacija alkohola, loše prehrambene navike i uzimanje određenih lijekova mogu joj ozbiljno naštetiti. Zanimljivo je da čak i jedno od najzdravijih povrća može negativno utjecati na jetru, ali samo pod određenim okolnostima. Koje je to povrće?

Većina nas je nedvojbeno svjesna da redovna, prekomjerna konzumacija alkohola dovodi do postupnog propadanja jetre. Ovo napredovanje može dovesti do alkoholne masne bolesti jetre, hepatitisa ili ciroze, piše eesanews.

Tragedija na jezeru u BiH: Utopili se mladić i djevojka

Tragedija na jezeru u BiH: Utopili se mladić i djevojka

Ciroza jetre, posljednje spomenuto stanje, je uznapredovali stadij oštećenja jetre koji se razvija zbog dugotrajnog alkoholizma. U tom stanju, zdrave stanice jetre zamijenjene su oštećenim tkivom. Ciroza je ireverzibilna i može dovesti do teških komplikacija kao što su hipertenzija, krvarenje iz vena jednjaka, pa čak i karcinom.

Održavanje ispravnih prehrambenih navika ključno je u prevenciji bolesti jetre. Stoga je vrijedno izbjegavati ili minimizirati konzumaciju određenih proizvoda. To uključuje proizvode s visokim udjelom soli, masnu i prženu hranu, visoko prerađenu hranu, slatkiše, brzu hranu, zaslađena pića te gazirana i dijetna pića.

Ispada da ovom popisu možemo dodati i luk. Ovo popularno povrće, koje se često naziva prirodnim antibiotikom, sadrži hranjive tvari poput vitamina A, C, E, K, vitamina B skupine, željeza, kalcija, cinka, silicija, selena, magnezija i dijetalnih vlakana. Ove vrijedne tvari daju luku antibakterijska, diuretička, antioksidativna, antidijabetička, antivirusna i protuupalna svojstva.

Nažalost, čak i tako zdrav proizvod kao što je luk može naškoditi jetri. Stimulira probavni sistem i potiče stvaranje žuči u jetri. Pretjerana probava i višak žuči mogu opteretiti ovaj vitalni organ. Stoga bi osobe koje imaju problema s jetrom trebale ograničiti konzumaciju luka.

Naravno, to se ne odnosi na osobe koje nemaju takvih zdravstvenih problema. Zdrave osobe trebale bi redovno konzumirati luk kako bi imale koristi od okusa i svojstava koja poboljšavaju zdravlje, piše D&D.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije