Energetska namirnica dobra za zdravlje: Zašto bismo trebali jesti grožđice?

0
Radiosarajevo.ba
Energetska namirnica dobra za zdravlje: Zašto bismo trebali jesti grožđice?
Foto: Pexels / Grožđice

Grožđice su izvor energije - 100 grama grožđica sadrži oko 300 kalorija, uglavnom u obliku ugljikohidrata, a što ih čini idealnim kao međuobrok za učenike i sportaše.

Također su dobar izvor vlakana, posebno topivih vlakana, koja doprinose zdravlju probavnog sustava.

Nadalje, iako su prvenstveno energetska namirnica, grožđice sadrže i malu količinu proteina i masti.

Objava Baby Lasagne zabrinula fanove: "Je li neko umro, šta se događa?"

Objava Baby Lasagne zabrinula fanove: "Je li neko umro, šta se događa?"

Ali, pravo bogatstvo grožđica leži u mikronutrijentima. Izvrstan su izvor kalija, minerala neophodnog za regulaciju krvnog tlaka i rad mišića.

Također sadrže dobre količine vitamina K, važnog za zgrušavanje krvi, i vitamina B, koji sudjeluju u metabolizmu energije.

Grožđice su bogate antioksidansima, poput polifenola, koji štite stanice od oštećenja slobodnih radikala i na taj način sprječavaju starenje. A koje su prednosti uvođenja šake grožđica u svakodnevnu prehranu pročitajte u nastavku.

Mogu pomoći onima koji treniraju

Zahvaljujući visokom udjelu kalorija i prisutnosti vlakana, mogu pridonijeti postupnom i održivom debljanju, za one koji slijede dijetu koja podržava intenzivnu tjelesnu aktivnost.

Daju brzi poticaj za energiju

Ugljikohidrate sadržane u grožđicama tijelo brzo apsorbira, osiguravajući brzi poticaj za energiju. Iz tog razloga grožđice mogu biti izvrstan međuobrok prije treninga ili nakon intenzivnog učenja.

Sprečavaju starenje i kronične bolesti

Antioksidansi prisutni u grožđicama pomažu u zaštiti stanica od oksidativnog oštećenja, usporavaju stanično starenje i smanjuju rizik od kroničnih bolesti, kao što su kardiovaskularne bolesti i neke vrste raka.

Regulišu krvni pritisak

Magnezij, kojim su grožđice bogate, neophodan je mineral za brojne tjelesne funkcije, uključujući regulaciju krvnog pritiska, rad živaca i mišića.

Pomažu u regulaciji nivoa šećera u krvi

Iako su bogate šećerima, grožđice se, zahvaljujući prisutnosti vlakana, sporo apsorbiraju u tijelu, izbjegavajući skokove glikemije.

To ih čini prikladnom namirnicom i za osobe s dijabetesom, pod uvjetom da ih konzumiraju umjereno i kao dio uravnotežene prehrane, piše Novi list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije