Studija sa Harvarda upozorava: "Ovu vrstu mesa morate izbjegavati"

4
Radiosarajevo.ba
Studija sa Harvarda upozorava: "Ovu vrstu mesa morate izbjegavati"
Foto: X.com / Suho meso / Ilustracija

Znanstvenici sa Univerziteta Harvard izdali su oštro upozorenje o crvenom mesu, pozivajući javnost da smanji unos nakon objave nove studije.

Tim američkih stručnjaka analizirao je podatke više od 200 hiljada sudionika tokom 36 godina kako bi otkrio što 'hem željezo' čini našem zdravlju.

Iako ovo možda ne zvoni na uzbunu, to je zapravo oblik željeza koji ljudsko tijelo najlakše apsorbira, a nalazi se u raznim vrstama mesa, uključujući govedinu, janjetinu, jetru i neke vrste ribe. Uznemirujuće, otkrili su 'značajnu vezu' između ove vrste željeza i pojave dijabetesa tipa dva, što je izazvalo zabrinutost oko tipičnih dnevnih izbora prehrane.

Počinje izgradnja biciklističke staze Sarajevo-Pale: EU za ovaj projekat izdvojila 2,3 milona eura

Počinje izgradnja biciklističke staze Sarajevo-Pale: EU za ovaj projekat izdvojila 2,3 milona eura

"Ova studija naglašava važnost odabira zdrave prehrane u prevenciji dijabetesa", rekao je dopisni autor Frank Hu, Fredrick J. Stare profesor nutricionizma i epidemiologije. "Smanjenje unosa hem željeza, posebno iz crvenog mesa, i usvajanje više biljne prehrane mogu biti učinkovite strategije za smanjenje rizika od dijabetesa".

Oboljeli od dijabetesa tipa dva često osjećaju pretjeranu žeđ, umor i učestalo mokrenje, iako neki ne pokazuju nikakve simptome. Dugoročne implikacije dijabetesa tipa dva, kako ističu istraživači, uključuju povećanu opasnost od demencije, smanjenje mentalne oštrine koje pogađa gotovo milion pojedinaca diljem Ujedinjenog Kraljevstva.

Rezultati harvardske studije otkrili su da su sudionici koji su konzumirali najviše hem željeza imali 26 posto veći rizik od razvoja dijabetesa tipa dva od onih koji su konzumirali najmanje. Hem željezo također predstavlja više od polovine rizika od dijabetesa tipa dva povezanog s neprerađenim crvenim mesom, piše Dalmatinski portal.

Ovo su nedvojbeno zabrinjavajući rezultati, ali ne bojte se. Naučnici sugeriraju da možete ublažiti ovaj rizik svakodnevnom zamjenom crvenog mesa za hranu biljnog podrijetla. Namirnice poput mahunarki, orašastih plodova, sjemenki i suhog voća obično se mogu pohvaliti s puno 'ne-hem željeza'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije