Kako održati meso sočnijim i ukusnijim? Ključ je u načinu na koji kuhate

2
Radiosarajevo.ba
Kako održati meso sočnijim i ukusnijim? Ključ je u načinu na koji kuhate
Foto: Pixabay / Ilustracija

Mnogi ne mogu zamisliti ručak bez mesa pa ga se često koristi čak i u supama. Može se pripremiti na različite načine, ali se rjeđe priprema kuhano meso jer često bude suho i bezukusno, ali ne mora uvijek biti tako.

Ako ste na posebnom režimu prehrane ili jednostavno želite jesti malo zdravije, pripremite kuhano meso.

Kako da kuhano meso bude sočno?

Nestao stariji muškarac na području Sarajeva: GSS pokrenuo potragu!

Nestao stariji muškarac na području Sarajeva: GSS pokrenuo potragu!

Prilikom kuhanja, meso zadržava svoje prirodne sokove i arome, a dodatkom začina i povrća može se obogatiti okus i nutritivna vrijednost. Iskusne domaćice su otkrile kako se meso pravilno kuha, odnosno stavlja li se u ključalu ili hladnu vodu.

Sve ovisi o tome što želite pripremiti jer od toga ovisi i temperatura vode, a da bi kuhano meso bilo sočno, obavezno se pridržavajte ovih savjeta.

Ako vam meso treba za salatu ili bilo koje drugo jelo (osim za supu), onda ga obavezno kuhajte u ključaloj vodi. Kada se meso bude skuhalo, ostavite ga da se ohladi u temeljcu (u vodi u kojoj se kuhalo), jer će tako biti mnogo sočnije i ukusnije. Ovo posebno vrijedi za pileće meso.

U hladnoj vodi se jedino kuha meso za supu i varivo, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije