Kako održati meso sočnijim i ukusnijim? Ključ je u načinu na koji kuhate
![Kako održati meso sočnijim i ukusnijim? Ključ je u načinu na koji kuhate](https://storage.radiosarajevo.ba/article/556033/871x540/meso-piletina-svjeze-fileti-hrana-26mart23-pixabay.jpg?v1722955405)
Mnogi ne mogu zamisliti ručak bez mesa pa ga se često koristi čak i u supama. Može se pripremiti na različite načine, ali se rjeđe priprema kuhano meso jer često bude suho i bezukusno, ali ne mora uvijek biti tako.
Ako ste na posebnom režimu prehrane ili jednostavno želite jesti malo zdravije, pripremite kuhano meso.
Kako da kuhano meso bude sočno?
![Puca li čvrsto partnerstvo između Evrope i Sjedinjenih Američkih Država?](https://storage.radiosarajevo.ba/article/579265/300x185/eu-zastave-feb2025-pexels.jpg?v1739858069)
Puca li čvrsto partnerstvo između Evrope i Sjedinjenih Američkih Država?
Prilikom kuhanja, meso zadržava svoje prirodne sokove i arome, a dodatkom začina i povrća može se obogatiti okus i nutritivna vrijednost. Iskusne domaćice su otkrile kako se meso pravilno kuha, odnosno stavlja li se u ključalu ili hladnu vodu.
Sve ovisi o tome što želite pripremiti jer od toga ovisi i temperatura vode, a da bi kuhano meso bilo sočno, obavezno se pridržavajte ovih savjeta.
Ako vam meso treba za salatu ili bilo koje drugo jelo (osim za supu), onda ga obavezno kuhajte u ključaloj vodi. Kada se meso bude skuhalo, ostavite ga da se ohladi u temeljcu (u vodi u kojoj se kuhalo), jer će tako biti mnogo sočnije i ukusnije. Ovo posebno vrijedi za pileće meso.
U hladnoj vodi se jedino kuha meso za supu i varivo, piše Net.hr.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.