Doktor pojasnio: Suho meso povećava rizik od demencije
Veliko istraživanje koje je pratilo više od 100.000 ljudi Tokom razdoblja od 40 godina, pokazalo je da bi konzumacija prerađenog crvenog mesa mogla bi biti značajan faktor rizika za razvoj demencije.
Već se otprije zna da procesuirano crveno meso (suhomesnati proizvodi) povećava rizik od raka, bolesti srca i dijabetesa tipa 2, no američki su naučnici sada otkrili i potencijalnu vezu s demencijom, piše Guardian.
Ista studija je također otkrila da ako prerađeno crveno meso zamijenimo orašastim plodovima, grahom ili tofuom, smanjit ćemo rizik od demencije.
Korupcija na visokom nivou: Istraga protiv ministra Nešića otkriva sumnjive transakcije
Istraživači koji se bave demencijom sve se češće fokusiraju na prehranu koja povećava rizik od kognitivnog pada.
U najnovijem istraživanju, analizirano je zdravlje 130.000 medicinskih sestara i drugih zdravstvenih radnika iz SAD-a koji su praćeni 43 godine i koji su svakih 2 do 5 godina davali podatke o načinu na koji se hrane.
Ove namirnice ne biste nikada trebali miješati: Namučit će vaš želudac
Sudionici istraživanja su morali odgovoriti na pitanje koliko često jedu prerađeno crveno meso uključujući slaninu, hrenovke, kobasice, salame i drugo meso za sendviče.
Također su ih pitali koliko jedu orašastih plodova i mahunarki, uključujući puter od kikirikija, kikiriki, orahe i druge orašaste plodove, grah, grašak, sojino mlijeko i tofu.
Tokom trajanja ove duge studije, identificirano je više od 11.000 slučajeva demencije.
Nismo ni svjesni koliko su moćni: 20 badema dnevno učinit će čuda za vaš organizam
Čini se da konzumacija dvije porcije prerađenog crvenog mesa svake sedmice povećava rizik od kognitivnog pada za 14 posto u usporedbi s onima koji jedu oko tri porcije takve hrane mjesečno, pokazala je studija.
Također je otkriveno da zamjena jedne dnevne porcije prerađenog crvenog mesa porcijom orašastih plodova, graha ili tofua, može smanjiti rizik od demencije za 23 posto.
Glavni autor studije, dr. Yuhan Li, docent na Brigham and Women‘s bolnici u Bostonu, rekao je: "Iz rezultata studije nije bilo jasno postoji li odnos između kognitivnog pada i konzumacije mesa općenito, pa smo pobliže pogledali kako konzumacija različitih količina prerađenog i neprerađenog mesa utječe na kognitivnu funkciju. Proučavajući ljude tokom dugog vremenskog perioda, otkrili smo da konzumacija prerađenog crvenog mesa može biti značajan faktor rizika za demenciju."
Stručnjakinja pojašnjava: Ovu ribu nije dobro konzumirati jer je puna teških metala
"Dokazano je da prerađeno crveno meso također povećava rizik od raka, bolesti srca i dijabetesa. Može utjecati na mozak jer ima visoke razine štetnih tvari kao što su nitriti (konzervansi) i natrij", dodao je.
Dr. Richard Oakley, iz Društva za Alzheimerovu bolest u Velikoj Britaniji, rekao je: "Studija je pokazala da je više ljudi koji su jeli prerađeno crveno meso razvilo demenciju i imalo lošije pamćenje i razmišljanje."
Međutim, pozvao je na oprez jer je istraživanje otkrilo samo povezanost između prerađenog crvenog mesa i demencije, a nije dokazalo uzročno-posljedičnu povezanost, piše Jutarnji List.
"Ovo ne znači da je konzumacija prerađenog crvenog mesa izravno povezana s razvojem demencije. Moguće je da su ljudi koji izbjegavaju prerađeno crveno meso općenito svjesniji zdravlja i izbjegavaju druge nezdrave navike koje povećavaju rizik od demencije."
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.