Želite ukusan i zdrav doručak? Evo nekoliko prijedloga za savršen početak dana

0
Radiosarajevo.ba
Želite ukusan i zdrav doručak? Evo nekoliko prijedloga za savršen početak dana
Foto: Pexels / Savršen doručak

Svi smo čuli da je "doručak najvažniji obrok dana", ali ono što je još važnije je da vaš doručak bude zdrav obrok. Ali šta je zapravo zdrav doručak i kako ga možete napraviti brzo i ukusno?

Zdravi doručci sadrže najmanje 5 grama vlakana i 5 grama proteina; sadrže malo rafiniranih žitarica, šećera, soli i zasićenih mast; i opskrbljuju vas sa dovoljno energije i osjećajem sitosti do ručka.

Sastavljajući doručak oko nekoliko osnovnih namirnica – jaja, jogurta s malo masnoće i cjelovitih žitarica – bit ćete spremni za sve izazove tokom dana.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Zdrav doručak s jajima

Napravite kajganu u mikrovalnoj. Vjerovali ili ne, u mikrovalnoj možete napraviti stvarno dobra jaja. Umutite 2 jaja i dodajte 1 šaku omiljenog nasjeckanog povrća. Pospite s malo nemasnog sira (ipak, ne pretjerujte, jer sir i dalje može biti kalorična namirnica). Zakuhajte smjesu u mikrovalnoj oko 30 sekundi, promiješajte, a zatim kuhajte još 30 sekundi ili dok jaja ne budu čvrsta.

Napravite domaće tijesto za pizzu: Donosimo vam tri recepta

Napravite domaće tijesto za pizzu: Donosimo vam tri recepta

Napravite zdravi sendvič od jaja. Za sendviče se često smatra da su nezdravi, jer mogu sadržavati previše ugljikohidrata. Međutim, postoje zdravi načini da napravite sendvič s manje kalorija. Da bi vam sendvič bio zdrav, napunite ga s niskokaloričnim sastojcima poput bjelanaca, laganim sirevima i povrćem.

Izbjegavajte kalorične namaze poput majoneze s punom masnoćom. Srežite ugljikohidrate na pola tako što ćete napraviti sendvič s otvorenim licem sa samo jednom kriškom hljeba umjesto dvije. Također, možete dodati avokado jer je bogat dobrim mastima, uljima i tonama vitamina.

Zdrav doručak s jogurtom

Umutite smoothie od voća i jogurta. Voće sadrži puno vlakana, što je u kombinaciji s nemasnim grčkim jogurtom bogatim proteinima recept za uspješno zdrav doručak.

Osnovni recepti za smoothie: oko 1 šoljica običnog grčkog jogurta s niskim procentom masti, 1 šoljica smrznutog voća (npr. banane i bobice) i 1/2 šoljice tečnosti (mlijeko s malo masnoće ili soja savršeni su za dodatak još bjelančevina, također sok ili kokosova voda mogu poslužiti). Budite kreativni i dodajte sjemenke chia ili lana. Svoj smoothie možete napraviti večer prije, zamrznuti ga preko noći, a ujutro ga odmrznuti te ponovo promiješati.

Zdravlje i energija: Recepti za svježe cijeđene sokove

Zdravlje i energija: Recepti za svježe cijeđene sokove

Ispecite kolač s jogurtom. Nemasni obični jogurt može zamijeniti kiselo vrhnje ili druge masti koje se koriste u mnogim receptima za pecivo. Jogurt će dodati vlagu i nježnost tradicionalnim receptima za kolač od kafe, kolač od mrkve i muffine, istodobno smanjujući puno masti i kalorija.

Zdrav doručak s integralnim žitaricama

Zobena kaša – Ovaj klasični doručak dat će vam dovoljno vlakana koja će vas zasititi, a lako možete dodati i druge sastojke poput orašastih plodova i suhog voća kako biste pojačali bjelančevine i druge hranjive . Kuhajte zob dok ne omekša u malo vode ili mlijeka. Voda ima manje kalorija, ali mlijeko ima više okusa. Zob možete kuhati na šporetu ili u mikrovalnoj.

Razne žitarice – Na tržištu postoji dosta žitarica obogaćenih niskim šećerom, visokim procentom vlakana, pa čak i proteinima koje mogu biti odlični za zdrav doručak. Ulijte malo sojinog mlijeka i pospite malo voća, orašastih plodova ili sjemenki za dodatne hranjive tvari, piše Kako.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije