Zdrava grickalica koja će vas zasititi i zadovoljiti vašu potrebu za hranom između glavnih obroka

0
Radiosarajevo.ba
Zdrava grickalica koja će vas zasititi i zadovoljiti vašu potrebu za hranom između glavnih obroka
Foto: Pexels / Ilustracija

U potrazi za zdravim grickalicama koje će zadovoljiti naše nepce i tijelo, sve više pozornosti privlači pekan orah. Porijeklom iz južnog dijela SAD-a i sjevernog Meksika, ovi orašasti plodovi osvajaju svojim bogatim okusom nalik maslacu i prirodnom slatkoćom, a istovremeno donose niz koristi za zdravlje.

Osim što su ukusni, pekan orasi su prava riznica minerala i vitamina važnih za zdravlje kože, očiju, zuba, kostiju, mišića i živaca. Vitamin A, folat, niacin, riboflavin, tiamin, vitamini B6 i E, kalcij, željezo, magnezij, mangan, fosfor i cink samo su neki od nutrijenata koji se kriju u ovim malim orašastim plodovima.

Jedna od najvećih prednosti pekan orašastih plodova je njihova korist za srce. Bogati su proteinima, zdravim mastima i vlaknima koji opskrbljuju energijom i održavaju dugo sitima. Osim toga, sadrže kalcij, magnezij i kalij koji pomažu u snižavanju krvnog pritiska, dok zdrave masti mogu pomoći u održavanju niskih razina lošeg kolesterola, smanjujući time rizik od srčanog ili moždanog udara.

Teška saobraćajna nesreća u BiH: Do sudara došlo usljed preticanja

Teška saobraćajna nesreća u BiH: Do sudara došlo usljed preticanja

Za oboljele od dijabetesa, pekan orasi predstavljaju odličan izbor. Njihova konzumacija ne uzrokuje nagli porast razine šećera u krvi, a bogati su vlaknima i proteinima koji pomažu u održavanju stabilne razine šećera.

Osim toga, omega-3 masne kiseline, magnezij, kalcij, vlakna, vitamin E i cink prisutni u pekan orasima pružaju olakšanje od artritične boli, dok antioksidansi pomažu u zaštiti tijela od staničnih oštećenja koja mogu dovesti do razvoja bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti te raka.

Unatoč mnogim prednostima, važno je imati na umu da orašasti plodovi, pa tako i pekan orasi, mogu izazvati alergijske reakcije kod osoba s alergijom na orašaste plodove. Također, prevelika konzumacija vlakana može uzrokovati probavne tegobe poput nadutosti ili zatvora.

Ovo je top pet proljetnih namirnica za borbu protiv stresa i umora

Ovo je top pet proljetnih namirnica za borbu protiv stresa i umora

Stoga, uzimajući u obzir sve koristi i opreznost, pekan orasi mogu biti izvrstan dodatak prehrani. Dovoljno je samo šaka ovih orašastih plodova dnevno kako biste unijeli brojne nutrijente i uživali u njihovom bogatom okusu i teksturi.

Kako biste dodatno istaknuli njihovu aromu i učinili ih još hrskavijim, pekan orahe možete ispržiti i sami, a kuhari preporučuju da se u tijesta dodaju mljeveni prženi, a ne sirovi orasi jer tijesto tada dobiva još bogatiji i puniji okus. Možete ih pržiti na dva načina, ali za najbolje rezultate uvijek pržite cijele polovice.

U pećnici

Zagrijte pećnicu na 170 ili 180 stepeni, rasporedite ih u lim za pečenje na papir za pečenje i pecite 7 do 10 minuta, odnosno dok ne počnu poprimati smeđu boju. Na polovici pečenja okrenite svaku polovicu. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohlade prije nego što navalite.

U loncu

Stavite pekan orahe u suh lonac od inoksa na srednje jaku vatru. Često promiješajte kako biste spriječili zagorijevanje oraha i pecite dok ne poprime zlatno smeđu boju, što je oko 5 minuta ukupno, piže Živim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije