Doktor otkrio: Ove četiri konzervisane i smrznute namirnice zdrave su kao i svježe

0
Radiosarajevo.ba
Doktor otkrio: Ove četiri konzervisane i smrznute namirnice zdrave su kao i svježe
Radiosarajevo.ba / Namirnice

Zamjenom svježeg voća i povrća smrznutim i konzervisanim alternativama ne samo da možete uštedjeti novac nego i poboljšati vaše zdravlje.

Svježe voće i povrće smatra se ključem zdrave, uravnotežene ishrane. Prepuni su vitamina i minerala važnih za tijelo, kao i vlakana koja pomažu u održavanju zdravih crijeva i sprječavaju probleme s probavom.

Posljednjih godina pažnja je također usmjerena na činjenicu da ishrana s malo voća i povrća može biti faktor rizika za rak crijeva.

SIPA u Sarajevu uhapsila državljanina Finske, za njim bila raspisana Interpolova potjernica

SIPA u Sarajevu uhapsila državljanina Finske, za njim bila raspisana Interpolova potjernica

Ako planirate povećati unos hrane biljnog porijekla iz zdravstvenih razloga, logično je da pomišljate na svježe proizvode. Međutim, jedan je stručnjak otkrio da konzervirane i smrznute verzije mogu biti još hranjivije od onih svježih.

Poznati engleski hirurg dr. Karan Raj na svom je TikToku otkrio četirivrste voća i povrća koji su prepuni isto toliko ili više hranjivih tvari kada su zamrznuti ili konzervirani od svojih svježih karakteristika.

Italijanska hrana

Konzervisani paradajz

"Ako jedete konzervisan paradajz, oni ustvari imaju više antioksidansa likopena, kao i više kalcija i željeza nego svježe. To ne znači da je svježe lošije od konzerviranog, samo ima drugačiji nutritivni profil", objasnio je dr. Raj

Dodao je da svjež paradajz ima "značajno" više nivoa vitamina A od onih iz konzerve.

"Ako kuhate paradajz bilo konzervisan ili svjež, još više povećavate bioraspoloživost antioksidansa likopena. To je zato što proces kuhanja omekšava stijenke biljnih stanica što olakšava apsorpciju hranjivih tvari", pojasnio je stručnjak.

Napuknuti paradajz

Smrznute borovnice

Smrznute borovnice mogu sadržavati više vitamina i polifenola (biljnih mikroelemenata) od svježih.

"Smrznuto voće i povrće može imati čak i više hranjivih tvari od svojih svjžih namirnica. Na primjer, smrznute borovnice zadržavaju više vitamina C i polifenola od svježih borovnica jer proces zamrzavanja usporava gubitak hranjivih tvari", rekao je dr. Raj.

"Većina smrznutog voća, poput bobičastog voća, često se zamrzne u 24 sata nakon što je ubrano i često je nutritivno svježije od svježih proizvoda koji danima stoje u supermarketu", istakao je.

Ilustracija

Smrznuti grašak

Dr. Raj je rekao da smrznuti grašak ima više nivoa određenih vrsta vitamina B i E vitamina od svježe verzije.

Grašak

Smrznuti špinat

Dr. Raj je otkrio da špinat često ima više nivoa određenih vrsta vitamina E nego svježi.

"Još bolje, možda biste mogli učinkovitije iskoristiti željezo iz smrznutog špinata nego iz svježeg", dodao je dr. Raj.

"Kod svježeg špinata teško se apsorbira veći dio željeza, ali smrznuti se špinat često blanšira i pakuje u kockice prije zamrzavanja, što znači da može sadržavati manje antinutrijenata poput oksalata i tako vam pomoći da apsorbirate više željeza", istakao je stručnjak, javlja Express.

Špinat

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije