Čaša soka od ove biljke će vas preporoditi: Sada je pravo vrijeme za njezin uzgoj

0
Radiosarajevo.ba
Čaša soka od ove biljke će vas preporoditi: Sada je pravo vrijeme za njezin uzgoj
Pixabay / Zova

Proljeće donosi više od samo cvjetanja prirode, a jedan od najdragocjenijih darova je bazga. Osim osvježavajućeg soka koji osvaja nepca, ova biljka nudi bogatstvo zdravlja.

Cvjetovi i plodovi su izuzetno bogati vitaminom C te imaju mnoga ljekovita svojstva, uključujući olakšanje kod gripe, upala dišnih puteva, alergija, osipa i konjuktivitisa, te jačanje imuniteta. Sada je pravo vrijeme da je posadite i iskoristite sve njene beneficije.

Iako se bazga često pojavljuje kao samonikla biljka, moguće ju je uzgojiti iz presadnica. Otporna je i raste gotovo posvuda, a neke sorte čak podnose ekstremne temperature.

Sjajna igra i sigurna pobjeda Studenata nad Slobodom

Sjajna igra i sigurna pobjeda Studenata nad Slobodom

Za uspješan uzgoj, važno je osigurati blago kiselo tlo bogato dušikom te redovito zalijevanje, s obzirom da bazga voli vodu. Također, važno je znati da je njezin životni vijek u prirodi oko 40 godina.

Iako obično cvate u maju, visoke temperature ove godine dovele su do ranijeg cvjetanja, što znači da je sada idealno vrijeme za pripremu domaćeg sirupa.

Potrebno je samo nekoliko sastojaka - cvjetovi bazge, voda, šećer, limun i limunska kiselina. Nakon jednostavne pripreme, sirup se može čuvati u steriliziranim staklenim bocama i koristiti kao osvježavajući napitak ili kao dodatak raznim jelima, piše Dom i dizajn.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije