Ovo ulje je spas za suhu kožu, ima protuupalno dejstvo, a može se koristiti kao sredstvo za čišćenje

0
Radiosarajevo.ba
Ovo ulje je spas za suhu kožu, ima protuupalno dejstvo, a može se koristiti kao sredstvo za čišćenje
Foto: Pexels / Najjači učinak ima eterično ulje od lavande

Korištenje kokosovog ulja za vašu kožu možda nije prva, druga ili čak deseta stvar koja vam pada na pamet kada se želite boriti protiv suhoće, ali možda je vrijeme da to ozbiljno razmotrite.

Kokosovo ulje poznato je po svojim brojnim zdravstvenim prednostima i kao prirodni omekšivač, ali također je prepuno hranjivih sastojaka koji mogu biti jednako učinkoviti, ako ne i bolji, od nekih od vaših omiljenih proizvoda za njegu kože. U nastavku pogledajte šta su stručnjaci rekli o tome zašto biste trebali razmisliti o kokosovom ulju za svoju kožu i kako ga pravilno uključiti u svoju rutinu. 

Šta je kokosovo ulje?

Još jedna država prekida diplomatske odnose s Izraelom

Još jedna država prekida diplomatske odnose s Izraelom

Kokosovo ulje dolazi iz mesa kokosa, a to je bijeli dio koji vidite kada ga prerežete. Istraživanja pokazuju da je ovo prirodno ulje sastavljeno uglavnom od masnih kiselina, poput laurinske kiseline, miristinske kiseline i linoleinske kiseline, i pruža mnogo prednosti kada se koristi u kuhanju ili našim režimima za njegu kose i kože.

Što se tiče naše kože, njegova je glavna prednost to što može djelovati kao prirodni hidratant, ali Joshua Zeichner, dr. med., izvanredni profesor i direktor kozmetičkih i kliničkih istraživanja dermatologije u bolnici Mount Sinai, kaže da je također koristan u liječenju kože na druge načine. Uglavnom ga je najbolje koristiti kao ovlaživač, sredstvo za čišćenje i liječenje upalnih stanja.

Kokosovo ulje je korisno na mnogo načina, ali, prema stručnjacima, ima pet glavnih prednosti za kožu:

Ovo je top pet proljetnih namirnica za borbu protiv stresa i umora

Ovo je top pet proljetnih namirnica za borbu protiv stresa i umora

Osigurava i zadržava vlagu

Jedan od glavnih razloga za korištenje kokosovog ulja za vašu kožu je dodavanje vlage. Hadley King, certificirani dermatolog iz New Yorka, kaže da je izvrstan kao hidratantna krema jer je bogat masnim kiselinama zvanim trigliceridi i ima omekšavajuća svojstva koja umiruju suhu kožu i zadržavaju vlagu. Zeichner dodaje da, budući da je kokosovo ulje bogato masnim kiselinama, ono može pomoći hidratizirati i omekšati kožu.

Skida šminku

Zeichner kaže da se kokosovo ulje može sigurno koristiti kao sredstvo za skidanje šminke, čak i oko očiju.

"Ulje otapa ulje, tako da se može vezati za šminku, omogućujući da se ukloni s kože", kaže. Jednostavno ga trebate nježno utrljati u kožu, kao što biste to učinili s uljnim sredstvom za čišćenje, prije nego što ga isperete. Zapamtite ovo sljedeći put kada budete trebali očistiti olovku ili maskaru koju je teško ukloniti.

Prema novim istraživanjima: Kada je najbolje uzimati suplemente vitamina D?

Prema novim istraživanjima: Kada je najbolje uzimati suplemente vitamina D?

Bori se protiv bakterija

King kaže da kokosovo ulje također sadrži laurinsku kiselinu, koja ima antigljivična i antibakterijska svojstva. Zeichner dodaje da se također smatra da je laurinska kiselina antimikrobna, tako da može smanjiti razinu bakterija koje uzrokuju akne na koži i pomoći u smanjenju upale.

Iako postoje neke tvrdnje da kokosovo ulje može liječiti prhut zbog svojih antimikrobnih svojstava i činjenice da laurinska kiselina može sniziti razine kvasca za koje se zna da pokreću regenerator za ljuskavo vlasište, Zeichner kaže da njegova učinkovitost još uvijek nije jasna kada je u pitanju liječenje.

Štiti i jača funkciju barijere kože

Kokosovo ulje također je bogato antioksidativnim svojstvima, što može pomoći u zaštiti kože od agresora iz okoline.

"Može pomoći neutralizirati i spriječiti štetu slobodnih radikala koja dolazi od UV zraka i zagađenja", kaže King. Ovo također pomaže koži u borbi protiv prijevremenih sitnih bora i drugih znakova starenja.

Doktori otkrivaju pet jasnih znakova da vam je vodenjak pukao

Doktori otkrivaju pet jasnih znakova da vam je vodenjak pukao

Kako koristiti kokosovo ulje?

Hladno prešano kokosovo ulje, rafinirano kokosovo ulje i djevičansko kokosovo ulje — postoje mnoge vrste kokosovog ulja koje možete koristiti. Ali većinom King kaže da postoji nekoliko razlika između organskog i prerađenog kokosovog ulja i da ono koje je najbolje za vašu kožu ovisi o ličnim preferencijama i o tome šta će najbolje odgovarati vašem tipu kože.

I rafinirano i nerafinirano kokosovo ulje sadrže trigliceride, tako da će oba biti izvrsna hidratantna opcija. Nerafinirano kokosovo ulje, poznato i kao djevičansko kokosovo ulje, ima veći sadržaj fitonutrijenata i antioksidansa. Ali djevičansko kokosovo ulje je teško i može imati masnu teksturu, pa se preporučuje da ga koristite kao posljednji korak u noćnoj rutini.

Rafinirano ulje uklanja mnoge antioksidanse zbog visokih temperatura koje se koriste u proizvodnom procesu, ali ne miriše tako snažno kao čisto kokosovo ulje. Frakcionirano kokosovo ulje, koje je ulje bez mirisa i okusa koje se dobiva iz običnog kokosovog ulja, manje je vjerovatno da će začepiti pore, ali nudi manje antioksidativnih prednosti.

Nekoliko znakova da imate vlagu u svom domu

Nekoliko znakova da imate vlagu u svom domu

Primjena je također prilično jednostavna. Koristite samo kokosovo ulje umjesto svoje uobičajene hidratantne kreme ili losiona za tijelo, ali ne zaboravite koristiti SPF ako ga koristite na koži tokom dana, piše Večernji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije