Začini koji život znače: Kurkuma za spas mozga

Radiosarajevo.ba
Začini koji život znače: Kurkuma za spas mozga
Pixabay / Ilustracija
Ukoliko mislite da začini služe samo za poboljšanje okusa hrane, varate se. Većina začina koje koristite imaju neku ulogu u očuvanja vašeg zdravlja.

U nastavku ćemo govoriti o kurkumi, ključnom savezniku zdravih moždanih stanica, koja pomaže i njihovoj obnovi.

Studija njemačkog Instituta za neuroznanost i medicinu pokazuje da su ljubitelji začinjene hrane bolje zaštićeni od neurodegenerativnih bolesti, poput demencije ili Alzheimera.

Antioksidansi u kurkumi stimuliraju matične stanice mozga nazvane NSCs koje se kasnije pretvaraju u neurone te imaju važnu ulogu u oporavku mozga nakon bolesti ili moždanog udara.

"Potrebne su nam nove studije koje bi razotkrile kako to kurkuma djeluje, a to bi moglo doprinijeti u poboljšanju terapija za one oboljele od demencije. Pri određenim koncentracijama kurkume, proliferacija matičnih stanica veća je za 80 posto, zbog čega neuroni znatno brže sazrijevaju" zaključila je voditeljica studije, dr. Adele Rueger.

Prijašnja istraživanja pokazuju da kurkuma djeluje tako što spriječava nakupljanje plaka u žilama i omogućuje bolji protok kisika u mozgu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije