Lijepe i korisne / Biljke koje čiste zrak u kući

12. 06. 2018. u 19:38:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 26

Neke sobne biljke apsorbiraju i štetna zračenja koja emitiraju televizori te računari, dok druge eliminiraju supstance boja, lakova i sredstava za čišćenje.

Kako biste osigurali čist zrak, trebat će vam samo nekoliko lijepih biljaka, poput fikusa, dracene, paprati, aloe vere i kaktusa. Na devet kvadratnih metara prostora poželjno je imati jednu biljku.

Dracena

Ovo je zahvalna i lijepa dekorativna biljka, jednostavna za održavanje, veoma otporna na temperaturne razlike, pa je zbog toga omiljena za uzgoj u kući. Odgovara joj svjetlost, ali ne i direktno sunce. Nikako je nemojte držati na propuhu jer će ostati bez većine listova. Redovno je tuširajte, pa će lijepo napredovati. Nezamjenjiv je čistač zraka jer smanjuje koncentracije formaldehida, isparljivih sastojaka iz sredstava za čišćenje, lakova, razrjeđivača, sprejeva i dezodoransa.

Fikus

Traži svjetlost, ali ne podnosi propuh niti nagle promjene temperature. U ljetnom razdoblju svakih osam dana mlakom mu vodom operite lišće kako bi izgledalo lijepo, ali i bilo zdravo. Fikus neutralizira duhanski dim, smanjuje koncentraciju ugljičnog dioksida, ugljičnog monoksida i trielina, hemikalije koje se nalazi u bojama i lakovima.

Paprat

Ova biljka zahtijeva dosta vlage, a ne voli direktno izlaganje suncu, pa je treba čuvati u kuhinji ili kupatilu ako te prostorije imaju prozore. Gnojite je svaka tri mjeseca, a često je prskajte i vodom. Ova biljka smanjuje koncentraciju formaldehida iz namještanja, ljepila, boja, deterdženata, tkanina i zavjesa.

Kaktus

Lako se održavaju i dobro napreduju, ne traže ni svjetlo ni posebnu njegu, pa opstaju i kod najzauzetijih osoba. Kaktusi, posebice oni veći, smanjuju koncentraciju isparavanja organskih materija i apsorbiraju štetno elektromagnetsko zračenje.

Aloe vera

Zalijeva se jednom sedmično, ne voli direktno izlaganje suncu, ali treba joj prskati listove tekućim gnojivom svakih 15 dana. Aloe vera smanjuje koncentraciju isparavanja organskih materija i upija elektromagnetsko zračenje televizora, monitora, mikrovalnih pećnica i mobilnih telefona.

Tagovi: biljke kuća dom

NEMA KOMENTARA