Savjeti / Za savršeno pohovano meso izbjegnite ovih pet grešaka

20. 02. 2020. u 07:59:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 4

Koliko vam se puta desilo da pohujete meso, a ono nikako da bude „kao sa slike“ i pri tome nije ukusno kako bi trebalo biti?

Svi znamo da savršeno pohovano meso ima hrskavu koricu i dobro pečenu, ali sočnu unutrašnjost.

Postoji nekoliko stvari prilikom pohovanja na koje moramo obratiti pažnju da bi postigli.

Ovo su greške koje trebamo izbjeći:

Pohovanje mesa različite debljine i veličine

Većim komadima mesa treba više vremena za termičku obradu. Zato gledajte da meso koje siječete bude iste debljine.

Zaboravljanje čekića za meso

Bez obzira koliko ste tanke komade mesa kupili, treba ih stanjiti čekićem za meso. Na taj način bit ćete sigurni da će se meso dobro ispeći.

Pohovanje mesa koje smo tek izvadili iz frižidera

Ukoliko hladan i mokar komad mesa stavite u zagrijanu tavu, ulje će prštati na sve strane, i dobit ćete lošije ispečen komad mesa. Zato meso izvadite iz frižidera pola sata prije upotrebe i posušite ubrusom prije nego što ga umočite u brašno, jaje i prezlu.

Štednja na smjesi

Da bi odrezak imao ukusan i hrskav omotač, treba ga umočiti u namirnice za pohovanje nekoliko puta. Dakle, komad mesa dobro prekrijte jajima, brašnom i prezlama.

Zaboravljanje začina

Utrljate li sol u meso prije pohovanja, moguće je da završni proizvod neće biti dovoljno začinjen. Zato posolite jaja i brašno, a u prezlu možete dodati i malo začinskog bilja, piše Dnevnik.hr.

KOMENTARI (1)